Plastic, metaal en drinkpakken: zo gooi je het de juiste manier weg
Wat mag er allemaal in de PMD-afvalbak?
PMD staat voor plastic, metaal en drinkpakken. In 2022 is het scheiden van afval veranderd en zijn veel PMD-containers verdwenen. Rondom een winkelgebied of supermarkt zijn nog containers te vinden en in sommige wijken wordt het PDM-afval zelfs thuis opgehaald. Maar wat mag er nou wel en wat mag er niet in deze afvalbak? Wij leggen het uit.
Wat mag bij het PMD-afval?
Bij het PMD-afval mogen alleen lege verpakkingen. Bij plastic kan je denken aan plastic tassen, zakken en verpakkingen van pasta of snoep. Maar ook flessen en flacons van frisdrank, shampoo of knijpflessen van saus en plastic deksels van bijvoorbeeld pindakaaspotten. Ook de drink-, yoghurt- en vla-pakken die op karton lijken mogen bij het PMD-afval. Deze hebben namelijk een plastic laagje waardoor ze bij het PMD-afval horen. Daarnaast kan je er ook alle soorten verpakkingen van blik in kwijt. Zoals blikjes van tonijn of kikkererwten.
Mag alles wat gemaakt is van plastic bij het PMD-afval?
Er is natuurlijk nog veel meer dat is gemaakt van plastic. Oud speelgoed bijvoorbeeld, of de plastic borden van een picknick in het park en je oude tandenborstel die helemaal versleten is. Dit mag je niet bij het PMD-afval gooien.
Twijfel je of iets bij het PMD hoort of niet? Bedenk je dat of het een verpakking is. Nee? Dan hoort het bij het restafval. En grote plastic producten, zoals tuinstoelen en speelgoed kan je bij één van de afvalbrengstations van de gemeente Den Haag inleveren.
Wat kan je nog meer doen?
Let op bij het boodschappen doen
Het is goed om al je afval te sorteren. Maar het is nóg beter om voor minder afval te zorgen. Dat kan je doen door bij het boodschappen doen zo min mogelijk producten met verpakking te kopen. Koop bijvoorbeeld je groente en fruit in een netje dat je zelf hebt meegenomen. En neem herbruikbare tassen mee als je boodschappen gaat doen. Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kan je naar een verpakkingsvrije winkel en neem je zelf potjes en bakjes mee.
Lever lege flessen in voor statiegeld
Bewaar flessen die leeg zijn en lever ze in voor statiegeld. Tegenwoordig zit er niet alleen op grote plasticflesjes statiegeld, maar ook op veel kleine plasticflesjes en op blikjes. Statiegeldflessen kun je inleveren bij verschillende locaties verdeeld over heel Den Haag. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit.