Groen

Tweede plantenbieb geopend: groen geluk in een kastje

Een kastje met groen geluk maakt iedereen toch blij?!

Geen boeken lenen, maar plantjes, stekjes en zaden ruilen. De plantenbieb aan het Koningsplein, de eerste in Den Haag, is een succes. Op het Newtonplein is op 7 oktober alweer de tweede plantenbieb geopend, een samenwerking tussen Duurzaam Den Haag en VoorWelzijn in Segbroek. “Een kastje met groen geluk maakt iedereen toch blij?!”, zegt Rachel, initiatiefnemer en jongerenwerker bij Voorwelzijn.

Een cactus, vetplantje, varen of madagascar-plantje… In de plantenbieb in het Regentessekwartier - en nu ook op het Newtonplein - staan de meest uiteenlopende plantjes en stekjes. “Soms is de bieb ook even leeg, en als ik de volgende dag terugkom om er nieuwe stekjes in te zetten, staat ie alweer vol. Zo leuk om te zien!”, zegt Rachel van Duijn. Zij is jongerenwerker bij Voor Welzijn en de initiatiefnemer vande eerste plantenbieb in Den Haag. Duurzaam Den Haag sponsoort de kastjes.

In een groene bieb ruil je stekjes, zaden, plantjes en bloemen. Het idee is dat bewoners een stekje maken van een eigen plant en het in de plantenbieb zetten. Zij kunnen vervolgens een ander stekje uit de plantenbieb meenemen. “Maar je mag ook heus wel eens een stekje meenemen als je er niets voor in de plaats terugzet”, zegt Rachel.

Volgens haar is het niet alleen leuk om met plantjes bezig te zijn, het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit in de omgeving. Je krijgt planten die je anders niet zou hebben. En het doet de buurt goed. “Omdat buurtbewoners de plantjes in het kastje onderhouden, is de bieb een mooie plek waar bewoners samenkomen. Ze maken een praatje en leren elkaar daardoor kennen”, zegt Rachel.

Meer vergroenen in de stad

Toen Rachel de nieuwe groene bieb op 20 juli opende met steun van Duurzaam Den Haag en Kopgroep2030 hoopte ze dat anderen enthousiast zouden worden. En dat gebeurde heel snel. Dineke Bangeter-Van der Molen las het op de website van Duurzaam Den Haag en meldde zich meteen. Ze woont vlakbij het Newtonplein.

Dineke wordt een van de buurtbewoners die de nieuwe plantenbieb in de Newtontuin gaat onderhouden. “Ik vind het heel belangrijk dat we de stad meer vergroenen en dat we de biodiversiteit stimuleren door zoveel mogelijk plantensoorten in de tuin te zetten. Dus ik hoop dat er niet alleen kamerplantjes, maar ook veel zaden worden uitgewisseld.”

Bewust van meer groen

Dineke is bewust met groen bezig. Ze zoekt altijd naar manieren hoe je je straat groener krijgt en hoe je mensen bewust kunt laten worden van meer groen. “Ik zie in de plantenbieb goede mogelijkheden. Het is een mooi middel om met elkaar in gesprek te gaan.”

Rachel hoopt dat de plantenbieb verschillende culturen aan het Newtonplein dichter bij elkaar brengt. “Met groen is er, in tegenstelling tot voedsel, geen enkele barrière. Planten zijn heel vrijblijvend en laagdrempelig. Een kastje met groen geluk maakt toch iedereen blij?! Het zijn een soort minicadeautjes”, zegt Rachel. Ze hoopt dat de plantenbieb zich als een olievlek over de stad uitbreidt.

Wil jij meer informatie over een plantenbieb in jouw buurt? Je kunt een e-mail sturen naar anouk@duurzaamdenhaag.nl Zij bespreekt de mogelijkheden met je.

Dit verhaal is geschreven door een redacteur van het Haagse Groen.

Ik help je graag
Anouk Dehue
Bij mij kun je terecht voor: communicatie, de ondersteuning van bewonersinitiatieven en onze stadsgesprekken.
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht