Groen

Bewoners en jongeren vergroenen buurthuis in Transvaal

Geslaagde Operatie Steenbreek actie met Buurthuis Mandelaplein

Vrijdag 7 juni zijn de bewoners van de Bloemfonteinstraat en de jongeren van Buurthuis Mandelaplein gestart met het vergroenen van hun wijk. Langs de gevels van het buurthuis hebben ze tegels verwijderd en bloembakken gemaakt. De jongeren hebben de bewoners van de Bloemfonteinstraat geholpen met het maken van een bloembak voor hun eigen gevel. Een aantal van de tegels zaten zo strak dat dat heel veel kracht en samenwerking vroeg. “Wat leuk om dit met de jongeren samen te doen” zie een van de bewoners. “Zo praat je nog eens met elkaar!”

Daarna hebben ze met kruiwagens grond naar de tuintjes gebracht. De kinderen vonden dit geweldig. “Mag ik nog een keer met de kruiwagen racen?” Duurzaam Den Haag leverde de planten en zorgde voor de afvoer van stenen.

Geveltuintjes vullen

Toen dat klaar was mochten de kinderen de geveltuintjes vullen met mooie bloemen en planten. Aan de achterkant van het buurthuis zijn twee moestuinbakken geplaatst zodat een aantal vrouwen kunnen moestuinieren. “Ik heb altijd een moestuin gehad maar sinds ik in Den Haag woon, lukt dat niet meer, wat fijn dat ik dat nu weer op kan pakken samen met mijn vriendin.” Na afloop van het harde werken heeft iedereen lekker gegeten in het buurthuis. Vrijwilliger Rita had een heerlijke maaltijd klaar gemaakt. “Wat leuk om hier met de buurtbewoners te eten! Ik kom snel een keertje terug”.

Het project is een samenwerking tussen Staedion, project Operatie Steenbreek van Duurzaam Den Haag en Buurthuis Mandelaplein. Veel buurtbewoners zijn geïnteresseerd in tuinieren maar in het versteende Transvaal kunnen ze niet goed uit de voeten met deze hobby. Gelukkig heeft het Buurthuis een groot geveloppervlakte waar groen tegenaan kan. En tuinieren is niet alleen leuk als hobby maar een groene omgeving is ook goed voor het welzijn van de bewoners, waterberging, voor koeling van de omgeving en bevordering van de biodiversiteit.

Operatie Steenbreek

Via Operatie Steenbreek kunnen bewoners, bedrijven, scholen etc. hun tuin- en stoeptegels inleveren in ruil voor gratis planten. Start zelf ook een actie! Mail naar operatiesteenbreek@duurzaamdenhaag.nl of bekijk de website www.duuraamdenhaag.nl/operatiesteenbreek

Tekst over actie geschreven door Marije Talstra, Buurthuis Mandelaplein

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht