Groen

Bomen voor Den Haag

Gratis bomen voor Haagse bewoners, organisaties, scholen en bedrijven

Samen gaan we voor meer blad voor de stad

We geven dit jaar weer gratis bomen weg! Iedereen met een (buurt)tuin of terrein in Den Haag kan meedoen. Ben je een bewoner, ondernemer, een school (organisatie), sportclub of woningcorporatie in Den Haag en wil jij een boom? Lees dan verder.

Hoe werkt het?

Van maandag 27 mei tot 22 juli kun je een boom aanvragen. Als je aanvraag aan de spelregels voldoet keuren we je aanvraag goed en wordt de boom in het najaar bij je bezorgd.

Let op: pas als jouw aanvraag is goedgekeurd door ons, wordt er een boom voor je gereserveerd. Omdat wij alle aanvragen handmatig controleren, kan dit even duren.


Waarom bomen voor Den Haag?

Samen met gemeente Den Haag geven wij bomen weg om Den Haag groener, rustgevender en gezelliger te maken. Bomen zorgen voor verkoeling als het in de zomer erg warm is en bij grote regenbuien kan het water beter de grond in lopen. Ook bijen, vlinders en vogels vinden eten en beschutting in een groene tuin of omgeving.

Spelregels Bomen voor Den Haag

Om de actie goed te laten verlopen, zijn er een paar spelregels.

 • De actie geldt voor bewoners, scholen, sportclubs, bedrijven en andere organisaties uit Den Haag. De boom wordt dus in Den Haag geplant.
 • Per huishouden kan je 1 boom aanvragen.
 • Als bewonersgroep (bijvoorbeeld een VvE) mag je 1 boom per huishouden aanvragen, met een maximum van 10 bomen in totaal. Vraag je bijvoorbeeld met 3 huishoudens (appartementen) uit een VvE bomen aan, dan mag je maximaal 3 bomen aanvragen.
 • Een commerciële organisatie kan maximaal 5 bomen aanvragen.
 • Stichtingen, verenigingen of scholen kunnen maximaal 10 bomen aanvragen.
 • De boom mag je, met uitzondering van scholen en sportclubs, alleen op privéterrein planten. Denk aan je eigen voor- of achtertuin, volkstuin of gezamenlijke buurt- of binnentuin.
 • Voor het planten van een boom moet toestemming zijn van de eigenaar van de grond. Woon je bijvoorbeeld in een huurwoning en wil je een boom in de tuin planten? Vraag dan eerst goedkeuring aan de verhuurder.
 • Voor bewoners en commerciële organisaties geldt dat je de boom alleen op privéterrein mag planten. Denk aan je eigen voor- en achtertuin, volkstuin of gezamenlijk buurt- of binnentuin.
 • Scholen en sportclubs mogen de boom/bomen op hun eigen terrein planten.
 • Er moet voldoende groeiruimte zijn voor de boom. Lees hieronder bij de veel gestelde vragen waar de locatie aan moet voldoen.
 • De boom wordt door de ontvanger zelf geplant. Wij leveren de boom, potgrond, een boomband en spijkers bij jou af en daarna plant je de boom zelf.
 • We kunnen maximaal 1.750 bomen uitdelen. Bij teveel aanvragen krijgen bewoners uit versteende wijken voorrang. Dit gaat om de wijken Laakkwartier, Spoorwijk, Schilderswijk, Transvaal, Stationsbuurt / Rivierenbuurt.
 • De boom mag niet worden gebruikt voor herplantingsplicht bij scholen of sportverenigingen.

Uit welke bomen kun je kiezen?

Je kunt kiezen uit verschillende boomsoorten. In de keuzelijst leggen we elke boom aan je uit. We geven informatie over hoe groot de boom wordt, hoe deze eruit ziet, hoe je de boom moet onderhouden en of er bijzonderheden zijn. Zo kun jij een boom kiezen die goed bij jouw locatie past. Je kunt kiezen uit bomen die oorspronkelijk uit de omgeving komen of hier goed passen. Deze soorten zijn extra goed voor de bijen, vlinders en vogels die in onze stad leven.

Houd er rekening mee dat wij vrij grote bomen uitdelen. Zelfs de kleine bomen worden zo'n 4 meter hoog. Als de boom in het najaar bij je wordt bezorgd, is deze al 3 meter hoog. Dat betekent ook dat ze in het voorjaar daarna ook meteen al prachtig bloeien.

Levering van de boom

Jouw boom wordt geleverd in de week van 11 of 18 november. De boom wordt bezorgd bij het afleveradres dat je invult via het aanvraagformulier. Wij leren het volgende bij je af:

 • De aangevraagde boom in een jute zak ter bescherming van uitdrogen van de wortels.
 • 1 boompaal.
 • Jute boomband om de boom vast te zetten (inclusief spijkers).
 • Een zak grond van 40 liter.
 • Handleiding zodat je de boom meteen kan planten.

Veel gestelde vragen

Is het nog niet helemaal duidelijk? Hieronder beantwoorden we aan aantal veel gestelde vragen.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via bomenvoordenhaag@duurzaamdenhaag.nl

Je kunt niet zomaar overal een boom planten. Het is belangrijk dat je de locatie van de boom goed beoordeelt voordat je een boom uitkiest. Je moet daarbij op het volgende letten:

 • Ligging: ligt de locatie in de zon of is er veel schaduw? Kies een boom die goed past bij de ligging. De meeste bomen houden heel erg van zon.
 • Toestemming: heb je toestemming van de eigenaar van de grond om een boom te planten op deze plek? Bijvoorbeeld de verhuurder of de VvE.
 • Ruimte: bomen hebben veel ruimte nodig. Zelfs de kleine bomen worden al vier tot zes meter breed. De grote bomen kunnen wel 15 tot 20 meter breed worden als ze volwassen zijn. Let bij het kiezen van de locatie goed op dat de boom die je wilt aanvragen er wel past.
 • Wortelruimte: zorg er ook voor dat de boom goed kan wortelen. Zorg dat de wortels van de boom op zijn minst 3m³ kunnen groeien. Let daarbij op dat er geen riolering en kabels in de grond zitten waar je de boom wil planten.

In de keuzelijst zie je precies hoe groot de bomen kunnen worden.

Lees verder

Dat mag zeker. Zorg wel dat je eerst toestemming vraagt aan de eigenaar van de locatie.

Ja, dat kan. Daar moet je dan wel toestemming voor hebben van de buren. Jullie kunnen per huishouden een boom aanvragen. Met een maximum van 10 bomen per binnentuin. Maak wel een goed plan waarin je bedenkt waar de bomen komen te staan en hoe groot ze worden. Zo kun je zien of het allemaal gaat passen.

Neem contact met ons op via bomenvoordenhaag@duurzaamdenhaag.nl of 070-3643070. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Nee, deze actie is alleen voor bewoners en organisaties die in Den Haag gevestigd zijn.

Dit is wat je moet weten over het leveren van de boom:

  • De boom wordt in november geleverd. Dat is ook het beste tijd om bomen te planten, want dan zijn ze in winterrust.
  • We laten je vooraf weten op welke dag we de boom komen brengen. Belangrijk is dat je thuis bent om de boom te ontvangen of zorg dat iemand anders aanwezig is op het adres.
  • We bezorgen 250 bomen op een dag. Daarom werken we met een strak schema.
  • Je kunt de boom ook zelf ophalen bij de stadskwekerij. Houd er wel rekening mee dat de bomen al 3 tot 5 meter hoog zijn. De boom past niet in een normale auto.
  • De boom wordt met naakte wortels geleverd en dus niet met een kluit. Dat betekent dat de boom zo snel mogelijk, maximaal 3 dagen na ontvangst, geplant moet worden. We verwachten dat je de boom zelf plant.

Ja, we gaan ervan uit dat je de boom zelf plant of hulp inschakelt van iemand uit jouw buurt. Om je te helpen krijg je duidelijke uitleg op papier hoe je de boom plant en onderhoud.

We gaan er vanuit dat je de boom zelf plant of hulp inschakelt van iemand in jouw buurt. Gaat dit echt niet? We hebben een groep vrijwilligers die je kan helpen bij het planten van de boom.

Je krijgt de boom met een boompaal, band, spijkers en een zak tuinaarde. Ook krijg je uitleg op papier hoe je de boom moet planten en onderhouden. Alle bomen waar je uit kunt kiezen hebben weinig onderhoud nodig. Alleen begeleidingssnoei. Dat is snoeien om de boom in de juiste vorm te krijgen.

Ja, wij leveren het volgende bij je af:

 • De aangevraagde boom in een jute zak ter bescherming van uitdrogen van de wortels
 • 1 boompaal
 • Jute boomband om de boom vast te zetten (incl. spijkers)
 • Een zak grond van 40 liter ter verbetering van de plantlocatie
 • Plantinstructies zodat jij meteen zelf aan de slag kunt

Nee, als de boom eenmaal geleverd is, is hij van jou. Dan nemen we hem niet meer terug.

Heel goed! Je kunt jouw tuintegels inleveren bij zorgkwekerij Mens & Tuin aan de Hillenraadweg 35. Daar krijg je er gratis biologische plantjes voor terug. Lees hier meer over op de pagina van Operatie Steenbreek.

Dat hangt er vanaf vanuit welke achtergrond je bomen aanvraagt. Dit zijn de regels:

 • Als individuele bewoner mag je 1 gratis boom aanvragen.
 • Als bewonersgroep (bijvoorbeeld een VvE) mag je 1 gratis boom per huishouden, met een maximum van 10 bomen in totaal aanvragen.
 • Als commerciële organisatie mag je maximaal 5 bomen aanvragen.
 • Als niet-commerciële organisatie, sportclub of school mag je maximaal 10 bomen aanvragen.

De bomen zijn al vrij groot als ze worden geleverd, zo’n 3 tot 5 meter hoog. De omtrek van de stam is 8 tot 10 centimeter, dus de bomen zijn flexibel en nog niet zo zwaar. Daardoor zijn ze wel makkelijk te tillen.

Lees verder

De bomen komen pas in november binnen. Eerder leveren is dus geen mogelijkheid. We moeten in twee weken bijna 1.750 bomen bij hun nieuwe huis afleveren. Er is dus heel weinig ruimte om te schuiven in de planning. We communiceren ruim van tevoren wanneer we langskomen. Zorg dat er iemand thuis is of dat de buren jouw boom in ontvangst kunnen nemen.

Helaas kun je op het moment geen boom aanvragen, de actie is gesloten. We verwachten dat je je in het voorjaar weer in kunt schrijven. Wil je zeker weten dat je het niet mist? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op social media.

Lees verder
Ik help je graag
Reena Jagram
Bij mij kun je terecht voor: ondersteuning van bewoners in Schilderswijk-Noord, duurzame acties met en voor bewoners en Bomen voor Den Haag
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht