Groen

We zijn van start! Aftrap NK Tegelwippen met een geveltuin bij het Vadercentrum

Het NK Tegelwippen is afgetrapt met de aanleg van een prachtige geveltuin bij het Vadercentrum Adam in Laak. Wethouder sociale zaken en werkgelegenheid, Arjen Kapteijns, wipte samen met Bilal Sahin, coördinator van het buurthuis en Heleen, directeur Duurzaam Den Haag, de eerste tegels. Het NK Tegelwippen is een landelijke vergroeningscompetitie tussen gemeentes. In 2021 won Den Haag de Gouden Schep door het grootst aantal tegels te vervangen voor groen.

Het Vadercentrum Adam ligt in de sterk versteende buurt Laakkwartier. Heleen: “Deze wijk is een zogenaamde ‘hotspot’. Dat betekent dat de buurt ontzettend versteend is. Het wordt er daardoor warmer dan in andere delen van de stad en bij zware regenval kan het water niet goed weglopen. Daarom is het zo belangrijk om te vergroenen! Wij helpen bewoners die dat willen doen met onze campagne Operatie Steenbreek. Waarbij bewoners tegels inruilen voor gratis biologische en inheemse planten. Ik vind het geweldig dat er vandaag zo veel buurtbewoners deze geveltuin aanleggen.”

De buurt aan de slag voor meer groen

De buurtvaders van het Vadercentrum stonden paraat om de geveltuin aan te leggen. Ook zij zien hoe belangrijk groen is voor Den Haag en vooral stadsdeel Laak. “Ik vind het mooi! Den Haag wordt zo groener en dat is nodig. We wonen in een grote stad met veel steen en uitlaatgassen van auto’s. Meer groen in de stad zorgt ervoor dat deze uitstoot wordt opgenomen door de planten.” vertelt buurtvader Mohamed Arkhouchi. Bilal Sahin, coördinator van het buurthuis vult aan: “Het is prachtig. Dit heeft veel voordelen. Niet alleen vergroening van de stad, maar ook sociaal. De geveltuin zorgt voor betrokkenheid van wijkbewoners. Deze vrijwilligers van het Vadercentrum gaan de tuin onderhouden.”

Een geveltuin in Laak.

Wint Den Haag weer de Gouden Schep?

In 2021 won Den Haag de Gouden Schep bij het NK Tegelwippen. Met ruim 200.000 gewipte stenen verving onze stad de meeste tegels voor groen. Wethouder Arjen Kapteijns: “Hoe mooi zou het zijn als we twee jaar op rij deze prijs winnen? Dit is ontzettend belangrijk. Want we zijn helaas de meest versteende stad van Nederland. Het is ook een prachtige manier om bewoners te betrekken bij de vergroening van de stad.” Dit jaar reikt de ambitie verder dan 200.000 tegels. “We willen er op zijn minst nog 15.000 meer wippen dit jaar, maar het liefst zelfs 50.000. Daar hebben we dan wel alle bewoners van Den Haag voor nodig.” aldus Heleen.

Oproep: doe ook mee met tegelwippen!

We roepen alle bewoners van Den Haag op om mee te doen met tegelwippen. Maak bijvoorbeeld een geveltuin voor je deur, organiseer een actie met je buren of ga samen aan de slag om een schoolplein te vergroenen.

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht