Groen

Bomen voor Den Haag

Gratis bomen voor Haagse bewoners, organisaties, scholen en bedrijven

Bomen voor Den Haag 2023

Ook dit jaar gaan we weer van start met Bomen voor Den Haag. De inschrijvingen gaan in de loop van het voorjaar van start. Zodra de inschrijving open is, kun je je op deze website aanmelden. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief zodat je de eerste bent die het hoort.

Waarom bomen voor Den Haag?

Gemeente Den Haag geeft bomen weg om Den Haag groener en mooier te maken. Maar vooral ook beter bestand tegen het veranderende klimaat. Het is vaker erg warm en we hebben steeds meer zware regenbuien. Bomen zorgen voor verkoeling bij hitte in de zomer en zorgen ervoor dat het water van hevige regenbuien beter de grond in kan lopen.

Bomen voor Den Haag 2022

In 2022 vroegen bewoners, organisaties en scholen uit Den Haag in totaal bijna 1500 bomen aan. Het was een enorm succes! Lees hier hoe de actie is verlopen.

Contact

Is het nog niet helemaal duidelijk? Hieronder beantwoorden we aan aantal veelgestelde vragen.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via bomenvoordenhaag@duurzaamdenhaag.nl.

Vragen over het aanmelden

Je kunt niet zomaar overal een boom planten. Het is belangrijk dat je de locatie van de boom goed beoordeelt voordat je een boom uitkiest. Je moet daarbij op het volgende letten:

 • Ligging: ligt de locatie in de zon of is er veel schaduw? Kies een boom die goed past bij de ligging. De meeste bomen houden heel erg van zon.
 • Toestemming: heb je toestemming van de eigenaar van de grond om een boom te planten op deze plek? Bijvoorbeeld de verhuurder of de VvE.
 • Ruimte: bomen hebben veel ruimte nodig. Zelfs de kleine bomen worden al vier tot zes meter breed. De grote bomen kunnen wel vijftien tot twintig meter breed worden als ze volwassen zijn. Let bij het kiezen van de locatie goed op dat jouw beoogde boom er wel past.
 • Wortelruimte: zorg er ook voor dat de boom goed kan wortelen. Zorg dat de wortels van de boom op zijn minst 3m³ kunnen groeien. Let daarbij bijvoorbeeld op riolering en kabels in de grond.
 • In Den Haag is de regel dat jouw boom minimaal een halve meter bij de erfgrens vandaan moet staan. Maar een boom wordt natuurlijk groter dan dat. Overleg even met jouw buren of zij het ook leuk vinden, of plaats de boom anders iets verder bij de scheiding van jullie tuinen vandaan.

In de keuzelijst zie je precies hoe groot de bomen kunnen worden.

Ga naar de keuzelijst

Dat mag zeker. Zorg wel dat je eerst toestemming vraagt aan de eigenaar van de locatie.

Ja, dat kan. Daar moet je dan wel toestemming voor hebben van de buren. Jullie kunnen per huishouden een boom aanvragen, met een maximum van tien bomen per binnentuin. Maak wel een goed plan waarin je bedenkt waar de bomen komen te staan en hoe groot ze worden. Zo kun je zien of het allemaal gaat passen.

Neem contact met ons op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Nee, deze actie is alleen voor bewoners en organisaties gevestigd in gemeente Den Haag.

Vragen over het leveren en planten

Dit is wat je moet weten over het leveren van de boom:

 • De boom wordt geleverd in de weken van 21 en 28 november. Dat is ook een goede tijd om bomen te planten, want dan zijn ze in winterrust.
 • We laten je van tevoren weten op welke dag we de boom komen brengen. We verwachten dat je dan thuis bent om de boom in ontvangst te nemen. Of dat je iets anders hebt geregeld. We bezorgen 250 bomen op een dag. Daarom werken we met een strak schema.
 • Je kunt de boom ook komen ophalen bij de stadskwekerij. Houd er wel rekening mee dat de bomen al drie tot vijf meter hoog zijn en niet in een normale personenauto passen.
 • De boom wordt met naakte wortels geleverd en dus niet met een kluit. Dat betekent dat de boom zo snel mogelijk, uiterlijk na een paar dagen, geplant moet worden. We verwachten dat de ontvangers hun boom zelf planten.

De bomen komen pas op vrijdag 18 november binnen. Eerder leveren is dus geen mogelijkheid. We moeten in twee weken bijna 1500 bomen bij hun nieuwe huis afleveren. Er is dus heel weinig ruimte om te schuiven in de planning. We communiceren ruim van tevoren wanneer we langskomen. Zorg dat er iemand thuis is of dat de buren jouw boom in ontvangst kunnen nemen.

Ja, we gaan ervan uit dat de ontvangers hun boom zelf planten. Daarvoor leveren we hele duidelijke plantinstructies mee.

We gaan er in eerste instantie vanuit dat je de boom zelf plant of hulp inschakelt van iemand in jouw directe omgeving. Gaat dit echt niet? We hebben een groep vrijwilligers die je kan helpen bij het planten van de boom.

We geven je bij de boom duidelijke instructies voor het planten van de boom. Potgrond, een boompaal en een boomband worden meegeleverd. Er staan ook instructies bij voor het onderhoud. Alle bomen zijn onderhoudsarm.

Ja, wij leveren het volgende bij je af:

 • De aangevraagde boom in een jute zak ter bescherming van uitdrogen van de wortels
 • 1 boompaal
 • Jute boomband om de boom vast te zetten (incl. spijkers)
 • Een zak grond van 40 liter ter verbetering van de plantlocatie
 • Plantinstructies zodat jij meteen zelf aan de slag kunt

Overige vragen

Wat een goed idee! Daar helpen we je graag bij. Neem contact met ons op via bomenvoordenhaag@duurzaamdenhaag.nl en dan brengen we je met de juiste mensen in contact.

Nee, als de boom eenmaal geleverd is, is hij van jou. Dan nemen we hem niet meer terug.

Heel goed! Je kunt jouw tuintegels inleveren bij zorgkwekerij Mens & Tuin aan de Hillenraadweg 35. Daar krijg je er gratis biologische plantjes voor terug. Lees hier meer over op de pagina van Operatie Steenbreek.

Naar Operatie Steenbreek
Ik help je graag
Anouk van Santen
"Bij mij kun je terecht voor: ondersteuning bewonersinitiatieven, Bomen voor Den Haag en de buurt Laak Centraal."
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht