Nieuws

Zo ga je aan de slag met duurzame voornemens

Zoals korter douchen, minder afval en energie besparen

Vorige week was het Blue Monday. De week dat de meeste mensen hun goede voornemens alweer laten varen. Maar dat laten we niet zomaar gebeuren. In dit artikel geven we je tips om met jouw duurzame voornemens aan de slag te gaan én blijven.

Minder afval

Een van de goede voornemens die we veel horen is ‘ik wil minder afval hebben’. Dat kan op veel manieren. Bijvoorbeeld door minder plastic te gebruiken, minder eten weg te gooien en door je vaker af te vragen ‘heb ik dit wel nodig’.

3 tips om aan de slag te gaan:

 • Koop je groente en fruit zonder plastic. Dat kan bijvoorbeeld goed op de markt. In de supermarkt kun je beter kiezen voor niet gesneden groenten, die zijn vaker zonder verpakking. En zorgt dat je altijd je eigen herbruikbare zakjes bij je hebt.
 • Maak een boodschappenlijstje en koop alleen wat je echt nodig hebt. Zo zorg je ervoor dat je geen spullen in huis haalt die je niet nodig hebt.
 • Gebruik zeep, shampoo en wasmiddel dat niet in een plastic fles zit. Bijvoorbeeld blokken zeep en wasstrips. Dan heb je veel minder afval per wasbeurt. Vaak zitten deze producten zelfs al in een papieren verpakking en gaan ze langer mee
Afval prikken bij de bosjes van Pex

Meer plantaardig eten

Het is al vaak gezegd: meer plantaardig eten is beter voor het milieu. Er zijn veel mensen die stapjes willen zetten. Maar waar moet je beginnen? Het kan heel makkelijk en zelfs leuk zijn om met nieuwe gerechten aan de slag te gaan. We geven je graag wat ideeën.

3 tips om aan de slag te gaan:

 • Begin met een dag per week plantaardig te eten. Als dat goed gaat, kun je uitbreiden naar twee, drie en uiteindelijk zeven dagen. Begin met stappen die bereikbaar voelen. Dan houd je het het langst vol.
 • Doe inspiratie op! Instagram en Pinterest staan er vol mee: heerlijke, plantaardige recepten. Maar ook op andere websites, bijvoorbeeld die van de grote supermarkten Jumbo en Albert Heijn kun je inspiratie opdoen. Begin met makkelijke recepten en daag jezelf steeds een beetje meer uit. Nieuwe recepten ontdekken is leuk!
 • Vraag vrienden om met je mee te doen. Zo kun je elkaar inspireren en motiveren. Deel lekkere recepten of start een eetclub. Samen is alles makkelijker.
Gesprek met een energiecoach

Energie besparen in huis

Is de energierekening de afgelopen maanden harder gestegen dan je zou willen? Dan is het tijd om zuiniger om te gaan met jouw gas en elektra. Daar hebben we ontzettend veel tips voor, maar we geven je hier de belangrijkste drie.

3 tips om aan de slag te gaan:

 • Maak een afspraak met een energiecoach. Een energiecoach kan bij jou thuis kijken wat je kunt doen om energie te besparen. Je krijgt een advies op maat. De coach geeft niet alleen tips over maatregelen die je kunt nemen, maar ook over je gedrag.
 • Heb je nog enkelglas? Ga aan de slag met raamfolie. Zo verlies je wel 30% minder warmte. Hoe dat moet, lees je op onze pagina hierover. Je kunt een pakketje raamfolie bij ons aanvragen door een mail te sturen naar info@duurzaamdenhaag.nl
 • Vraag de Direct Bespaaractie van Gemeente Den Haag aan. Daarmee krijg je gratis ledlampjes, tochtstrips, een waterbesparende douchekop en andere dingen om snel mee te besparen. Mooi begin!
Kledingruil bij ROC Mondriaan

Minder nieuwe kleding en spullen kopen

Minder nieuwe spullen en kleding kopen. Het klinkt zo makkelijk en toch gaat het al snel mis. Je ziet iets leuks in de etalage en voor je het weet, ga je met een volle tas de winkel uit. Dat is niet zo gek, we worden constant in verleiding gebracht door de winkels in de stad. Toch is het heel belangrijk dat we met zijn allen minder gaan kopen. Dat bespaart grondstoffen én afval. Aan de slag dus!

3 tips om aan de slag te gaan:

 • Ruilen is het nieuwe kopen. Ga naar een kledingruil bij jou in de buurt of organiseer er zelf een met vrienden. Zo ruim je je eigen kledingkast op én heb je weer iets leuks nieuws voor jezelf.
 • Heb jij de kringloop al ontdekt? Omdat tweedehands steeds populairder wordt, hebben de kringlopen steeds betere spullen. Breng jouw oude spullen langs als je ze niet meer gebruikt. Dan kan iemand anders er nog van genieten. En heb je echt iets nodig? Ga dan op jacht bij verschillende kringlopen tot je vindt wat je nodig hebt. Neem een vriend of vriendin mee en maak er een leuk dagje uit van.
 • The Clothing Loop is heel populair in Den Haag. Je ruilt kleding met je buren in een ‘doorgeeftas’. Stop erin wat je niet meer draagt en haal eruit wat je leuk vindt. Je kunt je aanmelden via de website.
 • Ga alleen naar de stad als je echt iets nodig hebt. Dan weet je waar je naar op zoek bent en kun je gericht shoppen. De verleiding om te ‘kopen om het kopen’, is veel kleiner.
Kledingruil bij ROC Mondriaan

Duurzamer reizen

We moeten minder vliegen en autorijden en meer met de trein en fiets doen. Dat is even wennen, maar kan ook voor mooie avonturen zorgen. We hebben zoveel moois in Europa, dat je helemaal niet elk jaar met het vliegtuig naar Azië of Amerika hoeft.

3 tips om aan de slag te gaan:

 • Kijk op de website van NS International. Daar staan hele mooie treinreizen die zij al voor je hebben uitgezocht. Gebruik dat als inspiratie om jouw vakantie te plannen.
 • Ben je sportief? Ga op fietsvakantie! Hoe leuk is het om in een paar weken naar Denemarken te fietsen en weer terug? Of zet de fiets in de trein en ga fietsen in Slovenië. Vanaf de fiets kun je heerlijk genieten van het uitzicht.
 • Laat je inspireren door duurzame reisblogs. Het internet staat vol positieve ervaringen van mensen die je voorgingen. Doe er je voordeel mee!

We hopen je hiermee geïnspireerd te hebben om je duurzame voornemens vol te houden. Staat jouw uitdaging er niet tussen? Laat het ons weten en misschien kunnen we je wel wat goede tips geven.

Ik help je graag
Anouk van Santen
Bij mij kun je terecht voor: ondersteuning van bewoners in Laak Centraal, communicatie en bewonersgroepen zichtbaar maken
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht