Nieuws

Swingende studenten tijdens Stadsgesprek Duurzame Mode en Kleding

Kledingruil, modeshow en catwalk

Het was een zonnige maandagmiddag in de prachtige aula van het ROC Mondriaan aan de Meppelweg in Leyenburg. Op het programma stond het Duurzaam Den Haag Stadsgesprek Duurzame Mode en Kleding. Een 1e samenwerking tussen deze 2 organisaties. Doel: studenten en bewoners samenbrengen door kleding te ruilen. De middag begon met het verhaal van Kim Poldner, hoogleraar én duurzame modeactivist. Hierna was het tijd voor de kledingruil. De middag werd afgesloten met een catwalkshow, met als absolute sterren de studenten. Zij showden dat tweedehandskleding mooi en hip is!

Terwijl de zon buiten vrolijk scheen, werd het binnen ook steeds warmer door enthousiaste bewoners én studenten. Er werden veel tips gedeeld tijdens het praatje van Kim Poldner. Bijvoorbeeld waar je in Den Haag duurzame/ tweedehands kleding kunt kopen en waar je deze zelfs gratis kunt ruilen of vinden. Tijdens de kledingruil werd er fanatiek gepast en scoorden veel aanwezigen een nieuwe outfit. Daarnaast hadden de bezoekers ook de mogelijkheid om bij kraampjes van Duurzaam Den Haag, Kringloopwinkel Schroeder en het Oppimp Atelier van Stichting Cultuurgebaar.

Toen het tijd was voor de catwalk show stroomde de aula van het ROC Mondriaan vol met jongeren die hun medestudenten kwamen aanmoedigen. Zo eindige de middag feestelijk met swingende beats, enthousiaste studenten en veel blije gezichten.

Kim Poldner spreekt over duurzame kleding op het ROC Mondriaan
Kim Podlner spreekt over haar ervaring met de kledingindustrie
Op het ROC Mondriaan hadden we het over duurzame kleding
Studenten ruilen kleding tijdens het stadsgesprek Duurzame Kleding
Tijdens het stadsgesprek kon kleding worden opgepimpt
Studenten ruilen kleding tijdens de kledingruil op ROC Mondriaan
Pimp je kleding op zodat je het langer draagt en niet weggooit
Kleding wordt mooier gemaakt door het een nieuwe kleur te geven

In gesprek met Kim Poldner

Kim Poldner houdt zich al 20 jaar als ondernemer en onderzoeker bezig met duurzame mode. Ze richtte in 2005 zelfs de 1e ecologische modewinkel van Nederland op! Dat hield ze helaas maar 2 jaar vol, vertelde Kim tijdens het stadsgesprek. "Mensen waren toen nog niet bezig met duurzame kleren."

Dat is 20 jaar later wel anders. "Als ik aan mijn studenten vraag wie er tegenwoordig tweedehands kleding koopt, steekt 80% hun hand omhoog", aldus Kim. Helaas is de kledingindustrie nog steeds heel vervuilend. "De kledingindustrie is nog steeds verantwoordelijk voor 10% van de gehele co2-uitstoot wereldwijd", aldus Kim. Ook wist ze ons te vertellen dat er momenteel genoeg kledingstukken in de omloop zijn om de komende 7 generaties te kleden!

Volgens Kim moet er nog veel gebeuren om de industrie duurzaam te maken. "Kijk naar de opkomst van fastfashionwinkels als Shein", vertelde Kim. Deze winkel verkoopt T-shirts voor 3 euro. "Je kán geen T-shirt van 3 euro kopen, tenzij je mensen uitbuit en het milieu vervuilt."

Maar Kim wilde vooral haar verhaal met een positieve boodschap eindigen. Volgens de hoogleraar gebeurt er in Nederland heel veel goeds, waardoor mode en kleding in de toekomst een stuk duurzamer gemaakt kan worden. Ook ziet Kim dat grote modebedrijven als H&M duurzamere kleding maken. En kan je in deze winkels steeds vaker betaalbare, duurzame kleding kopen.

Kim sloot haar verhaal af met verschillende voorbeelden van ondernemers uit Nederland:

In het gesprek dat ontstond tussen het publiek en Kim kwamen ook een aantal goede tips voorbij waar je in Den Haag duurzame kleding kan kopen. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Studenten tonen tweedehandskleding op het ROC Mondriaan
Studenten tonen tweedehandskleding op het ROC Mondriaan
Studenten tonen tweedehandskleding op het ROC Mondriaan
Studenten tonen tweedehandskleding op het ROC Mondriaan
Studenten tonen tweedehandskleding op het ROC Mondriaan
Studenten showen tweedehandskleding
Studenten ruilen kleding tijdens kledingruil ROC Mondriaan

Kledingruil, modeshow en catwalk

Centraal op het stadsgesprek stond een grote kledingruil waar studenten en bewoners hun tweedehands kleding konden ruilen. Kringloopwinkel Schroeder doneerde 3 tassen met onder andere tweedehands merkkleding voor studenten die geen eigen kleding mee hadden. Zowel bewoners als studenten ruilden met succes kleding.

Bewoner Maya was heel enthousiast: "Ik heb allemaal mooie, nieuwe kledingstukken gevonden vandaag! Ik heb bijna een hele nieuwe garderobe. Duurzaam Den Haag moet meer van dit soort evenementen organiseren, dan kom ik samen met al mijn vriendinnen!" De kleding die overbleef, is gedoneerd aan Ruilbank Moerwijk.

Wist je dat....

Gemiddeld kopen we in Nederland rond de 50 nieuwe kledingstukken per persoon per jaar. Als je zes kledingstukken per jaar minder koopt, kun je bijna 40 kg CO2 per jaar besparen. Stel dat iedere Nederlander dat zou doen, dan scheelt dat net zoveel CO2-uitstoot als 85.000 rondjes met de auto om de wereld rijden!

Ik help je graag
Amber van der Lans
Bij mij kun je terecht voor: ondersteuning van bewoners Moerwijk, duurzame acties met en voor bewonersgroepen en het hergebruik van spullen
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht