Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Operatie Steenbreek – Tegel eruit, plant erin. Help Den Haag vergroenen en ontstenen!

Wat ga JIJ doen aan 100.000 minder stenen en meer Haags groen?

Deel pagina:

Operatie Steenbreek – Tegel eruit, plant erin. Help Den Haag vergroenen en ontstenen!

Samen de verstening van de stad tegengaan, door tuinen, pleinen en straten groener te maken. Tegel eruit, plant erin! Dàt is het motto van de landelijke campagne Operatie Steenbreek. En hoe meer, hoe beter natuurlijk. Veel gemeentes en bewoners in heel Nederland doen al mee. In Den Haag organiseert Stichting Duurzaam Den Haag deze ‘operatie’. In 2018 zijn er maar liefst 13.700 omgeruild voor planten.   

Groene tuinen beter voor mens en dier

De verstening van de stad heeft nare gevolgen: de stad wordt warmer, meer fijnstof in de lucht, regenwater kan niet goed weglopen, meer overstromingen, minder plek voor bijen, vlinders en vogels en nog veel meer. Daarom zien wij liever tuinen met planten in plaats van tegels. En fraaie geveltuintjes. Dat is winst voor mens, dier en milieu! 

Groene tuinen zorgen namelijk voor een betere leefomgeving voor mens en dier: 

 • Waterberging: in een groene tuin krijgt regenwater de kans het grondwater aan te vullen. 
 • Natuur: in een groene tuin vinden dieren beschutting en voedsel. 
 • Hittebestrijding: een groene tuin geeft verkoeling in de zomer. 
 • Fijnstof: in een groene tuin wordt het fijnstof door het groen opgevangen, waardoor de lucht schoner blijft. 

Via Operatie Steenbreek kunnen bewoners, bedrijven scholen etc. hun tuin- en stoeptegels inleveren in ruil voor gratis planten.

Operatie Steenbreek 2018

Dit jaar hebben bewoners van Den Haag maar liefst 13.691 stenen omgeruild voor gratis planten tijdens de Operatie Steenbreekacties in de buurt. Bedankt iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen. De Operatie Steenbreek acties voor 2018 zijn voorbij, volgend voorjaar starten er weer met nieuwe acties. Je kunt wel zelf nog je tegels inruilen bij Zorgkwekerij Mens & Tuin.

Inleverpunten: graag even bellen

Op deze Haagse locatie kun je zelf je tegels omruilen voor gratis planten. Bel even voordat je langsgaat, zeker als je met veel (10+) tegels komt. 

Vergroen gratis een plein bij jou in de buurt

Niet alleen geveltuintjes of achtertuinen zoals we dit jaar vooral hebben gedaan. Juist ook grote stukken grond zoals betegelde binnenpleinen, schoolpleinen etcetera. Kijk bij jouw bedrijf, buurt, school, sportvereniging, straat en buurt om je heen of er een mogelijkheid is om gratis te vergroenen.

Samen kunnen we je helpen om:

 • een ontwerp te maken voor de vergroening,
 • de buurt te mobiliseren en
 • de tegels af te voeren,
 • gratis planten te leveren en meer!

Het kan in heel Den Haag, en extra graag in de buurten

 • Konings- en Regentesseplein e.o.
 • Moerwijk-Oost
 • Molenwijk/Noordpolderbuurt

Wil jij zo'n groen initiatief starten?! Neem snel contact op met edwin@duurzaamdenhaag.nl.

Doe ook mee: alleen of samen met je buren, school of bedrijf

Hoeveel stenen ga jij inleveren? Meedoen kan op 4 verschillende manieren:

1. Zelf doen: direct zelf aan de slag in je eigen tuin 

Doe je ding en stuur je voor- en na-foto’s naar info@duurzaamdenhaag.nl. Je tegels kun je zelf inleveren bij één van onze inleverpunten (zie hierboven). Graag vooraf even bellen, zeker als je met meer dan 10 tegels komt. 

2. Wachten op wijkactie

Tegels inruilen voor gratis planten Heb je één of meerdere tuintegels die je wil omruilen voor een gratis plant? Operatie Steenbreek trekt regelmatig de Haagse wijken in! Houd onze evenementenkalender in de gaten voor de wijkacties. Je kunt natuurlijk zelf ook buren enthousiast maken. Hoe meer hoe beter, achtertuinen en binnenplaatsen tellen mee!

3. Start een straatactie met buren: aanleggen geveltuinen, binnenplaatsen of achtertuinen
Organiseer een straatactie samen met je buren of de hele straat! Leg samen geveltuintjes aan of vergroen een gezamenlijke binnenplaats! Leuk om samen te doen. De straat én de stad worden er mooier en groener van en het is goed voor mens, dier en het milieu. Gaat het om een straatactie met meer dan 200 stenen? Dan helpt Duurzaam Den Haag jullie op weg èn zorgen we voor gratis planten en het ophalen van de tegels. Let op, achtertuinen en binnenplaatsen tellen ook mee! Wil je zo'n wijkactie organiseren? Mail dan projectleider Edwin: edwin@duurzaamdenhaag.nl

4. Vergroen je buurt. Heb jij een idee? Kom ermee!
Welk (speel)plein of plekje in jouw buurt heeft een groene make-over nodig? Neem contact op met projectleider Edwin voor een plan op maat: edwin@duurzaamdenhaag.nl. Bij meer dan 200 tegels komt Duurzaam Den Haag naar je toe, zorgt voor de gratis planten en haalt de tegels op. Wil jij iets met groene daken? Hierover binnenkort meer informatie.

Download hier de flyer en poster van Operatie Steenbreek om de actie in jouw wijk of buurt te promoten!

Op naar 100.000 Haagse stenen!

“In 2015 startten we met de Haagse Operatie Steenbreek", vertelt projectleider Edwin Cornelissen. "In die 3 jaar hebben we al 76.000 tegels opgehaald. In 2018 willen we minstens 20.000 stenen omruilen voor gratis planten: op naar de 100.000 dus! Iedere Hagenaar kan daarbij helpen!" 

De eerste Operatie Steenbreek actie in 2018 was meteen een groot succes. In het Statenkwartier haalden we op 7 april ruim 300 stenen op! Bekijk hier de tussenstand van het aantal ingeleverde stenen in 2018. 

Operatie Steenbreek in de media

Lees het bijzonder leuke sfeerverslag van Editie070 van de Operatie Steenbreek actie op het Lorentzplein van 18 april hier terug: https://editie070.denhaag.nl

Meer info & contact

Fotocredits: Martijn Beekman


Meer over dit project

Geen groene vingers? Vraag hulp aan onze Tuinambassadeurs!

Geen groene vingers? Vraag hulp aan onze Tuinambassadeurs!

Lees verder
Geen tuin? Ga voor een geveltuin, boomspiegel of groen balkon

Geen tuin? Ga voor een geveltuin, boomspiegel of groen balkon

Lees verder


Meer projecten