Voedsel

Voedsel

Wil jij duurzaam eten? Dit is wat je allemaal kan doen!

Ook met voedsel kun je duurzame stappen zetten. Dat is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je gezondheid! Dit zijn duurzame tips waar je direct mee aan de slag kunt.

Stap 1: eet meer plantaardig

De grootste stap kun je zetten door minder vlees en zuivel te eten. Begin eerst met één dag in de week. Als dat goed bevalt, kun je twee of meerdere dagen vegetarisch eten. Lukt dat ook? Dan kan je niet alleen bij het avondeten maar ook met de lunch vleesvervangers eten.

Stap 2: verspil minder voedsel

Minder eten weggooien is duurzaam. Als je niet te veel koopt én kookt, gooi je minder snel eten weg. Kijk voordat je boodschappen gaat doen, goed in de koelkast wat er nog is en maak daar een goede maaltijd van. Kliekjes eten gaat ook verspilling tegen.

Stap 3: kies voor producten uit de buurt en van het seizoen

Producten die worden ingevlogen of uit een verwarmde kas komen, zijn minder duurzaam. Je kan beter kiezen voor groenten en fruit van het seizoen van lokale telers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aardbeien in de zomer, of spruitjes in de winter.

Er zijn in Den Haag ook markten te vinden met seizoensproducten. Of bestel een pakket verse groenten, onbespoten en uit de regio bij het Haagse initiatief Lekker Nassûh.

Stap 4: drink kraanwater

Het Haagse water is van hoge kwaliteit en kan de hele dag door worden gedronken. Je kan zelf een bidon of een flesje vullen in plaats van een flesje te kopen. Dan belast je ook nog eens minder het milieu met plastic afval.

Als je water saai vindt, kun je er ook nog vers fruit of komkommer aan toevoegen voor een lekkere smaak.

Stap 5: start of sluit je aan bij een voedselinitiatief

Er zijn in Den Haag al veel initiatieven van bewoners die zich bezighouden met lokale voedselteelt. Je kunt natuurlijk ook een eigen initiatief starten. Lees meer over voedselinitiatieven in en rond de stad op de website van Stadslandbouw Den Haag of op de website van Ons-Eten

Jong kookt voor Oud met Pierre Wind

Ik help je graag
Nikol Dettingmeijer
Bij mij kun je terecht voor: groen in versteende wijken, voedsel en regentonnenacties
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht