Groen

Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

Zo draag jij met jouw tuin en balkon bij aan een groene stad.

Het is bijna voorjaar en steeds meer mensen zijn druk bezig om de tuin of het balkon gebruiksklaar te maken. Eindelijk weer lekker buiten zitten! Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw tuin ook een fijne plek is voor vogels en vlinders? Lees onze blog.

De versteende jungle van Den Haag

Helaas is Den Haag een van de meest versteende gemeentes van Nederland. Niet een status om trots op te zijn. Het brengt ook nare gevolgen met zich mee. Versteende gebieden worden in de zomer heel heet. Daarnaast kan het water van hevige regenbuien slecht de grond in lopen. Omdat er zo weinig groen is, komen er komen in de stad ook steeds minder vogels, vlinders en bijen voor. En dat terwijl ze zoveel gezelligheid brengen! Kortom: de versteende jungle is niet goed voor mens of dier.

Vergroen jouw tuin of buurt.
Zorg voor inheemse planten, struiken en bomen.

Vergroen jouw tuin of balkon met inheemse plantjes

Gelukkig kun je jouw tuin en balkon zo inrichten dat vogels, vlinders en bijen er ook wat aan hebben! Dat begint natuurlijk met lekker veel planten en bomen. Het liefst inheemse soorten die van nature in onze regio voorkomen. Deze zijn gewend aan het Nederlandse klimaat en hebben dus een grote kans van slagen in jouw tuin. Je kunt je over deze soorten laten informeren bij een tuincentrum, maar we hebben ook een brochure met heel veel tips. Wist je dat vlinders en bijen dol zijn op bloeiende (kruiden)planten? Den Haag ligt binnen de grenzen van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Jij kunt met jouw tuin aansluiten op de planten en bloemen die groeien in dat park.

Vogelvriendelijke tuin

Veel vogels zijn in het voorjaar op zoek naar een plek om eieren te kunnen leggen. Hoe ze dat doen, dat verschilt per vogelsoort. Zo heb je de holenbroeders; dat zijn onder anderen kool- en pimpelmeesjes, huis- en ringmussen en spreeuwen. Deze vogels zoeken graag een holletje om hun eitjes in te leggen. Andere vogels – zoals bijvoorbeeld merels – maken liever hun eigen nest van takken in een dichtbegroeide struik of boom.

Voor de holenbroeders kun je nestkastjes of vogelhuisjes ophangen. Ook vogels die graag een nestje bouwen kun je een handje helpen. Vervang jouw schutting bijvoorbeeld door een meidoorn-, sleedoorn-, of ligusterheg. Zo’n heg zorgt voor schuilplekken en voeding voor verschillende vogels en insecten. Je kunt ook in plaats van een stenen wandelpad een speels pad van kiezelstenen of houtsnippers aanleggen.

Een geveltuin in Laak.
Bewoners van de Herderslaan hebben hun straat vergroend

Aan de slag met Operatie Steenbreek

Vanuit Operatie Steenbreek helpen wij je graag om jouw eigen tuin, straat of buurt te vergroenen. Als je bijvoorbeeld een geveltuin aanlegt of tegels uit jouw achtertuin haalt, krijg je van ons gratis biologische en inheemse planten. We kunnen ook zorgen voor een container om de tegels in af te voeren. Dat is handig als alle buren samen een actie organiseren. Ook als je een andere mooie plek kent, bijvoorbeeld bij een school of buurthuis, kun je daar contact over opnemen.

Ik help je graag
Edwin Cornelissen
Bij mij kun je terecht voor: Operatie Steenbreek, groene schoolpleinen en alles rondom groen, water en natuur.
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht