Energie besparen

Pilot raamfolie was een groot succes

84% van de bewoners is tevreden over de resultaten

In Den Haag zijn nog veel huizen met enkel glas. Zeker in de koude maanden is dat vervelend. Door ramen van enkel glas gaat veel warmte verloren. Het vervangen van enkel glas door dubbel glas of zelfs HR++ glas is duur. En als je in een huurhuis woont kan je niet altijd jouw ramen laten vervangen. Daarom organiseerden we afgelopen herfst samen met TNO de pilot raamisolatie. Door raamfolie te gebruiken blijft er 30% meer warmte binnen.

Resultaten van de pilot

In totaal deden er ruim 150 huishoudens mee aan de pilot. Ruim 50 van hen lieten ons weten wat ze ervan vonden. We vroegen bijvoorbeeld of het thuis comfortabeler is geworden. Of je goed door het folie heen kunt kijken. En of het makkelijk te installeren is. De resultaten zijn veelbelovend:

  • 84% van de bewoners zijn tevreden over deze pilot;
  • 73% van de bewoners geeft aan dat het makkelijk te installeren is;
  • bij 85% van de bewoners voelt het door de raamfolie warmer in de kamer.

Erik Carton van TNO zegt: "Het doel van de pilot was onderzoeken hoeveel minder warmte je verliest met raamfolie. We wilde ook weten wat de beste afstand is tussen het folie en het raam. We hebben geleerd dat je in een huis met enkelglas wel 30% meer warmte binnenhoudt. De beste afstand tussen folie en raam is 2 cm. We zijn erg tevreden met deze resultaten."

Voor en door bewoners van Den Haag

De pilot was voor bewoners van Den Haag. Zij kregen van ons een doe-het-zelf pakketje om thuis aan de slag te gaan. De bewoners die dit niet zelf konden, kregen hulp van een vrijwilliger. "De vrijwilligers zijn bewoners die graag een handje willen helpen. Iedereen die het leuk vond kon zich daarvoor aanmelden en kreeg een training. Het heeft heel goed gewerkt. Zowel de vrijwilligers als de bewoners waren enthousiast. Vaak konden bewoners het na een beetje hulp van een vrijwilliger ook zelf," zegt Lotte van Durzaam Den Haag.

Collega Lennart vult aan: "Voor deze pilot was het heel geschikt om met vrijwilligers te werken. Het zou leuk zijn als dit project groter wordt gemaakt. Dan kun je werken met bedrijven als Schroeder van der Kolk, die werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij doen dat nu al op een aantal plekken samen met Haag wonen."

Blije bewoners

We hebben hele blije bewoners overgehouden aan de pilot. Een van hen zegt: “Het werkt perfect. Het opplakken is even een nauwkeurig werkje, maar het resultaat is zo goed merkbaar”. Een andere bewoner geeft aan: “Deze simpele maatregelen zijn precies wat ik zoek. Subsidies zijn erg ingewikkeld en alleen interessant voor ingewikkelde, dure oplossingen. Dit is makkelijk en laagdrempelig, erg fijn!”

Zelf raamfolie installeren

Als jij enkel glas hebt en zelf raamfolie wil installeren, dan kan dat. Raamfolie kun je kopen bij de meeste bouwmarkten. Het installeren doe je makkelijk zelf met behulp van de video hierboven. Let wel op: je moet raamfolie niet gebruiken als je al HR++ glas hebt. Dat is niet nodig en hierdoor kan het glas kapot gaan.

"Raamfolie kun je zelf kopen bij de bouwmarkt. Dat verkopen ze al jaren, maar dit jaar werd er opeens veel meer van verkocht. Ik denk dat wij daar met onze pilot aan hebben bijgedragen. Veel bedrijven zijn bijgesprongen en raamfolie is nu volop te koop. Iedereen kan het ook makkelijk zelf installeren. Dus ik hoop dat er nog meer mensen mee aan de slag gaan." zegt Erik van TNO.

Een demonstratie in het Laaktheater
Erik Carton van TNO

Vervolg

De positieve resultaten van deze pilot delen we met de gemeente. Daar komt hopelijk een mooie en grote vervolgactie op. Hoe dat precies wordt, weten we nog niet. Daar zijn we nog over in gesprek. Raamfolie is in ieder geval een mooie tip voor onze energiecoaches. Zij kunnen dit vertellen tijdens de adviesgesprekken.

Een ander mooi resultaat is dat Rike Speelman, een bewoner en energiecoach uit Den Haag, de pilot als inspiratie heeft gebruikt voor een nieuwe oplossing: rolgordijnen met radiatorfolie. Die kun je al kopen, bijvoorbeeld bij Tonzon. Maar volgens Rike Speelman kun je ze ook makkelijk zelf maken. Met een combinatie van raamfolie en zo'n gordijn kun je tot wel 70% meer warmte binnenhouden. Wij zijn blij dat dit soort initiatieven hun weg vinden in de stad.

Ik help je graag
Lotte Lalleman
Bij mij kun je terecht voor: Jong DDH, Operatie Steenbreek en algemene vragen over duurzaamheid
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht