Groen

Bomen voor Den Haag

Gratis bomen voor Haagse bewoners, organisaties, scholen en bedrijven!

Samen gaan we voor meer blad voor de stad

We geven dit jaar weer 1.000 bomen weg! En we hebben goed nieuws. Bomen voor Den Haag is dit jaar niet alleen voor bewoners, maar ook voor bedrijven, organisaties en scholen die hun terrein willen vergroenen. Aanmelden voor een boom kan tot en met 31 juli. We leveren de bomen in de weken van 21 en 28 november.

Waarom bomen voor Den Haag?

Gemeente Den Haag geeft bomen weg om Den Haag groener en mooier te maken. Maar vooral ook beter bestand tegen het veranderende klimaat. Het is vaker erg warm en we hebben steeds meer zware regenbuien. Bomen zorgen voor verkoeling bij hitte in de zomer en zorgen ervoor dat het water van hevige regenbuien beter de grond in kan lopen.

Spelregels Bomen voor Den Haag

Dit zijn de spelregels van Bomen voor Den Haag. Lees deze goed door voordat jij jouw boom aanvraagt:

 • Alleen bewoners, organisaties, scholen en bedrijven gevestigd in Den Haag kunnen zich aanmelden voor een boom.
 • Per huishouden kan je één boom aanvragen, met een maximum van tien bomen bij een gezamenlijke aanvraag. Vraag je bijvoorbeeld met drie huishoudens (appartementen) uit een VvE bomen aan, dan mag je maximaal drie bomen aanvragen.
 • Een commerciële organisatie kan maximaal vijf bomen aanvragen.
 • Een niet-commerciële organisatie, zoals een stichting, sportvereniging of school, kan maximaal tien bomen aanvragen.
 • De bomen kunnen alleen aangevraagd worden voor privéterrein en niet voor de openbare ruimte. Dit kan bijvoorbeeld je voor- of achtertuin zijn, een gemeenschappelijke buitenruimte van de VvE of een gezamenlijke tuin van de woningcorporatie. Het kan ook om het terrein van een sportvereniging of een schoolplein gaan. We geven geen bomen weg voor in de straat of op een openbaar plein.
 • Voor het planten van een boom moet toestemming zijn van de eigenaar van de grond. Woon je bijvoorbeeld in een huurwoning en wil je een boom in de tuin planten? Vraag dan eerst goedkeuring aan de verhuurder.
 • De boom wordt in de grond geplant, dus niet in een pot. Daar zijn deze bomen te groot en niet geschikt voor.
 • De locatie moet geschikt zijn voor het planten van de boom. Dat betekent bijvoorbeeld dat er op zijn minst 3m² groeiruimte en voldoende zon moet zijn. Kijk in de keuzelijst hoe groot en breed de boom kan worden, zodat je zeker weet dat hij op jouw plek past. Bij de veelgestelde vragen leggen we je uit waar de locatie aan moet voldoen.
 • Je plant de boom zelf. Wij leveren de boom met boompaal bij jou af. Daarna is het aan jou om de boom te planten.

Uit welke bomen kun je kiezen?

Je kunt kiezen uit verschillende boomsoorten. In de keuzelijstleggen we ze allemaal aan je uit. Zo kun jij een boom kiezen die goed bij jouw locatie past.

Houd er rekening mee dat wij vrij grote bomen uitdelen. Zelfs de kleine bomen worden zo'n vier meter hoog. De bomen zijn op moment van leveren al rond de drie meter hoog. Dat betekent dat ze in het voorjaar na de aanplant ook meteen al prachtig bloeien!

Aan de slag

Meld je snel aan voor een boom! Is het nog niet helemaal duidelijk? Hieronder beantwoorden we aan aantal veelgestelde vragen.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via bomenvoordenhaag@duurzaamdenhaag.nl

Vragen over het aanmelden

Je kunt niet zomaar overal een boom planten. Het is belangrijk dat je de locatie van de boom goed beoordeelt voordat je een boom uitkiest. Je moet daarbij op het volgende letten:

 • Ligging: ligt de locatie in de zon of is er veel schaduw? Kies een boom die goed past bij de ligging. De meeste bomen houden heel erg van zon.
 • Toestemming: heb je toestemming van de eigenaar van de grond om een boom te planten op deze plek? Bijvoorbeeld de verhuurder of de VvE.
 • Ruimte: bomen hebben veel ruimte nodig. Zelfs de kleine bomen worden al vier tot zes meter breed. De grote bomen kunnen wel vijftien tot twintig meter breed worden als ze volwassen zijn. Let bij het kiezen van de locatie goed op dat jouw beoogde boom er wel past.
 • Wortelruimte: zorg er ook voor dat de boom goed kan wortelen. Zorg dat de wortels van de boom op zijn minst 3m³ kunnen groeien. Let daarbij bijvoorbeeld op riolering en kabels in de grond.
 • In Den Haag is de regel dat jouw boom minimaal een halve meter bij de erfgrens vandaan moet staan. Maar een boom wordt natuurlijk groter dan dat. Overleg even met jouw buren of zij het ook leuk vinden, of plaats de boom anders iets verder bij de scheiding van jullie tuinen vandaan.

In de keuzelijst zie je precies hoe groot de bomen kunnen worden.

Ga naar de keuzelijst

Dat mag zeker. Zorg wel dat je eerst toestemming vraagt aan de eigenaar van de locatie.

Ja, dat kan. Daar moet je dan wel toestemming voor hebben van de buren. Jullie kunnen per huishouden een boom aanvragen, met een maximum van tien bomen per binnentuin. Maak wel een goed plan waarin je bedenkt waar de bomen komen te staan en hoe groot ze worden. Zo kun je zien of het allemaal gaat passen.

Neem contact met ons op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Nee, deze actie is alleen voor bewoners en organisaties gevestigd in gemeente Den Haag.

Vragen over het leveren en planten

Dit is wat je moet weten over het leveren van de boom:

 • De boom wordt geleverd in de weken van 21 en 28 november. Dat is ook een goede tijd om bomen te planten, want dan zijn ze in winterrust.
 • We laten je van tevoren weten op welke dag we de boom komen brengen. We verwachten dat je dan thuis bent om de boom in ontvangst te nemen. Of dat je iets anders hebt geregeld. We bezorgen 250 bomen op een dag. Daarom werken we met een strak schema.
 • Je kunt de boom ook komen ophalen bij de stadskwekerij. Houd er wel rekening mee dat de bomen al drie tot vijf meter hoog zijn en niet in een normale personenauto passen.
 • De boom wordt met naakte wortels geleverd en dus niet met een kluit. Dat betekent dat de boom zo snel mogelijk, uiterlijk na een paar dagen, geplant moet worden. We verwachten dat de ontvangers hun boom zelf planten.

Ja, we gaan ervan uit dat de ontvangers hun boom zelf planten. Daarvoor leveren we hele duidelijke plantinstructies mee.

We gaan er in eerste instantie vanuit dat je de boom zelf plant of hulp inschakelt van iemand in jouw directe omgeving. Gaat dit echt niet? We hebben een groep vrijwilligers die je kan helpen bij het planten van de boom.

We geven je bij de boom duidelijke instructies voor het planten van de boom. Potgrond, een boompaal en een boomband worden meegeleverd. Er staan ook instructies bij voor het onderhoud. Alle bomen zijn onderhoudsarm.

Ja, wij leveren het volgende bij je af:

 • De aangevraagde boom in een jute zak ter bescherming van uitdrogen van de wortels
 • 1 boompaal
 • Jute boomband om de boom vast te zetten (incl. spijkers)
 • Een zak grond van 40 liter ter verbetering van de plantlocatie
 • Plantinstructies zodat jij meteen zelf aan de slag kunt

Overige vragen

Wat een goed idee! Daar helpen we je graag bij. Neem contact met ons op via bomenvoordenhaag@duurzaamdenhaag.nl en dan brengen we je met de juiste mensen in contact.

Nee, als de boom eenmaal geleverd is, is hij van jou. Dan nemen we hem niet meer terug.

Heel goed! Je kunt jouw tuintegels inleveren bij zorgkwekerij Mens & Tuin aan de Hillenraadweg 35. Daar krijg je er gratis biologische plantjes voor terug. Lees hier meer over op de pagina van Operatie Steenbreek.

Naar Operatie Steenbreek
Ik help je graag
Anouk van Santen
"Bij mij kun je terecht voor: communicatie, Bomen voor Den Haag en de buurt Laak Centraal."
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht