Groen

Operatie Steenbreek

Haal je tegels eruit en zet planten erin!

Vergroen jouw tuin, straat of buurt

Tegel eruit, plantje erin. Zo werkt Operatie Steenbreek. Samen werken we aan meer groen in de stad. Dat doen we om onze stad mooier te maken, en vooral ook beter bestand tegen het veranderende klimaat. Planten zorgen bijvoorbeeld voor verkoeling bij extreme hitte in de zomer. En water kan beter de grond in lopen bij hevige regenbuien. Sinds 2016 hebben we samen met bewoners van Den Haag al ruim 120.000 tegels vervangen door groen!

Hoe werkt het?

Je kunt jouw tegels inruilen voor gratis plantjes. Dat kan op verschillende manieren:

 • Zelf aan de slag: Je kunt jouw tegels inleveren bij zorgkwekerij Mens en Tuin. (Wegens een verbouwing kunnen er geen tegels worden ingeleverd op do 22 en vrij 23 september) Daar krijg je dan meteen jouw gratis plantjes mee.
 • Met je straat: ga samen met jouw buren aan de slag met het vergroenen van de straat. We helpen je graag met de organisatie.
 • Met je school: er is heel veel mogelijk voor schoolpleinen. We helpen je graag.
 • Met een organisatie: ga aan de slag met vergroenen van het terrein van jouw organisatie. We helpen je graag met een plan.

Heb je meer dan 200 tegels? Dan zorgen wij voor een container om de tegels mee af te voeren. Ook krijg je gratis plantjes die kunnen worden opgehaald bij Zorgkwekerij Mens & Tuin. Dat geldt voor individuele acties en voor straatacties. Lees in dit draaiboek hoe je zo'n straatactie organiseert.

Ruilregels

Wil jij je tegels inruilen? Dit is hoeveel plantjes je krijgt:

 • Bij de eerste 10 tegels die je inlevert, krijg je 1 plant per tegel
 • Lever je tussen de 10 en 20 tegels in, dan krijg je vanaf de 11de tegel 1 plant per 2 tegels
 • Bij inleveren van 20 tot 50 tegels, krijg vanaf de 21ste tegel 1 plant per 4 tegels
 • Heb je meer dan 50 tegels? Goed zeg! Je krijgt maximaal 25 planten

Aan de slag

Meld jouw actie aan via het aanmeldformulier! Is het nog niet helemaal duidelijk? Hieronder beantwoorden we aan aantal veelgestelde vragen.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via operatiesteenbreek@duurzaamdenhaag.nl

NK Tegelwippen

In 2021 was Den Haag van heel Nederland het beste in het NK Tegelwippen! We haalden de meeste tegels uit de grond. Dit jaar doen we weer mee. Dus vervang jij tegels voor groen? Meld ze dan aan bij het NK Tegelwippen. Wie weet winnen we dit jaar weer de gouden schep!

Onze partners

Veelgestelde vragen

Operatie Steenbreek is een landelijke campagne. Het doel is om Nederland groener te maken. Dat doen we door straatstenen weg te halen uit tuinen, pleinen en straten. Daar zetten we planten voor terug.

Bewoners, ondernemers en organisaties kunnen hun tegels omruilen voor gratis planten. Dat kan tijdens buurtacties of bij ons vaste inleverpunt Mens & Tuin. Duurzaam Den Haag voert Operatie Steenbreek al jaren uit in opdracht van gemeente Den Haag.

Je kunt jouw tegels inruilen bij Zorgkwekerij Mens & Tuin aan de Hillenraadweg 35 in Moerwijk.

Openingstijden: ma, di, do, vr 10:00 tot 15:00 uur
Telefoonnummer: 070 321 19 37

Bel als je meer dan vijftig tegels komt brengen van tevoren even op dat je komt. Dan weet je zeker dat er ruimte is in de container.

Als je meer dan 200 tegels hebt, kun je je aanmelden voor een container via operatiesteenbreek@duurzaamdenhaag.nl

Er zijn een aantal spelregels. Je mag bijvoorbeeld niet meer dan 1,5 tegel weghalen. Er moet ook genoeg ruimte overblijven voor een kinderwagen of rolstoel en je mag geen grote bomen of heesters planten. Je onderhoudt het tuintje zelf, maar de grond blijft eigendom van de gemeente. Bekijk alle voorwaarden van de gemeente op denhaag.nl

Lees in het draaiboek welke stappen je moet zetten om een Operatie Steenbreekactie te organiseren. Je kunt jouw actie aanmelden via het aanmeldformulier.

Ga samen met jouw buren aan de slag om de straat of buurt te vergroenen. Als jullie samen meer dan 200 tegels wippen, dan regelen wij een container om alle tegels af te voeren. Ook krijg je gratis plantjes in ruil voor de tegels! Deze kunnen worden opgehaald bij Zorgkwekerij Mens & Tuin. Neem voor meer informatie contact met ons op!

Kijk hier op onze evenementenkalender! Hier kan je zien welke Operatie Steenbreekacties op de planning staan.

Jazeker! Je hoeft geen enorme voor- of achtertuin te hebben om de omgeving van je huis te onttegelen en te vergroenen. Wat dacht je van een geveltuin of groene boomspiegels? Lees hier meer over boomspiegels, geveltuinen en het vergroenen van je balkon.

Den Haag is een hele versteende stad. Die verstening heeft veel nadelige gevolgen voor de natuur. Daarom zien wij liever tuinen met planten in plaats van tegels. Groene tuinen zorgen namelijk voor een betere leefomgeving voor mens en dier. Dit is waarom dat zo belangrijk is:

 • Waterberging: in een groene tuin krijgt regenwater de kans het grondwater aan te vullen.
 • Natuur: in een groene tuin vinden dieren beschutting en voedsel.
 • Hittebestrijding: een groene tuin geeft verkoeling in de zomer.
 • Fijnstof: in een groene tuin wordt het fijnstof door het groen opgevangen, waardoor de lucht schoner blijft.
 • Gezondheid: mensen voelen zich fysiek en mentaal gezonder en gelukkiger in een groene omgeving.

Ga jij als buurt of organisatie meer dan 200 tegels weghalen en wil je dat het Operatie Steenbreek team langskomt voor een buurtactie? Neem dan contact op met het Team van Operatie Steenbreek via: operatiesteenbreek@duurzaamdenhaag.nl of 06 16499548 (Edwin Cornelissen). Je kan ook bellen of mailen als je overige vragen hebt over Operatie Steenbreek.

Wil jij je tegels inruilen? Dit is hoeveel plantjes je krijgt:

 • Bij de eerste 10 tegels die je inlevert, krijg je 1 plant per tegel
 • Lever je tussen de 10 en 20 tegels in, dan krijg je vanaf de 11de tegel 1 plant per 2 tegels
 • Bij inleveren van 20 tot 50 tegels, krijg vanaf de 21ste tegel 1 plant per 4 tegels
 • Heb je meer dan 50 tegels? Goed zeg! Je krijgt maximaal 25 planten

Wil jij een heel groot oppervlakte onttegelen (zoals een schoolplein of binnenplein) met Operatie Steenbreek? Dan gelden er andere regels. Neem contact op via operatiesteenbreek@duurzaamdenhaag.nl

Tips voor een mooie geveltuin

Lees verder
Ik help je graag
Edwin Cornelissen
"Bij mij kun je terecht voor: Operatie Steenbreek en alles rondom groen, water en natuur."
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht