Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Nieuwe Energie en Groen in de Buurt - Een leefbare buurt, ook in 2028!

Deel pagina:

Nieuwe Energie en Groen in de Buurt - Een leefbare buurt, ook in 2028!

Volg de buurtteams!

In Molenwijk/Puntpark, Konings- en Regentesseplein en omgeving en in Moerwijk-Oost ondersteunt Duurzaam Den Haag drie buurtteams, die de buurt ondersteunen en mobiliseren voor schone energie en meer groen. Volg de activiteiten van de buurtteams hieronder of via onze social media kanalen, onze Online Community. Hieronder lees je meer over het project Nieuwe Energie en Groen in de Buurt.

Nieuwe Energie en Groen in de Buurt

Heel Nederland gaat van het gas af en over op duurzame energie. Ook de gemeente Den Haag heeft plannen voor een aardgasvrije stad. Dit heeft voor haar bewoners grote gevolgen. Hoe worden straks huizen verwarmd en hoe koken wij straks?

De vraag is niet of we van het gas afgaan, de echte vraag is of bewoners hun kans gaan grijpen om actief richting te geven aan de toekomstige energievoorziening in hun huis én hun buurt. Het alternatief is afwachten en het lot bepalen voor commerciële partijen op afstand en de overheid.

Haagse Krach

Duurzaam Den Haag heeft de droom dat als de bewoners zelf aan het roer gaan staan, de Haagse Krach, er directe waarde voor mensen in de buurt gecreëerd wordt, zoals nieuwe banen, versterking van de lokale economie en een mooie leefomgeving.

Deze droom wordt werkelijkheid met het project Nieuwe Energie en Groen in de Buurt. Hiermee nodigt Duurzaam Den Haag de bewoners van drie buurten (Moelenwijk/Puntpark, Konings- Regentesseplein en omgeving en Moerwijk-Oost) uit om voortouw te nemen en te bepalen hoe de uitvoering en organisatie van de overstap naar duurzame energie en het vergroenen in hun buurt er uit gaat zien. In het project staat de kracht van de bewoners zelf centraal, ondersteund door de mensen van Duurzaam Den Haag. Het project heeft vorm gekregen in nauwe afstemming met de gemeente en andere partners die een essentiële rol spelen in de transitie.

De drie buurten, die begeleid worden door Duurzaam Den Haag, maken onderdeel uit van de '10 Groene Energiewijken'. Dit zijn wijken die door de gemeente zijn aangewezen om als eerste over te stappen op duurzame warmte en energie. Lees meer over deze aanpak van de gemeente.

In het project Nieuwe Energie en Groen in de Buurt staat de kracht van de bewoners zelf centraal, ondersteund door de mensen van Duurzaam Den haag. Concreet betekent dit dat Duurzaam Den Haag samen met de bewoners uit de bovengenoemde buurten in de komende tien jaar (2018-2028) gaat werken aan:

  • een buurttansitieplan voor onder andere het aardgasvrij en CO2 -neutraal maken van de woningen en utiliteitsgebouwen in de buurt;
  • voldoende groen en waterbergingscapaciteit (de buurten klimaatadaptief maken) in de buurt;
  • het creëren van directe waarde voor mensen in de buurt zelf, zoals werkgelegenheid, versterking van de lokale economie en financiële middelen;
  • het organiseren van het eigenaarschap van de transitie in de buurt.

Meer weten over de aanpak in één van de wijken?

Iedere buurt heeft vanuit Duurzaam Den Haag een buurman of buurvrouw die een buurtteam ondersteunt.

Er zijn ook een aantal werkgroepen die vragen van de buurtteams kunnen uitwerken. Het gaat om de werkgroepen Vraag, Aanbod of Financiering. Heb je vragen hierover of algemene vragen over het project? Stuur een mail naar reinder@duurzaamdenhaag.nl of bekijk de FAQ-pagina.

Ontwikkelingen volgen? Meld je aan voor de Duurzaam Den Haag nieuwsbrief of hou deze pagina in de gaten.

* verplichte velden

Meer over activiteit

Buurtteam Toekomstig Laak in Laak Centraal

Buurtteam Toekomstig Laak in Laak Centraal

In Laak-Centraal willen we samen met bewoners aan de slag met duurzame acties in én voor de buurt....

Lees verder
Maak kennis met buurtteam Spoorwijk

Maak kennis met buurtteam Spoorwijk

In Spoorwijk willen we samen met bewoners aan de slag met duurzame acties in én voor de buurt....

Lees verder


Meer activiteiten

Doe mee met dit Europese programma en verbeter jouw buurt!
4 nov

Doe mee met dit Europese programma en verbeter jouw buurt!

Den Haag moet verduurzamen. Dat betekent dat de straten in jouw wijk binnenkort misschien wel open...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht