Groen

Help egels de winter door met deze tips!

Hoe maak ik mijn tuin egelvriendelijk?

Het is donker buiten en je hoort een knorrend geluid tussen de blaadjes in je tuin of in het park. Wat kan het zijn? Grote kans dat het een egel is! In Den Haag leven veel egels. We zien ze alleen bijna niet omdat het nachtdieren zijn. Ze leven vooral in de groene wijken, parken, bossen en ook in de duinen. Wist je bijvoorbeeld dat er egels leven in het Zuiderpark? Hier vind je tips voor een egelvriendelijke tuin.

Vergroen jouw tuin of buurt.

Een egelvriendelijke tuin

Egels hebben steeds vaker moeite om een goede plek te vinden om te overwinteren of om een nestje te maken. Terwijl een egel in de tuin niet alleen leuk maar ook nuttig is. Een egel eet namelijk tot wel 40 slakken per nacht! Wil jij de egels in Den Haag helpen? Dit is wat je kan doen.

  • Misschien wel het belangrijkste: zorg dat egels in je tuin kunnen komen. Plant een haag als afscheiding. Staat er al een hek of schutting? Maak hier dan gaten in van minimaal 15x15 centimeter. Dit worden ook wel egelpoortjes genoemd.
  • Heb je veel tegels in je tuin? Vervang deze door groen en kies voor inheemse planten die in onze regio voorkomen. Je kan hiervoor meedoen aan Operatie Steenbreek.
  • Wees niet te netjes. Rommelhoekjes zijn een perfecte pek voor de egel. Laat bladeren, een hoop takken of een composthoop in de tuin liggen.
  • Zorg voor een geschikte nestplaats. Dit kan een bos takken zijn, maar je kunt ook een egelhuis maken of kopen.
  • Heb je een vijver of ander water in je tuin? Zorg dan voor een loopplankje, een stuk kippengaas dat in het water ligt of een schuine oever. Egels zijn goede zwemmers, maar verdrinken soms toch in tuinvijvers.
  • Gebruik geen slakkengif. Egels eten veel slakken en kunnen hierdoor ziek worden. Pas ook op met ander gif. Als alle insecten sterven dan hebben egels niets meer te eten.
  • Belangrijke tip: geef egels nooit melk. Hier kunnen ze erg ziek van worden. Wil je ze toch wat geven? Zet dan een schaaltje water en kattenbrokjes neer.

Egelopvang Den Haag

Den Haag heeft een eigen egelopvang. De vrijwilligers van Egelopvang Den Haag zetten zich in voor zieke en gewonde egels en bieden ze hulp. De opvang bevindt zich in de Westduinen aan het eind van de Savornin Lohmanlaan. Je kunt de egelopvang steunen en op afspraak bezoeken.

Een geveltuin in Den Haag

Aan de slag met Operatie Steenbreek

Vanuit onze campagne Operatie Steenbreek helpen we je graag om jouw eigen tuin, straat of buurt te vergroenen. Als je bijvoorbeeld een geveltuin aanlegt of jouw achtertuin onttegelt, krijg je van ons gratis biologische en inheemse plantjes. We kunnen ook zorgen voor een container in de om de tegels af te voeren. Dat is handig als alle buren samen een actie organiseren.

Ik help je graag
Edwin Cornelissen
Bij mij kun je terecht voor: Operatie Steenbreek, het vergroenen van schoolpleinen en Haags Klimaatakkoord
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht