Groen

Start NK Tegelwippen in Laak: Hallo groen! Dag tegels!

Je kunt weer tegels ruilen voor gratis planten.

Sayed, Ben, Ayman, Yomna en Yeliz werken achter de kassa, de brood- en groenteafdeling of de schoonmaak bij de Jumbo Laakweg. Vandaag zijn ze tuinier. Langs de gevel van het pand maken zij een tuin van 40 meter. 200 tegels eruit, planten erin. Een superaftrap van het NK Tegelwippen in Den Haag!

De buurt gezelliger maken

Een voor een wrikken de medewerkers met een schop de tegels omhoog. De 200 tegels belanden met een harde plof in een container. Hier geen grijs meer, maar groen. “Met deze lange geveltuin willen we onze buurt gezelliger maken en willen we bewoners op een idee brengen. We willen onze klanten laten zien dat je met een simpele handeling kunt vergroenen”, zegt filiaalmanager Ilias Chohabi.

Hij is altijd op zoek naar maatschappelijke projecten om een verschil te maken in de wijk. “Het is een eer dat wij het seizoen van het NK Tegelwippen mogen openen. Hopelijk kunnen we veel mensen die bij ons over de vloer komen inspireren. Het is even heel veel tegels sjouwen, maar dan heb je ook wat: een mooie groene omgeving.”

Hier komt een geveltuin van 40 meter
Filiaalmanager Ilias Chohabi
De eerste tegel werd gewipt door wethouder Kapteijns

Goed voor mens en dier

Meer groen is hard nodig in sterk versteende stadsdelen zoals Laak. “Een groene stad is goed voor mens en dier”, zegt Edwin Cornelissen, projectleider groen en water bij Duurzaam Den Haag. “Planten zorgen voor verkoeling tijdens hitte en in een groene straat kan regenwater goed weglopen. Ook draagt meer groen bij aan de biodiversiteit. Daarom is het zo belangrijk om Den Haag groener te maken.”

Planten zorgen voor verkoeling tijdens hitte en in een groene straat kan regenwater goed weglopen.

Gaat Den Haag weer winnen?

Het NK Tegelwippen levert daar een bijdrage aan. Met de wedstrijd, van 21 maart tot en met 31 oktober 2023, gaat gemeente Den Haag de strijd aan met een recordaantal van ruim 150 andere gemeenten. Bewoners, bedrijven, scholen en andere organisaties wippen zoveel mogelijk tegels om Nederland verder te vergroenen.

Voor Den Haag hangt er nog al wat vanaf. Onze stad wipte de afgelopen twee jaar de meeste tegels van Nederland en werd landelijk Kampioen NK Tegelwippen. Den Haag won de Gouden Schep in 2021 en de Gouden Tegel in 2022. Die koppositie wil Den Haag graag behouden.

Samen met de Jumbo aan de slag
Meer groen is goed voor de stad
Biologische planten van Solude's Heerlijke Tuinen

Alle bewoners nodig

“Hoe mooi zou het zijn als we drie jaar op rij deze prijs winnen? We willen op zijn minst 325.000 tegels door groen vervangen. Ruim 15.000 meer dan afgelopen jaar. Daar hebben we dan wel alle bewoners van Den Haag voor nodig”, zegt Arjen Kapteijns, wethouder Duurzaamheid, Energietransitie en Klimaatadaptatie.

Kapteijns, die vanochtend de eerste tegel wipte, roept alle Hagenaars op met het NK Tegelwippen mee te doen. “Als meest versteende stad van Nederland streven wij naar zoveel mogelijk groen. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Den Haag klimaatbestendig, koeler op warme dagen. En meer groen is goed voor insecten en dieren. Daarnaast oogt een groene buurt of tuin ook veel gezelliger."

Meedoen?

Ga samen met jouw buren aan de slag om de straat of buurt te vergroenen. Als jullie samen meer dan 200 tegels wippen, dan regelen wij een container om alle tegels af te voeren. Ook krijg je gratis plantjes in ruil voor de tegels! Je kunt jouw actie aanmelden via ons aanmeldformulier.

Foto's: Arnaud Roelofsz
Tekst: Merijn van Grieken van het Haags Groen

Ik help je graag
Edwin Cornelissen
Bij mij kun je terecht voor: Operatie Steenbreek, het vergroenen van schoolpleinen en Haags Klimaatakkoord
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht