Energie opwekken en gebruiken

Ener­gie­co­ö­pe­ra­ties

Samen met je buren duurzame energie opwekken

Met een energiecoöperatie kunnen buurtbewoners samen duurzame energie opwekken. We vertellen je wat een energiecoöperatie precies is, waarom het de moeite waard is om mee te doen, en welke voordelen het biedt voor jouw wijk. Ontdek ook de rol van het bestuur, hoe de opbrengsten worden gebruikt en inspirerende voorbeelden uit Den Haag.

Wat is een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie is een soort vereniging waarbij mensen in een buurt samenwerken om duurzame energie op te wekken. Denk aan het samen investeren in zonnepanelen op een dak van een sporthal of buurthuis, of een gedeelde windmolen. Zo kan een groep projecten uitvoeren die geld verdienen voor de buurt. Er zijn leden en een bestuur voor nodig. De leden nemen samen beslissingen, bijvoorbeeld over wat het volgende project is. Er zijn al 20 energiecoöperaties in Den Haag en ruim 700 in Nederland.

Zonnepanelen voor Energiecoöperatie Molenwijk

Waarom meedoen met een energiecoöperatie?

Meedoen betekent samen investeren in een duurzame toekomst voor jouw wijk. Je wekt samen schone energie op, je hebt iets te zeggen over nieuwe projecten in je wijk en je helpt mee aan een betere buurt. Bovendien verdien je jouw inleg ruim terug en leer je je buren beter kennen.

Wie kan lid worden?

Iedereen die in de buurt woont kan lid worden. Tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) bepaal je samen de doelen en welke projecten er gedaan worden. Het bestuur houdt de dagelijkse zaken in de gaten, maar de leden hebben de beslissende stem.

Wat gebeurt er met het geld dat wordt verdiend?

De opbrengsten van de opgewekte energie worden verdeeld onder de leden van de coöperatie. Daarnaast wordt een deel van het geld geïnvesteerd in nieuwe duurzame projecten in de wijk. Hierdoor verdien je niet alleen je inleg terug, maar help je ook mee aan verdere verbeteringen in je buurt. Tijdens de ALV beslis je samen met andere leden waar het geld naartoe gaat.

Wat doet een bestuurslid van een coöperatie?

Als bestuurslid zorg je ervoor dat de energiecoöperatie goed draait. Je maakt plannen, houdt de financiën in de gaten en zorgt dat alles goed loopt. Samen met de leden van de coöperatie werk je aan projecten voor de buurt. Je bent zo'n 2 tot 4 uur per week bezig en hebt een keer per maand een vergadering. Het is een geweldige kans om je buurt te helpen en nuttige ervaring op te doen.

Voorbeelden van energiecoöperaties in Den Haag

In Den Haag zijn er al meerdere succesvolle energiecoöperaties, zoals in Molenwijk en de Vruchtenbuurt. Daar werken bewoners samen aan groene energieprojecten en profiteren ze van de opbrengst. Doe mee en maak jouw buurt ook een goed voorbeeld!

Ik help je graag
Joey ten Cate
Bij mij kun je terecht voor: ondersteuning van bewoners in Morgenstond-West, Bouwlust-Vrederust, Jong DDH en energiecoöperaties
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht