Nieuws

Bewoners ontvangen hun gratis boom!

Een boom met een boodschap

Dit artikel is geschreven door Merijn Grieken van Het Haagse Groen

De Hagenaars die bij de actie Bomen voor Den Haag een gratis boom hebben aangevraagd, ontvangen vanaf 22 november hun boom thuis. “Daar ben ik heel blij mee”, zegt Kewal Jagessar uit Ypenburg. “Het is meer dan alleen een boom, er zit een goede boodschap aan vast", zegt Eline Smith uit de Vogelwijk.

Den Haag mag nog veel groener. Daarom plant gemeente de komende jaren bomen bij en deelt dit jaar met Duurzaam Den Haag ruim 1.400 bomen uit aan bewoners. Hagenaars uit alle wijken van de stad vroegen massaal een boom aan voor in de voor- of achtertuin, de volkstuin of een gezamenlijke buurt- of binnentuin. Het aantal aanvragen ging al snel over de beoogde 1.000 bomen heen.

Meer blad voor de stad

Kewal Jagessar uit Ypenburg was meteen enthousiast. “Een geweldige actie. Ik heb een Japanse witte appelboom aangevraagd en zet die in mijn voortuin zodat we minder inkijk vanaf de straat hebben. Ik was al van plan om een boom te kopen toen mijn buurman erover vertelde. Dus dat kwam heel goed uit. Als de gemeente nog meer bomen kwijt wil, ik heb ook nog een grote achtertuin”, lacht Kewal.

Het uitdelen van de bomen is onderdeel van het nieuwe beleid voor stadsbomen ‘Meer Blad voor de Stad’. Bomen worden steeds belangrijker omdat de openbare ruimte in de stad schaarser wordt, de bevolking groeit en het klimaat verandert. Bomen maken het leven in de stad prettig, geven schaduw, zuigen regenwater op en dragen bij aan de biodiversiteit.

Ook Eline Smith uit de Vogelwijk vroeg een boom aan en is blij met haar perenboom. Het doet haar denken aan vroeger toen ze bij haar oom in de tuin peren plukte. “Ik vind het leuk als mijn 5-jarige zoontje dat straks in onze tuin kan doen. Zo leert hij waar ons voedsel vandaan komt. We aten laatst zelfgekweekte bietjes. Hij vond het machtig om dat op te kunnen eten.”

Boom met een boodschap

Eline vindt dat er meer van dit soort initiatieven mogen komen. “Met deze actie geeft de gemeente zoveel meer weg dan alleen die ene boom. Ze geeft plezier weg en creëert bewustzijn over een veranderend klimaat en brengt een goede boodschap, namelijk: wees zuinig op de natuur. Ook laat het zien dat groen lokaal en klein kan beginnen”, zegt Eline.

Daar is Vidjay Bhagole uit de Schilderswijk het mee eens. Toen hij van de actie hoorde schreef hij zich met zijn stichting de Grote Koningshof in. Hij ontvangt op 22 november uit handen van Hilbert Bredemeijer (wethouder Buitenruimte) en Heleen Weening (directeur Duurzaam Den Haag) vier sierkersen en de appelboom Elstar voor het gezamenlijk binnenterrein, waaraan 38 koophuizen grenzen.

“We hebben hard gewerkt om er een fijne plek van te maken met speeltoestellen voor de kinderen, gras en bankjes. De bomen maken de tuin compleet”, zegt Vidjay. "Ze moeten het geluid van muziek breken – we hebben hoge muren waardoor het nu galmt – en helpen bij zware regenval waardoor het water nu vaak blijft liggen. Het is voor onze stichting een mooie besparing. De actie kwam als geroepen."

Herhaling actie Bomen voor Den Haag

De actie Bomen voor Den Haag wordt in 2022 herhaald. “We willen graag meer bomen in onze stad en willen de bomen die er al staan ook de ruimte geven om te groeien. We kunnen dat niet alleen. Onze openbare ruimte is schaars en niet op alle plekken kunnen bomen groeien. Daarom delen we bomen uit aan bewoners en scholen. Zo maken we Den Haag samen groener!”, zegt wethouder Bredemeijer bij de uitreiking in De Grote Koningshof.

Bekijk hier de video van de Hagenaars die een boom kregen

Wil jij ook een boom?

Ook op de hoogte blijven van de actie Bomen voor Den Haag?

Ik help je graag
Anouk van Santen
Bij mij kun je terecht voor: ondersteuning van bewoners in Laak Centraal, communicatie en bewonersgroepen zichtbaar maken
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht