Groen

Stadsdeel Laak krijgt eerste volledig biologische con­tai­ner­tuin­tjes van Nederland

Enthousiaste buurtbewoners gaan deze tuintjes onderhouden

In het Haagse stadsdeel Laak zijn gisteren zes unieke containertuintjes geplaatst. Het zijn de eerste containertuintjes in Nederland die met biologische planten en aarde zijn gevuld. De tuintjes worden geadopteerd door betrokken bewoners. Deze containertuiniers zorgen voor het onderhoud van de planten. “Je ziet meteen dat het bewoners verbindt. Iedereen die langsloopt maakt een praatje en wil helpen met water geven.”, aldus containertuinier René.

Containertuintjes zijn 3D-geprinte minituintjes op openbare vuilcontainers, gevuld met echte planten. De containertuintjes zijn volledig circulair. Ze worden in Nederland gemaakt van gerecycled afval en aan het einde van hun levensduur kunnen ze hergebruikt worden om nieuwe containertuintjes van te printen. Zo is de cirkel rond. Dit project is een samenwerking tussen het Haagse CityGard containertuintjes, Duurzaam Den Haag en Green Up The City uit Alkmaar.

Duurzaam Den Haag onderhoudt relatie met ‘containertuiniers’

De containertuintjes zijn onderdeel van de buurtaanpak die Duurzaam Den Haag onder andere uitvoert in de buurten Laak Centraal en Spoorwijk. Betrokken bewoners worden ondersteund bij het verduurzamen van hun buurt. Bijvoorbeeld met laagdrempelige acties om energie te besparen en de buurt groener te maken. Zo werken steeds meer bewoners aan een groene, gezellige en leefbare buurt.

Deze tuintjes sluiten aan bij de vraag van bewoners van Laakkwartier en Spoorwijk om de afvalproblematiek aan te pakken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er veel minder afval wordt bijgeplaatst bij containertuintjes waar bewoners actief bij betrokken zijn. Daarnaast is het een goede manier om de straat op te fleuren. Projectleider Anouk van Duurzaam Den Haag: “Bewoners willen graag de handen uit de mouwen steken. We hebben op alle locaties enthousiaste containertuiniers betrokken bij dit project. Zonder hen waren de tuintjes er niet gekomen.”

Waarom de overstap naar biologische planten?

Sinds 2018 zet CityGard zich met containertuintjes in om de stadsnatuur te verbeteren. Bijvoorbeeld door te kiezen voor beplanting die bijdraagt aan lokale biodiversiteit. Henk-Jan Room van CityGard: “Wij wisten toen we net begonnen nog weinig over groen. We dachten dat alle planten goed waren. Mede door Green Up The City, dat biologische kamer- en tuinplanten promoot en verkoopt, weten we nu beter. Daarom experimenteren we hier in Laak voor het eerst met biologische planten. Dat dat goed werkt, is meteen te zien. Al tijdens het vullen van de plantenbakken, komen de eerste vlinders aanvliegen.

Eigenaresse Tineke Leegwater van Green Up The City: “Door het goed ontwikkelde wortelstelsel zijn biologische planten sterker en weerbaarder tegen ziekten. Ze komen van kwekers die geen gif of kunstmest gebruiken. Wij steunen hun natuurlijke werkwijze, die zorgt voor meer biodiversiteit en er mede voor kan zorgen dat de insecten- en vogelpopulatie niet verder afneemt.”

Samen werken aan een groene straat

De containertuintjes zijn ook goed voor de sociale cohesie in een straat. Het verbindt bewoners. Martin van Diggele van CityGard: “We zijn overdonderd door de grote hoeveelheid reacties van mensen die graag een containertuintje voor de deur willen hebben. Onze ervaring is dat het succes van dit concept niet per se in de tuintjes zit, maar in de samenwerking tussen bewoners. Zo blijkt dat in straten met containertuintjes vaker gesprekken worden gevoerd bij de containerplekken, de plek meer omarmd wordt als een fijn stukje buitenruimte en inwoners zich samen inzetten om het mooi te houden.”

Trots op het resultaat!
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht