Groen

Eerste hulp voor potplanten bij droog weer – 5 tips

Wat kun je doen om jouw planten door de droogte te helpen? Collega Edwin geeft 5 gouden, groene tips!

Dat we te maken hebben met een droge zomer is niets nieuws meer. Fijn voor velen van ons die graag hun vakantiedagen buiten in de stad, het park of aan het strand besteden. Maar de droogte treft ook het groen in de stad. Gras is vergeeld, sommige bomen komen al in herfststand te staan en moesplantjes snakken naar water. Wat kun je doen om jouw planten door de droogte te helpen? Collega Edwin geeft 5 gouden groene tips!

1. Geef twee keer per dag water, of vaker, afhankelijk van de pot

Je kunt planten altijd het beste in één keer veel water geven, maar in deze temperaturen zijn potplanten blij met meerdere gietbeurten per dag. Dat doe je het beste ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Let goed op het materiaal van je pot. Terracotta potten dampen bijvoorbeeld ook aan de zijkant uit en zwarte plastic potten worden bloedheet! Daar kun je bijvoorbeeld een krant of lichtgekleurd t-shirt omheen slaan, zodat de pot iets koeler blijft.

2. Zet de planten bij elkaar en in de schaduw

Zet je potten bij elkaar en in de schaduw. De zon is nu zo extreem dat zonplanten ook in de schaduw mogen. Als de planten bij elkaar staan wordt de luchtvochtigheid makkelijker hoog gehouden. Als je op vakantie gaat en geen plantenoppas hebt kun je deze tip ook toepassen op je binnenplanten. Zet ze bij elkaar in een koele ruimte, bijvoorbeeld je badkamer. Je kunt er dan ook een aantal emmers tussen zetten waardoor je een soort mini-oerwoud creëert.

3. Maak een buffersysteem met een dubbele bodem en nat t-shirt

Boor een paar gaten in de onderkant van je plantenbak. Een van de gaten maak je wat groter, (afmeting golfbal) en daar prop je een t-shirt in. Zorg dat het t-shirt voor de helft in de bak komt te liggen en voor de helft eronderuit hangt. Pak een tweede bak, waar de eerste bak het t-shirt in past. Deze ga je straks vullen met water. Zorg dat daar voldoende ruimte voor is, bijvoorbeeld door een steen tussen de twee bakken te leggen. Het effect van dit systeem is dat het shirt als een soort lont gaat werken die water van de onderste naar bovenste bak brengt.

4. Of maak een buffersysteem met een petfles!

Pal een plastic fles en prik daar een aantal gaatjes in. Graaf de fles in de grond, naast de plantenwortel. Zorg dat het halsje van de fles uitsteekt, zodat je er makkelijk bij kunt om water in te gieten. Als je dat doet wordt het water via de gaatjes in de fles naar de aarde in de grond gebracht. Net als bij het buffersysteem met het t-shirt breng je hier ook direct water onder de grond. De aarde is daar minder warm dan aan de oppervlakte van de pot, dus kan daar beter vast worden gehouden! Je kunt flessen op verschillende manieren ingraven. Even google-en geeft veel inzicht!

5. Extra compost

Zorg vol voldoende compost in de grond. Dit voedt je plant maar zorgt er ook voor dat water beter wordt vastgehouden. Je kunt compost kopen bij de supermarkt of een tuincentrum of je kunt het zelf maken met bijvoorbeeld een wormencompostbak.

Edwin: ‘Het warme weer is niet voor alle planten een probleem. Rozemarijn, tijm, cactussen en vetplanten vinden het zelfs prettig. Zoek zelf even op internet of jouw plant er goed tegen kan. Het is niet alleen de zon die water kan verdampen, wind doet dat ook. Dus wanneer het ook nog eens waait, extra opletten!

Heb je een tuin en wil je meer groen? Wie weet is Operatie Steenbreek dan wel iets voor jou. Daarmee worden regelmatig straatacties uitgevoerd waarbij tuintegels ingeruild kunnen worden voor gratis planten!

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht