Groen

Op bezoek bij Buurttuin Moerwijk

“We werken graag samen met de schooltuintjes hier achter. Dan maken we bijvoorbeeld appelmoes met de kinderen. Dat is hartstikke leuk.”

In het puntje van Moerwijk, tussen het spoor en een zorgcentrum, ligt Buurttuin Moerwijk. Op uitnodiging van beheerder Michel komen we kijken wat hier allemaal groeit en bloeit. Als we binnenkomen op deze zonnige ochtend zijn we verbaasd over de prachtige groene oase die hier verborgen ligt. Wat heeft deze fijne plek allemaal te bieden?

“Hier staan de nieuwe boontjes.” vertelt een trotse Michel. “Daar achter hebben we een grote bak aardbeien, een veld aardappels, nog meer bonen en een heleboel fruitbomen. Deze tien hebben we vorig jaar gekregen via de actie Bomen voor Den Haag.” Achterin, naast de gezellige zithoek, staan twee zelfgemaakte kassen met jonge bonen-, courgette-, tomaten,- en pompoenplanten. “Hadden we maar geld voor een echte kas”, verzucht Michel, “Deze staan nog wel, maar voor hoe lang is de vraag.”

Michel runt de buurttuin samen met zijn ‘collega’ Peter. Tussen aanhalingstekens, want ze doen het allebei helemaal vrijwillig. Naast Michel en Peter zijn sinds kort ook een aantal vrijwilligers aan het werk op de tuin. “Die zijn via PEP, de vrijwilligersorganisatie, gekomen, daar zijn we echt heel blij mee.”, vertelt de beheerder. Bij de buurttuin zijn ze altijd op zoek naar extra mensen die helpen. “Als we meer vrijwilligers hebben, kunnen we nog een heel stuk grond erbij huren. Dan kunnen we nog meer groente en fruit verbouwen voor de buurt. Maar met dit kleine groepje lukt dat niet.”

De opbrengst van de tuin wordt zoveel mogelijk weggegeven aan bewoners van de buurt. “Er is hier heel veel armoede in de buurt”, vertelt Michel ons. “Ik geef alles graag weg. Helaas wordt er ook gestolen, vorig jaar wel 50 % van de opbrengst. Dan klimmen ze gewoon over het hek en trekken ze de hele pruimenboom leeg. Of laatst probeerde iemand er vandoor te gaan met twee pompoenplantjes. Als ik je daarop betrap, dan krijg je nooit meer wat.”

Maar voor wie het netjes vraagt, is er altijd wat te halen. Als we de bomen vol jonge pruimen, kersen, peren en appels zien, geloven we ook niet dat ze die allemaal zelf op kunnen. “We werken graag samen met de schooltuintjes hier achter. Dan maken we bijvoorbeeld appelmoes met de kinderen. Dat is hartstikke leuk.”

Wil je als vrijwilliger aan de slag bij de buurttuin? Loop dan gerust eens langs en spreek een van de mannen aan. Dat vinden ze hartstikke leuk!

Ik help je graag
Anouk van Santen
Bij mij kun je terecht voor: ondersteuning van bewoners in Laak Centraal, communicatie en bewonersgroepen zichtbaar maken
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht