Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Operatie Steenbreek – Alle tuinen groen. Help Den Haag vergroenen en ontstenen!

Wat ga JIJ doen aan 100.000 minder stenen en meer Haags groen?

Deel pagina:

Operatie Steenbreek – Alle tuinen groen. Help Den Haag vergroenen en ontstenen!

Link naar een categorieSamen de verstening van de stad tegengaan, door tuinen, pleinen en straten groener te maken. Alle tuinen groen! Dàt is het motto van de landelijke campagne Operatie Steenbreek. En hoe meer, hoe beter natuurlijk. Veel gemeentes en bewoners in heel Nederland doen al mee. In Den Haag organiseert Stichting Duurzaam Den Haag deze ‘operatie’. 

Groene tuinen beter voor mens en dier

De verstening van de stad heeft nare gevolgen: de stad wordt warmer, meer fijnstof in de lucht, regenwater kan niet goed weglopen, meer overstromingen, minder plek voor bijen, vlinders en vogels en nog veel meer. Daarom zien wij liever tuinen met planten in plaats van tegels. En fraaie geveltuintjes. Dat is winst voor mens, dier en milieu! 

Groene tuinen zorgen namelijk voor een betere leefomgeving voor mens en dier: 

  • Gezondheid: mensen hebben minder stress in een groene omgeving
  • Waterberging: in een groene tuin krijgt regenwater de kans het grondwater aan te vullen. 
  • Natuur: dieren vinden beschutting en voedsel in een groene tuin. 
  • Hittebestrijding: een groene tuin geeft verkoeling in de zomer. 
  • Fijnstof: in een groene tuin wordt het fijnstof door het groen opgevangen, waardoor de lucht schoner blijft. 

Via Operatie Steenbreek kunnen bewoners, bedrijven, scholen etc. hun tuin- en stoeptegels inleveren in ruil voor gratis planten.

Operatie Steenbreek acties in de buurt

Het Operatie Steenbreek team trekt meerdere malen per jaar de buurten in met een grote container, een hovenier met honderden biologische plantjes en sterkte mannen en vrouwen die de stenen kunnen afvoeren. Bewoners, organisaties en bedrijven uit de omgeving kunnen hier hun stenen omruilen voor gratis planten. 

Op 14 maart is de aftrap van Operatie Steenbreek 2020. We hebben dan maar liefst twee acties. 

Samen met PitZtop vergroenen we de The Common Ground Garden van het SoZa gebouw (het voormalig Ministerie van Sociale Zaken bij station Laan Van NOI) in Bezuidenhout. PitZtop is de naam van een innovatief, economisch duurzaam hospitality community concept, dat een  bijdrage levert aan het opbouwen van een zelfstandig leven van nieuwkomers in onze samenleving.

Maar! Jij kunt hier ook je eigen tegels omruilen voor gratis planten. Hoe meer hoe beter. Kom zaterdag 14 maart tussen 12.00 uur en 16.00 uur naar het Common Ground Garden bij het SoZa gebouw in Bezuidenhout. Adres: Wilhelmina van Pruisenweg 55

Neem je tuintegels mee en ruil ze gratis in voor planten! Nodig je vrienden/buren uit? Hoe meer tuintegels we ophalen en planten we kunnen weggeven, hoe beter.

Meld je even aan via mark@smaakvoorgroen.nl door je naam te vermelden aan te geven hoeveel tegels je wilt inleveren.

📸 Voor- en Na-foto's

We zouden het leuk vinden om ‘voor en na’ foto’s te ontvangen! Maak je er een paar van je groene make-over? Die kun je mailen naar: edwin@duurzaamdenhaag.nl

En tot slot, op 14 maart werken we ook samen met Stichting Present en Staedion werken we aan het vergroenen van zo’n 15 tuinen op de Koolwitjelaan in Ypenburg. 

Voor meer data en informatie houd onze evenementenkalender en onze social media kanalen in de gaten.

Inleverpunten: graag even bellen

Wil je niet wachten op een actie in de buurt? Op deze Haagse locatie kun je zelf je tegels omruilen voor gratis planten. Je krijgt dan een tegoedbon mee voor plantjes. Bel even voordat je langsgaat, zeker als je met veel (10+) tegels komt. 

Operatie Steenbreek buurtactie organiseren

Je kunt natuurlijk ook zelf buren enthousiast maken. Organiseer een straatactie samen met je buren of de hele straat! Leg samen geveltuintjes aan of vergroen een gezamenlijke binnenplaats! Leuk om samen te doen en de straat wordt er mooier en groener van. Gaat het om een straatactie met meer dan 200 stenen? Dan helpt Duurzaam Den Haag jullie op weg met gratis planten en het ophalen van de tegels. Niet alleen achtertuinen, maar ook geveltuinen en binnenplaatsen tellen mee! Wil je zo'n wijkactie organiseren? Lees hier in het draaiboek hoe je zo'n actie organiseert en mail dan projectleider Edwin: operatiesteenbreek@duurzaamdenhaag.nl

Download hier de flyer en poster van Operatie Steenbreek om de actie in jouw wijk of buurt te promoten!

Ben jij ondernemer....

... en wil je jouw (kantoor/ winkel)omgeving vergroenen? Misschien kunnen we iets voor je betekenen. Mail je plan naar operatiesteenbreek@duurzaamdenhaag.nl.

Dit kan jij ook nog doen voor een een groene stad

1. Zelf doen: direct zelf aan de slag in je eigen tuin 
Doe je ding en stuur je voor- en na-foto’s naar operatiesteenbreek@duurzaamdenhaag.nl. De tegels kun je zelf inleveren bij één van onze inleverpunten (zie hierboven) en daar ook de gratis plantjes meenemen. Graag vooraf even bellen, zeker als je met meer dan 10 tegels komt. Heb je inspiratie of tips nodig, bekijk onze brochure over een makkelijke groene tuin!

2. Wachten op wijkactie

Wil je wel één of meerdere tegels inruilen voor gratis planten, maar er niet teveel voor doen? Operatie Steenbreek trekt regelmatig de Haagse wijken in! Houd onze evenementenkalender in de gaten voor de wijkacties bij jou in de buurt.

3. Eigen idee? Kom ermee!
Welk (speel)plein of plekje in jouw buurt heeft een groene make-over nodig? Neem contact op met projectleider Edwin voor een plan op maat: operatiesteenbreek@duurzaamdenhaag.nl. Bij meer dan 200 tegels komt Duurzaam Den Haag naar je toe, zorgt voor de gratis planten en haalt de tegels op. 

Hoeveel stenen zijn er al omgeruild voor groen in 2019?

Check de tussenstand hier!

Partners Operatie Steenbreek

Uiteraard kunnen we de stad niet alleen vergroenen. Dit doen we samen met nog veel meer partijen, zoals:

Meer info & contact

Heb je nog vragen? Kijk bij de FAQ of jouw vraag er misschien al bij staat. Is dat niet het geval dan kan je contact opnemen door te mailen naar: operatiesteenbreek@duurzaamdenhaag.nl, of bel 06 16 49 95 48.

Fotocredits: Martijn Beekman


Meer over activiteit

Geen tuin? Ga voor een geveltuin, boomspiegel of groen balkon

Geen tuin? Ga voor een geveltuin, boomspiegel of groen balkon

Lees verder


Meer activiteiten