Groen

Den Haag wint (weer) het NK Tegelwippen

De Gouden Tegel voor bewoners, organisaties en de gemeente

Den Haag is weer kampioen NK Tegelwippen en wint de Gouden Tegel. Net als vorig jaar wipte Den Haag de meeste tegels van Nederland: 307.178 tegels maakten plaats voor planten. Daarmee laten we 134 gemeenten achter ons. Hoe doen we dat? En hoe zorgen we voor winst volgend jaar?

In de afgelopen zeven maanden zijn in 135 gemeenten meer dan 2,8 miljoen tegels vervangen voor groen. Dit is een nieuw record voor het NK Tegelwippen. Er is ruim 250.000 m² vergroend. Dat zijn maar liefst 40 voetbalvelden! Onder het motto ‘tegels eruit, groen erin’ zetten bewoners zich gezamenlijk in voor een fijnere leefomgeving en een meer klimaatbestendige toekomst. Den Haag heeft de meeste straatstenen gewipt en is daarmee kampioen!

Bewoners maken eigen buurt groener

Van mini-tuintjes tot groene schoolpleinen en van opgeknapte parkeerplaatsen tot buurtprojecten. Heel veel mensen staken de handen uit de mouwen. “Den Haag heeft de Gouden Tegel weer gewonnen omdat er ontzettend veel bewoners zijn die zich inzetten voor het groener maken van hun eigen buurt. En Den Haag pakt zoveel mogelijk kansen om ook stenen uit straten en pleinen te halen en groener te maken”, zegt een trotse wethouder Arjen Kapteijns van Duurzaamheid, Energietransitie en Klimaatadaptatie.

Joris Wijsmuller van Duurzaam Den Haag noemt de eerste prijs een fantastisch resultaat. "Den Haag is voor de tweede keer op rij de trotse winnaar met dank aan al die geweldige bewoners die zich inzetten voor hun buurt. Zo werken zij via Operatie Steenbreek aan het vergroenen van de stad en hebben maar liefst duizenden tegels gewipt! Deze prijs is voor iedereen die in actie kwam voor meer groen."

Paulien Hesselink van het Esperantoplein
Geveltuinen bij het Esperantoplein
Het Esperantoplein

Geveltuinen op het Esperantoplein

Een van die bewoners is Paulien Hesselink van het Esperantoplein, waar de Gouden Tegel werd uitgereikt. Het voormalige industrieterrein in het Energiekwartier was een parkeer- en bouwterrein. De gemeente maakte er een groene ontmoetingsplek van. De rest van het plein volgt nog.

“We wilden graag nog meer groen in de buurt. Samen met 25 buren hebben we langs onze huizen geveltuintjes aangelegd. Met weinig moeite heb je veel groen. Alle beetjes helpen”, zegt Paulien. Dankzij haar geveltuinactie zijn 750 tegels vervangen voor planten. Ze wil nu graag groene daken aanleggen op de schuurtjes in de achtertuinen.

Gemeente zorgt voor groene pleinen

Ook de gemeente deed goed mee. Het merendeel van de gewipte tegels van het NK Tegelwippen zijn afkomstig van projecten in de openbare ruimte zoals pleinen, wegen, bermen en trambanen. Een van de pleinen die is vergroend is het versteende Oltmansplein in Laak. Er is 350 vierkante meter meer groen bijgekomen, goed voor 3.850 tegels.

“We hebben mooie bloemenmatten aangelegd, bomen nieuwe grond gegeven zodat ze beter kunnen groeien en gezorgd dat regenwater beter de bodem in kan. Het plein oogt mooier dan het was en wordt weer gebruikt door de naastgelegen school en ouders met kinderen”, zegt groenbeheerder: Michel Peyrer.

Dit artikel is overgenomen van hethaagsegroen.nl en is geschreven door Merijn van Grieken.

Vanaf 21 maart kun je weer tegels ruilen voor gratis planten.

Wil je volgend jaar ook meedoen?

Met Operatie Steenbreek wordt Den Haag dankzij de inzet van bewoners al jaren groener gemaakt. Straatstenen worden ingeruild voor gratis planten. In de winter is het momenteel niet mogelijk om stenen om te ruilen. Operatie Steenbreek en het NK Tegelwippen starten weer in het voorjaar.

Ik help je graag
Edwin Cornelissen
Bij mij kun je terecht voor: Operatie Steenbreek, het vergroenen van schoolpleinen en Haags Klimaatakkoord
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht