Wat kun je allemaal doen met afval?
Buurtteam Moerwijk laat zien dat afval ook een grondstof kan zijn, of een leuk knutselproject!
Moerwijk heeft last van veel afval op straat. Dat is Buurtteam Moerwijk een doorn in het oog. Daarom zetten zij zich in om de buurt schoner te maken. Veel spullen die nu op straat terecht komen, kunnen nog heel goed worden hergebruikt. Alval is vaak juist een grondstof! Het buurtteam wil de buurt met leuke activiteiten leren hoe we het afvalprobleem tegen kunnen gaan door samen te werken.
Schoonmaakactie op 14 september
Op initiatief van Roos, bewoonster van Moerwijk-Zuid, organiseert het buurtteam op zaterdag 14 september een opschoondag. Het is die week namelijk de actieweek Schone Buurt. Dat doen ze samen met Wijkz Escamp, Gemeente Den Haag participatie en schoon, stadsdeel Escamp en de Participatie keuken.
We gaan met een groep bewoners de straat op om afval op te ruimen. We starten om 13.00 uur bij de participatiekeuken met drinken en wat lekkers. Na afloop praten we nog even gezellig na.
13.00 start met wat lekkers
13.15 introductie door Wijkz
13.30 afval prikken
14.30 workshops over afval voor volwassenen en een knutselactiviteit voor kinderen
15.30 afsluiten en napraten met de organisaties
Wil je meedoen? Meld je aan bij Amber via amber@duurzaamdenhaag.nl of 06 37 70 96 05
Wat kun je doen om afval te voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Dus willen we zorgen dat er minder afval op straat komt. Op de website van Milieu Centraal vind je een handige lijst met tips. Dit zijn ze:
- Maak van je brievenbus een no-go area met een Nee-Nee sticker.
- Zet je boodschappenlijst op dieet. Jaarlijks gooien we ruim 40 kilo goed voedsel per persoon weg. Door slim in te kopen, verspil je minder
- Screw it! Kleding, fietsen, speelgoed en elektrische apparaten zijn met een klein beetje moeite zo gerepareerd.
- Second best. In de kringloopwinkel of op internet vinden spullen waar jij op uitgekeken bent een nieuw baasje.
- Delen en lenen. Hoe vaak gebruik jij een boormachine, biertap of partytent? Veel spullen heb je maar een paar keer per jaar nodig. Die kun je dus beter lenen.
- De pot op! Begin tijdig met zindelijkheidstraining voor je kind, dat kan honderden luiers besparen. En was luiers. Wassen? Jazeker! Wasbare luiers zijn tegenwoordig net zo makkelijk voor jou en net zo comfortabel voor je kindje.
- Neem je eigen beker of bakje mee. Vanaf juli 2023 moet je betalen voor plastic wegwerpverpakkingen die je gebruikt voor onderweg of bij afhalen of bezorgen.
- Bijtanken met je eigen waterfles. Je eigen hervulbare flesje met kraanwater meenemen, is 500 keer goedkoper dan wanneer je onderweg een halfliterflesje water koopt.
- Papier heeft 2 kanten. Probeer zo veel mogelijk digitaal te werken. Toch iets printen? Print dan slim! Doe het dan dubbelzijdig en liefst met 2 pagina’s op één kant.
- Het gaat zo wel mee! Ondanks het verbod op gratis plastic tasjes gebruiken we toch nog bijna 50 plastic tassen per jaar. Als je altijd een kleine opvouwbare tas bij je hebt, hoef je nooit meer een tasje aan te nemen.
Supporter van schoon
Op de website van Supporter van schoon vind je allemaal dingen die jij zelf kunt doen om afval te verminderen. In je eentje, samen of met jouw bedrijf of organisatie. Het gaat bijvoorbeeld over zelf een tasje en een herbruikbare beker meenemen, maar ook over straat opschoonacties en snoeproutes.
Start zelf een afval opruimgroepje
Wil je meteen aan de slag in jouw buurt? Start een groepje. Dat is gezelliger dan in je eentje. En je houdt elkaar gemotiveerd. Beloon jezelf achteraf op een lekker kopje koffie of thee in het buurthuis of bij een café in de buurt.
Hoe ga je aan de slag?
- Vraag het je buren. Misschien zit daar al iemand tussen die mee wil doen.
- Zet een oproepje op buurtapps zoals buurt whatsappgroenen, Hoplr en Nextdoor
- Kies met het groepje dat je nu hebt een vaste tijd en plek, zodat jullie die tijd kunnen bewaren
- Plak posters op in de buurt met deze tijd en plek zodat buren spontaan aan kunnen sluiten
- Vraag gratis prikkers aan bij gemeente Den Haag