Nieuws

Plastic afval scheiden in Den Haag: wel of niet nodig?

Wij zochten het voor je uit.

Vorig jaar kondigde Gemeente Den Haag aan dat PMD-afval (plastic, metaal en drinkpakken) binnenkort niet meer in alle wijken apart ingeleverd hoeft te worden. Daar kregen wij veel vragen over. Hoe werkt het dan nu? En wanneer gaat het in? Wij zochten het voor je uit.

Wat gaat er veranderen?

Er zijn op dit moment in Den Haag twee mogelijkheden om PMD-afval te scheiden: via een kliko met oranje deksel aan huis of in een container in de buurt. We leggen per situatie uit hoe het zit.

PMD-kliko aan huis

Als jij jouw PMD-afval in een kliko bij je huis verzamelt, dan verandert er niets. Jouw afval wordt gescheiden opgehaald zoals dat nu ook gebeurt. Dit geldt voor benedenwoningen in Belgisch Park, Duttendel, Leidschenveen, Leyenburg, Loosduinen, Uithof, Vogelwijk, Wateringseveld, en Westbroekpark.

PMD-containers in de wijk

Als jij nu jouw PMD-afval thuis verzamelt en weggooit bij een grote container in de buurt, hoef je dat binnenkort niet meer te doen. Wanneer de verandering ingaat, kun jij jouw PMD-afval bij het restafval gooien. De afvalverwerker haalt dit in een keer op en scheidt de recyclebare materialen achteraf.

Let op: het is wel beter om je afval zelf te blijven scheiden. Een mens kan namelijk net wat beter scheiden dan een machine. Dus als jij het zelf doet wordt er meer afval gescheiden. Een machine kan altijd iets missen. Daarom blijven alle openbare PMD-containers binnen 75 meter vanaf een winkelgebied staan.

Wanneer gaat die verandering in?

Dat is nog niet helemaal zeker. De gemeente werkt er nu hard aan om alles goed te regelen. Ze hopen dat het lukt om de verandering voor de zomer van 2023 door te voeren. We houden je op de hoogte als we meer weten.

Waarom verandert de manier van plastic scheiden?

Als mensen afval beter kunnen scheiden dan machines, waarom dan toch deze verandering? Deze vraag stelden wij onszelf ook. Het antwoord is simpel. In Den Haag scheiden nog lang niet alle huishoudens hun afval. Daarom gaat er veel recyclebaar materiaal verloren. Door na-scheiding, wordt dit opgelost. In totaal komt er dus meer afval op de juiste plek terecht.

Als je het dus over de hele stad bekijkt, zal er in de nieuwe situatie meer recyclebaar materiaal worden opgevangen. Maar de meest duurzame keuze blijft om het zelf te doen. Totdat de containers bij jou in de buurt verdwijnen, scheid je PMD-afval in ieder geval nog zelf. Wil je weten wat er wel en niet in de PMD-bak kunt doen? Daar hebben wij een blog over geschreven.

Ik help je graag
Amber van der Lans
Bij mij kun je terecht voor: ondersteuning van bewoners Moerwijk, duurzame acties met en voor bewonersgroepen en het hergebruik van spullen
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht