Groen

Bomen voor Den Haag

Gratis bomen voor Haagse bewoners, organisaties, scholen en bedrijven

Inschrijving gesloten

Je kunt je niet meer aanmelden voor een boom. De actie is gesloten.

Deze editie is een overweldigend succes! We hebben veel meer aanvragen ontvangen dan we vooraf hadden verwacht. Daarom hebben we iets meer tijd nodig om alle aanvragen te verwerken. Je hoort van ons in september of je een boom krijgt. We vragen je dus om nog even geduld te hebben.

Wat nu?

Er zijn dit jaar heel veel aanvragen binnengekomen. In september kijken we wie we een boom kunnen geven. Daarna gaan we de bomen bestellen. In de weken van 20 en 27 november bezorgen we de bomen. Je krijgt daar ruim van tevoren bericht over. Het is belangrijk dat je thuis bent of zorgt dat iemand anders de boom voor je in ontvangst kan nemen.

Waarom bomen voor Den Haag?

Gemeente Den Haag geeft bomen weg om Den Haag groener en mooier te maken. Maar vooral ook beter bestand tegen het veranderende klimaat. Het is vaker erg warm en we hebben steeds meer zware regenbuien. Bomen zorgen voor verkoeling als het in de zomer erg warm is en zorgen ervoor dat het water van hevige regenbuien beter de grond in kan lopen.

Spelregels Bomen voor Den Haag

Er zijn een aantal spelregels waar we ons aan houden om de actie eerlijk te laten verlopen. Lees deze goed door voordat jij jouw boom aanvraagt:

 • De actie geldt voor bewoners, scholen, sportclubs, bedrijven en andere organisaties uit Den Haag. De boom wordt dus in Den Haag geplant.
 • Per huishouden kan je één boom aanvragen, met een maximum van tien bomen bij een gezamenlijke aanvraag. Vraag je bijvoorbeeld met drie huishoudens (appartementen) uit een VvE bomen aan, dan mag je maximaal drie bomen aanvragen.
 • Een commerciële organisatie kan maximaal vijf bomen aanvragen.
 • Een niet commerciële organisatie, zoals een stichting, sportvereniging of school, kan maximaal tien bomen aanvragen.
 • De boom mag je, met uitzondering van scholen en sportclubs, alleen op privéterrein planten. Denk aan je eigen voor- of achtertuin, volkstuin of gezamenlijke buurt- of binnentuin.
 • Voor het planten van een boom moet toestemming zijn van de eigenaar van de grond. Woon je bijvoorbeeld in een huurwoning en wil je een boom in de tuin planten? Vraag dan eerst goedkeuring aan de verhuurder.
 • Er moet voldoende groeiruimte zijn voor de boom. Bij de veel gestelde vragen leggen we je uit waar de locatie aan moet voldoen.
 • De boom wordt door de ontvanger zelf geplant. Wij leveren de boom, potgrond, een boomband en spijkers bij jou af en daarna plant je de boom zelf.
 • De boom mag niet worden gebruikt voor herplantingsplicht bij scholen of sportverenigingen.

Hoe werkt Bomen voor Den Haag?

Samen met Gemeente Den Haag delen we 1.500 bomen uit. Bewoners, scholen, organisaties, initiatieven en sportclubs mogen zich aanmelden. Dan kan tot 31 juli. Als er meer bomen worden aangevraagd, gaan bewoners voor op organisaties. Versteende buurten gaan ook voor op buurten waar al veel groen is. Na 31 juli hoor je of je een boom krijgt.

Uit welke bomen kun je kiezen?

Je kunt kiezen uit verschillende boomsoorten. In de keuzelijst leggen we ze allemaal aan je uit. Zo kun jij een boom kiezen die goed bij jouw locatie past. Veel bomen zijn geselecteerd omdat ze van origine uit de omgeving komen of hier goed passen. Bijvoorbeeld appels en kersen. Deze inheemse soorten dragen extra bij aan de biodiversiteit in de stad.

Houd er rekening mee dat wij vrij grote bomen uitdelen. Zelfs de kleine bomen worden zo'n vier meter hoog. De bomen zijn op moment van leveren al rond de drie meter hoog. Dat betekent dat ze in het voorjaar na de aanplant ook meteen al prachtig bloeien.

Levering van de bomen

Als jij een boom krijgt, bezorgen we die in de weken van 20 en 27 november 2023 bij je thuis. Je krijgt ruim van tevoren een mail over wanneer we de boom komen bezorgen. Het is belangrijk dat je dan thuis bent, of dat je iets anders hebt geregeld. We bezorgen soms wel 250 bomen per dag, dus we hebben een strak schema.

Veel gestelde vragen

Is het nog niet helemaal duidelijk? Lees dan hieronder de veel gestelde vragen. Staat jouw vraag daar niet tussen? Stuur dan een mail naar bomenvoordenhaag@duurzaamdenhaag.nl

Je kunt niet zomaar overal een boom planten. Het is belangrijk dat je de locatie van de boom goed beoordeelt voordat je een boom uitkiest. Je moet daarbij op het volgende letten:

 • Ligging: ligt de locatie in de zon of is er veel schaduw? Kies een boom die goed past bij de ligging. De meeste bomen houden heel erg van zon.
 • Toestemming: heb je toestemming van de eigenaar van de grond om een boom te planten op deze plek? Bijvoorbeeld de verhuurder of de VvE.
 • Ruimte: bomen hebben veel ruimte nodig. Zelfs de kleine bomen worden al vier tot zes meter breed. De grote bomen kunnen wel vijftien tot twintig meter breed worden als ze volwassen zijn. Let bij het kiezen van de locatie goed op dat jouw beoogde boom er wel past.
 • Wortelruimte: zorg er ook voor dat de boom goed kan wortelen. Zorg dat de wortels van de boom op zijn minst 3m³ kunnen groeien. Let daarbij bijvoorbeeld op riolering en kabels in de grond.

In de keuzelijst zie je precies hoe groot de bomen kunnen worden.

Lees verder

Dat mag zeker. Zorg wel dat je eerst toestemming vraagt aan de eigenaar van de locatie.

Ja, dat kan. Daar moet je dan wel toestemming voor hebben van de buren. Jullie kunnen per huishouden een boom aanvragen. Met een maximum van tien bomen per binnentuin. Maak wel een goed plan waarin je bedenkt waar de bomen komen te staan en hoe groot ze worden. Zo kun je zien of het allemaal gaat passen.

Neem contact met ons op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Nee, deze actie is alleen voor bewoners en organisaties die in Den Haag gevestigd zijn.

Dit is wat je moet weten over het leveren van de boom:

 • De boom wordt in het najaar geleverd. We rekenen op november. Dat is ook het beste tijd om bomen te planten, want dan zijn ze in winterrust.
 • We laten je van tevoren weten op welke dag we de boom komen brengen. We verwachten dat je dan thuis bent om de boom in ontvangst te nemen. Of dat je iets anders hebt geregeld. We bezorgen 250 bomen op een dag. Daarom werken we met een strak schema.
 • Je kunt de boom ook komen ophalen bij de stadskwekerij. Houd er wel rekening mee dat de bomen al drie tot vijf meter hoog zijn en niet in een normale personenauto passen.
 • De boom wordt met naakte wortels geleverd en dus niet met een kluit. Dat betekent dat de boom zo snel mogelijk, uiterlijk na een paar dagen, geplant moet worden. We verwachten dat de ontvangers hun boom zelf planten.

Ja, we gaan ervan uit dat de ontvangers hun boom zelf planten. Daarvoor leveren we hele duidelijke plantinstructies mee.

We gaan er in eerste instantie vanuit dat je de boom zelf plant of hulp inschakelt van iemand in jouw directe omgeving. Gaat dit echt niet? We hebben een groep vrijwilligers die je kan helpen bij het planten van de boom.

We geven je bij de boom duidelijke instructies voor het planten van de boom. Een boompaal, band, spijkers en zak aarde worden meegeleverd. Er staan ook instructies bij voor het onderhoud. Alle bomen zijn onderhoudsarm.

Ja, wij leveren het volgende bij je af:

 • De aangevraagde boom in een jute zak ter bescherming van uitdrogen van de wortels
 • 1 boompaal
 • Jute boomband om de boom vast te zetten (incl. spijkers)
 • Een zak grond van 40 liter ter verbetering van de plantlocatie
 • Plantinstructies zodat jij meteen zelf aan de slag kunt

Nee, als de boom eenmaal geleverd is, is hij van jou. Dan nemen we hem niet meer terug.

Heel goed! Je kunt jouw tuintegels inleveren bij zorgkwekerij Mens & Tuin aan de Hillenraadweg 35. Daar krijg je er gratis biologische plantjes voor terug. Lees hier meer over op de pagina van Operatie Steenbreek.

Den Haag is een hele versteende stad. Die verstening heeft veel nadelige gevolgen voor de natuur. Daarom delen we samen met gemeente Den Haag bomen uit. Groene tuinen zorgen namelijk voor een betere leefomgeving voor mens en dier. Dit is waarom dat zo belangrijk is:

 • Waterberging: in een groene tuin krijgt regenwater de kans het grondwater aan te vullen.
 • Natuur: in een groene tuin vinden dieren beschutting en voedsel.
 • Hittebestrijding: een groene tuin geeft verkoeling in de zomer.
 • Fijnstof: in een groene tuin wordt het fijnstof door het groen opgevangen, waardoor de lucht schoner blijft.
 • Gezondheid: mensen voelen zich fysiek en mentaal gezonder en gelukkiger in een groene omgeving.

Dat hangt er vanaf vanuit welke achtergrond je bomen aanvraagt. Dit zijn de regels:

 • Als individuele bewoner mag je 1 gratis boom aanvragen.
 • Als bewonersgroep (bijvoorbeeld een VvE) mag je 1 gratis boom per huishouden, met een maximum van 10 bomen in totaal aanvragen.
 • Als commerciële organisatie mag je maximaal 5 bomen aanvragen.
 • Als niet-commerciële organisatie, sportclub of school mag je maximaal 10 bomen aanvragen.

De bomen zijn al vrij groot als ze worden geleverd, wel 3 tot 5 meter hoog. De stamomtrek is pas 8 tot 10 cm, dus de bomen zijn flexibel en nog niet zo zwaar. Daardoor zijn ze wel makkelijk te tillen. Op onderstaande foto zie je een voorbeeld:

Lees verder

De bomen komen pas op vrijdag 17 november binnen. Eerder leveren is dus geen mogelijkheid. We moeten in twee weken bijna 1500 bomen bij hun nieuwe huis afleveren. Er is dus heel weinig ruimte om te schuiven in de planning. We communiceren ruim van tevoren wanneer we langskomen. Zorg dat er iemand thuis is of dat de buren jouw boom in ontvangst kunnen nemen.

Ik help je graag
Anouk van Santen
"Bij mij kun je terecht voor: Jong Duurzaam Den Haag, Bomen voor Den Haag en de buurt Laak Centraal."
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht