Afval en circulair

Afval en circulair

Wat kun jij zelf doen met afval en hergebruik?

We produceren allemaal afval. Je kunt proberen zo min mogelijk afval te gebruiken. Bijvoorbeeld door verpakkingsvrij te kopen. Of herbruikbare zakjes mee te nemen. Het afval dat je wel hebt, kun je in Den Haag goed scheiden. We geven je tips over afval en hergebruik. Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Afval scheiden

Gooi afval in de juiste container

Waarom afval scheiden en hergebruiken?

Afval scheiden levert veel op. Veel afval, zoals papier, glas, plastic en batterijen, kan worden hergebruikt. Dat noemen we ook wel recyclen. Als we dat doen, worden er minder grondstoffen gebruikt om nieuwe producten te maken. Dat is vaker goedkoper en beter voor het milieu. Zo wordt er minder afval verbrand, waardoor er minder slechte stoffen vrijkomen. En minder afval betekent ook schonere straten en pleinen en minder ongedierte en troep.

Wat heeft circulair met afval te maken?

In een circulaire economie proberen we zo min mogelijk afval te maken door slim om te gaan met onze spullen. Dat betekent dat we spullen delen, kapotte spullen repareren en alleen kopen wat echt nodig is. Zo gaan spullen langer mee, hoeven we minder nieuwe materialen te gebruiken en maken we ook minder afval. Dit helpt de stad schoon en gezond te houden. Wil je weten hoe je zelf kunt bijdragen? Lees verder voor handige tips.

Gooi afval in de juiste container
Afval opruimen op een SUP - Foto Gemeente Den Haag / Frank Jansen
Afval prikken bij de bosjes van Pex
Groente, fruit en tuinafval scheiden

3 tips om zelf zo min mogelijk afval te maken

  1. Minder gebruiken
    Gebruik alleen de spullen die je echt nodig hebt. Heb je iets maar af en toe nodig? Dan kun je het beter lenen, delen of huren. Als dat niet kan, kies dan voor de optie die het minst belastend is voor het milieu. Ga je shoppen? Denk dan na of je die nieuwe broek wel echt nodig hebt. Maak een lijstje en koop alleen wat er op je lijstje staat. Net als wanneer je boodschappen gaat doen.

    Lees hier de tips van Milieu Centraal om afval te voorkomen.

  2. Langer gebruiken
    Door goed voor je spullen te zorgen, gaan ze langer mee. Repareer iets dat kapot is. Of knap het op. Je kunt ook tweedehands spullen kopen en verkopen of spullen ruilen. Zo hoef je minder vaak iets nieuws te kopen.

  3. Recycling of hergebruiken
    Recycling betekent dat een product dat normaal als afval wordt gezien, wordt hergebruikt voor iets nieuws. Dat kan met een heel product, of met een deel van het product. Je kent het waarschijnlijk vooral van glas, papier, plastic en batterijen, maar ook kleding en textiel kunnen goed worden hergebruikt. Oude spullen worden op een slimme manier zo weer nieuwe spullen. Soms zelfs zonder dat er nieuwe materialen of energie voor wordt gebruik

    We gebruiken recycling als algemeen woord voor het hergebruiken van materialen. Maar eigenlijk zijn er 2 soorten recycling:

    U
    pcycling: je gebruikt het materiaal opnieuw en maakt het zelfs beter. Bijvoorbeeld door van kapotte spijkerbroeken een mooie schoudertas te maken.

    Downcycling: je hergebruikt het materiaal, maar de kwaliteit verandert. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij het hergebruiken van papier, dat is nooit meer zo wit als de 1e keer.

Samen aan de slag met afval en circulair leven

Onze buurtteams en ons jongerenteam organiseren regelmatig activiteiten rondom afval en circulair leven. Bekijk onze kalender voor komende activiteiten. Wil je iets organiseren over afval en circulair leven? Laat het onze collega's Amber en Clarissa weten, ze helpen je graag.

Tips voor hergebruik in Den Haag

  • Repair cafés: repareer jouw kapotte spullen samen met een deskundige. Zo leer je meteen hoe je het volgende keer zelf kunt doen. Er staan regelmatig repair cafés op onze kalender.
  • De Naaierij: leer met hulp zelf je kleding repareren of opknappen.
  • De Haagse Werkplaats: een openbare houtwerkplaats waar je ruimte en gereedschap kunt gebruiken.
  • Haagse kringloopwinkels voor meubels, boeken, accessoires en kleding. Denk bijvoorbeeld aan winkels zoals: Schroeder, Het Goed, Kringloop Den Haag, RataPlan en Emmaus.
  • Tweedehands Kledingwinkels: waar je tweedehands kleding, schoenen en sieraden kunt kopen en verkopen.
  • Koffie en Kansen voor tweedehands en vintage kleding, meubels, servies en accessoires. Met Elke 3e dinsdag van de maand een kledingrepaircafé.
  • Mammoet Oude Bouwmaterialen voor historische en vintage bouwmaterialen uit heel Europa.






  • Leen boeken bij de Openbare Bibliotheek of gratis via een mini-biebje in je buurt.
  • Scheid je afval in Den Haag op de juiste manier.
  • Scheid je groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval) 
    Van GFT-afval wordt compost gemaakt. In een aantal stadsdelen haalt de gemeente dit aan huis op. De compost wordt gebruikt voor parken en tuinen. En tijdens de landelijke compostdag kun je zelf gratis een zak compost ophalen bij een van de stadsboederijen. 

    Of doneer je GFT-afval aan de Compostbakkers in de buurt. Jouw GFT-afval wordt compost die in jouw buurt weer wordt gebruikt.
  • Breng je grofvuil, tuinafval en bouw- en sloopafval naar een afvalstation.
  • Gooi oude/kapotte kleding in een textielbak.
  • Doneer oud gereedschap aan Gered Gereedschap.
  • Doneer jouw spullen aan de Spullenbak. Zij maken nieuwe producten van spullen of materiaal dat anders in de prullenbak beland.
  • Organiseer een afvalactie met een van onze buurtteams, bijvoorbeeld in de 'Week zonder afval' die in 2025 plaats vindt van 19 t/m 25 mei. 
  • Lees hier verder hoe je duurzaam kunt eten.
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht