Energie besparen

Pla­fond­ver­war­ming in Trefpunt Laakhage onthuld

Maar dit plafond kan naast verwarmen ook de ruimte verkoelen! Super handig met zomerse temperaturen.

Op donderdag 27 juni is door buurtbewoners, ondersteund door Duurzaam Den Haag, een warmteplafond onthuld in Trefpunt Laakhage. Dit is de eerste stap naar een gebouw op schone energie. Waar mensen uit de buurt zelf kunnen zien en ervaren hoe verwarming – of koeling – op schone energie werkt.

Plafondverwarming: warm in de winter, koel in de zomer

Vier vrijwilligers uit de buurt hebben onder deskundige begeleiding het plafond aangelegd. Plafondverwarming is technisch gezien vergelijkbaar met vloerverwarming. Echter heeft plafondverwarming als voordeel dat de straling effectiever is. Er zijn geen meubels die de straling tegenhouden zoals bij vloerverwarming het geval is. De warmte kan zich daardoor gelijkmatiger in de ruimte verdelen. Ander voordeel is dat het plafond (in de toekomst) ook ingezet kan worden om de ruimte te koelen in de zomer.

Het hele plafond, oftewel een grote oppervlakte, is voorzien van buizen die warmte (en koelte) kunnen afgeven. Daardoor is er lage temperatuurverwarming mogelijk. De ruimte wordt dan nog steeds lekker warm, maar er zijn geen 'kleine' radiatoren met hoge temperaturen meer nodig. Om die hoge temperaturen te bereiken wordt nu gas gebruikt, dat is bij lage temperatuurverwarming niet nodig dus kan je dan van het gas af! In plaats daarvan gebruik je bijvoorbeeld een warmtepomp, dat is duurzamer en het bevat de functie om te koelen. Dit wil men in het Trefpunt ook gaan toepassen.

Dit is nog maar het begin

Het bestuur van het buurtcentrum heeft nog meer ambities om verder te verduurzamen. Tijdens de onthulling vertelde Bies Sukul, de voorzitter van het bestuur van Trefpunt Laakhage: "Toen ik voor het eerst hoorde van plafondverwarming dacht ik is dit een grap? Ik als natuurkunde docent wist niet dat het technisch mogelijk was, maar het kan echt en wij in Trefpunt Laakhage hebben het! We willen de hele wijk laten zien hoe het werkt en wat er nog meer mogelijk is met betrekking tot verduurzamen." Zo werd er gesproken over de wens om zonnepanelen te plaatsen en het binnenterrein te vergroenen en het liefst zo snel mogelijk!

Nieuwe Energie en Groen in de Buurt

De plafondverwarming is het resultaat van de eerste pilot van stichting Duurzaam Den Haag in de buurt Molenwijk/Puntpark. Deze buurt is een van de drie buurten waar Duurzaam Den Haag aan het project Nieuwe Energie en Groen in de Buurt werkt. Hierbij wordt een team van bewoners ondersteunt (in Molenwijk/Puntpark is dat Buurtteam Energierijk Molenwijk/Puntpark) dat werkt aan een transitieplan om hun buurt aardgasvrij en groen te maken met de wensen en behoeften van de bewoners als uitgangspunt. Aytekin Kurnaz, één van de bewoners in het buurtteam heeft een mooi doel voor ogen: "Ik hoop dat in 2030 de kinderen niet eens weten wat gas betekent en dat schone energie de norm is."

Meer informatie over het project Nieuwe Energie en Groen in de Buurt vind je hier.

Haagse Dingen was aanwezig bij de onthulling en maakte een mooi filmpje!

Onthulling plafondverwarming op schone energie.

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht