Groen
Onderhoudstips voor je geveltuin
Zo zorg ervoor je dat hij lang mooi blijft
Wat leuk dat je aan de slag gaat met groen. Een geveltuin maakt de buurt gezelliger en maakt jouw tuin beter bestand tegen hitte en regen. Hier vind je tips om jouw geveltuin te onderhouden.
De aanleg van de geveltuin
- Houd rekening met de ligging van jouw tuin. Ligt deze in de zon of in de schaduw? Kies planten uit die hier goed bij passen. Kies altijd voor inheemse soorten. Dat zijn planten die van nature in Den Haag groeien.
- Zet een hekje om je geveltuin. Die kun je vaak al voor een paar tientjes kopen bij een doe-het-zelfwinkel. Dat staat leuk en het houdt honden uit jouw tuin.
- Geef de planten in de eerste weken veel water. Het liefst ’s ochtends vroeg of later op de avond. Zeker als het warm is, kunnen jonge planten elke dag wel een scheut water gebruiken.
Het onderhoud van een geveltuin
- Geveltuinen die onder een afdakje of balkon liggen, hebben extra water nodig, ook als het regent.
- Planten kunnen soms wat extra steun gebruiken. Gebruik daar geen mest voor. Dat hebben de planten niet nodig, is vaak niet duurzaam en maakt de bodem zuur. Je kunt het beste af en toe een beetje compost gebruiken.
- Laat afgevallen bladeren liggen, daar haalt de bodem veel voedingsstoffen uit. Een laagje boomschors of bladeren op de aarde helpt de bodem vochtig te houden.
- Insecten en vlinders schuilen in de winter graag in dode bloemen en takjes. Haal dus niet alles zomaar weg in het najaar. Knip dode takken pas in het voorjaar af.
Samen de buurt vergroenen
Er is niets leuker dan samen de straat mooier en groener maken. Ga bijvoorbeeld aan de slag met Operatie Steenbreek. Ga jij als buurt of organisatie meer dan 200 tegels weghalen? Dan kan het Operatie Steenbreek-team langskomen ter ondersteuning.