Groen

Meer groen in Schilderswijk: 'Planten zijn gezelliger dan steen!'

Vrijwilligers van Ittihaad, bewoners en Duurzaam Den Haag helpen met de aanleg van geveltuintjes

“Wil je ook een Marokkaans ei?” vraagt voorzitter Iwan van ST-Ittihaad. “Een goed ontbijt geeft kracht om straks geveltuinen aan te leggen.” In de Buurtkamer in Schilderswijk-West eten bewoners en vrijwilligers samen voordat ze de handen uit de mouwen steken. Ze gaan hun versteende buurt vergroenen.

Bij de voordeur staat werkmateriaal, zoals schoppen, werkhandschoenen, vuilniszakken en opgerolde houten hekjes. De missie is om geveltuinen aan te leggen in de Schilderswijk. Net als Transvaal en Stationsbuurt is dit, ondanks Binnentuin Jacobahof en Buurttuin Zusterstraat, een van de meest versteende wijken van de stad.

Extra bomen planten in de wijk

Bomen en planten maken een wijk prettiger om te leven, zorgen voor schaduw en koelte in de zomer en betere doorstroming van regenwater. De gemeente plant deze winter in de Schilderswijk meer dan vijftig grotere bomen in plantsoenen en parken. De kansenstudie 'Vergroenen in de Schilderswijk', die eind dit jaar klaar is, maakt duidelijk waar nog meer groen kan komen.

Ondertussen gaan bewoners aan de slag met tuintjes die ze zelf kunnen aanleggen met hulp van Ittihaad. Het is de tweede keer dat de vereniging een actiedag organiseert. In totaal zijn zo’n eenentwintig tuintjes aangelegd en vijf oude opgeknapt. De belangstelling neemt toe. Er zijn alweer achttien tuintjes aangevraagd.

Enthousiast

“Mensen maken elkaar enthousiast. Nadat ik een geveltuin voor mijn ouders had aangelegd, wilden anderen het ook, maar ze wisten niet hoe of hadden geen hulp. Ik besloot te gaan helpen”, zegt Damla. Lilian, die een paar jaar geleden in haar straat boom- en geveltuintjes aanlegde in ‘pishoekjes’, vond het wat duur worden om planten uit eigen zak te betalen. Ze vroeg subsidie aan en meldde de actie aan bij stichting Duurzaam Den Haag. Voor elke tegel krijg je een gratis plant.

ST-Ittithaad uit de Schilderswijk wipte maar liefst 530 tegels.

Kaal en grijs plein vergroenen

Vereniging ST-Ittihaad is langs de deuren gegaan om te vragen wie een geveltuin wil. En de interesse is groot. Vooral in de straten rondom en aan het Westlandseplein. “Dit plein is een doorn in het oog van de wijk. Dit plein had zo niet mogen bestaan. Zoveel steen, zo troosteloos, zo lelijk. Dit plein moet vergroenen", zegt Lilian, terwijl ze een zak aarde tilt.

Bewoonster Sakoenteladebie woont er al 24 jaar en vroeg een geveltuin aan. “Het plein is nooit mooi geweest. Vooral in de winter is het kaal en grijs. Deze geveltuin met prachtige planten brengt wat kleur. Ik ben er heel blij mee!”, lacht ze.

Plein wordt groener

Volgens groenbeheerder Gerrit van de gemeente staat vergroenen van het Westlandseplein ook in de kansenstudie. “We zijn er druk mee bezig. Het plan om het plein te vergroenen leggen we binnenkort voor aan de bewoners. Het zal overigens niet alleen groen worden, want het blijft ook een speel- en ontmoetingsplein.”

Bewoners Suzan, Fatima en haar kleindochter Oumaima wachten er niet op. Ze vroegen een tuintje aan. “Opa heeft een vijgenboom in een pot voor de deur, maar een tuintje met bloemen en planten vindt hij nog mooier”, zegt het meisje. Ruthlyn aan de Wateringsestraat, ooit bloemiste op Curaçao, is blij met de tuin. “Als we hadden geweten dat je zelf een geveltuin mag aanleggen, hadden we dat natuurlijk allang gedaan!”

Veel animo

ST-Ittihaad kreeg voor de actie 560 planten van Duurzaam Den Haag en kocht zo’n 1.200 planten, gereedschap en tuinaarde van subsidie van Fonds1818, Haagwonen en geld van de Gulden Klinker van gemeente Den Haag, die Ittihaad al eerder won. “We kunnen nog voor jaren geveltuinen aanleggen. Er is heel erg veel animo”, zeggen Damla en Lilian.

Dit artikel is geschreven door Merijn van Grieken van het Haags Groen.

Ik help je graag
Nikol Dettingmeijer
Bij mij kun je terecht voor: groen in versteende wijken, voedsel en regentonnenacties
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht