Groen

Meer groen? Heb een beetje lef en ga het doen!

Het stadsgesprek Vergroen je buurt was een groot succes met veel tips

Op woensdag 22 mei organiseerde Duurzaam Den Haag het stadsgesprek Vergoen je buurt bij Buurthuis de Mussen in de Schilderswijk. Marianne Edixhoven vertelde hoe zij met haar buren een onveilige plek in het centrum wist om te toveren tot een groene plek voor de buurt. De bewoners van Wijktuin Rivierenbuurt vertelden over hun 1-jarig bestaan. En wethouder Robert Barker liet ons meer van zijn plannen zien om in versteende buurten meer groen te planten. Aan het einde van het stadsgesprek was er ruimte om te netwerken en te genieten van de heerlijke hapjes van Moska Maqsoodi. Ook niet onbelangrijk.

Stadoase Spinozahof

Marianne Edixhoven was één van de sprekers tijdens ons stadsgesprek. Samen met haar buren zorgde zij ervoor dat een onveilig terrein in het centrum van Den Haag een groene ontmoetingsplek werd; Stadsoase Spinozahof. Inmiddels bestaat deze mooie, groene plek in het centrum al 10 jaar. Marianne deelde met de mensen in het publiek haar tips:

  • Durf groot te dromen, ook al komen niet alle plannen uit.
  • Soms heb je niet meteen een akkoord, maar moet je gewoon beginnen. Of te wel: heb een beetje Haagse bluf!
  • Zorg voor een binnenruimte zodat bewoners en vrijwilligers ook in de winter en de herfst elkaar kunnen ontmoeten op het terrein.
  • Zorg dat bewoners die dicht bij het terrein wonen meedoen, zodat zij snel ter plaatsen kunnen zijn als er iets aan de hand is.
  • Zorg ervoor dat je iets hebt dat de bewoners verbindt: lekker eten of thee. Marianne: "We hebben serieus heel veel gehad aan een persoon die elke dag taarten bakt. Dat was onze motor.”
  • Gebruik het netwerk van je bewoners en vrijwilligers om materiaal te kopen of om hulp te vragen.
  • Terreinen van de gemeente of van een woningcoöperatie zijn goede plekken om hiervoor te gebruiken.
  • Kom langs bij Stadsoase Spinozahof (Repelaerstraat 61, 2515 LX Den Haag) en spreek één van de vrijwilligers aan voor nog meer tips.

Hieronder staan meerdere foto's. Klik rechtsboven voor meer foto's.

Meer groen in de meest versteende wijken

Wethouder Robert Barker vertelde tijdens het stadsgesprek over zijn actieplannen voor het vergroenen van versteende wijken. Planten en bomen zorgen ervoor dat het minder warm wordt in de zomer en dat de vele regen die nu vaak valt, beter kan wegstromen. De wethouder vertelde: "De gemeente wil het goede voorbeeld geven door in de openbare ruimte te gaan vergroenen. Maar het is én én. We hebben de bewoners en Duurzaam Den Haag ook nodig."

De gemeente gaat alleen al dit jaar 37 plekken in de stad aanpakken. Robert Barker: "De stad wordt de komende jaren groener, we gaan het echt zien. Er is heel veel werk aan de winkel."

Wijktuin Rivierenbuurt

In 1 jaar tijd hebben bewoners uit de Rivierenbuurt een parkeerterrein omgetoverd tot wijktuin. In de tuin worden druiven en courgettes gedeeld, maar ook lief en leed. Iedereen uit de buurt is welkom. De gemeente heeft de grond in bruikleen gegeven voor 2 jaar.

Op 11 mei 2024 vierden bewoners de eerste verjaardag van de wijktuin. Vrijwilliger Bart vertelde tijdens het stadsgesprek trots over het project: "We begonnen met een groepje van 6 bewoners. Nu werken er al zo'n 50 bewoners samen. Zijn tip: "Wees heel gastvrij. Spreek iedereen aan die even komt kijken. Zorg dat ze zich welkom voelen."

Wijktuin Rivierenbuurt viert feest

Wil je in contact komen met een van de initiatieven en lukt dat niet? Laat het ons weten en mail naar info@duurzaamdenhaag.nl We verbinden jullie graag.

Ik help je graag
Stefan Bakker
Bij mij kun je terecht voor: onze stadsgesprekken, pers en alle overige communicatievragen
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht