Groen

Leerlingen trappen NK Tegelwippen af met geveltuin van 50 meter

Je kunt weer tegels ruilen voor gratis planten!

Leerlingen van het Pleysier College Oosterbeek in Transvaal zijn lekker groen bezig. Zij legden een geveltuin van 50 meter aan langs hun school. Zij trapten daarmee het NK Tegelwippen af. Een landelijke wedstrijd tussen gemeente om zoveel mogelijk stenen voor planten te vervangen.

Meer groen, minder steen. Daar draait het om. Om steden voor te bereiden op een veranderend klimaat, is meer groen nodig. Meer groen geeft koelte en schaduw, helpt tegen wateroverlast, is goed voor insecten en vogels en maakt de stad mooier en gezelliger. Vanaf 21 maart kun je ook weer meedoen met Operatie Steenbreek en tegels ruilen voor gratis planten.

Meer kleur in de straat

250 stoeptegels zijn er met een schop uitgehaald, er is een geul uitgegraven en nieuwe aarde toegevoegd. Scholieren Nabil, Philip, Samantja, Joyce en Noa zetten de planten in de grond. “Het is zweten, maar door de planten krijgt de straat meer kleur”, zegt Nabil. De school ligt in Transvaal, een van de meest versteende wijken van de stad. “Ik ben blij. Planten zijn goed voor de vlinders en bijen”, zegt Philip.

Tom Rompelman, leraar Dierverzorging & Groen, heeft eerder al met zijn leerlingen de twee pleinen van de school vergroend met twee grote moestuinen, tien fruitbomen (waarvan zes gratis bomen van de actie Bomen voor Den Haag), een kruidenspiraal, insectenhotels, regentonnen en een vijvertje.

Scholieren Philip (voor) en Nabil (achter)
Tom Rompelman, leraar Dierverzorging & Groen

Zelf friet maken

“Al het groen onderhouden we samen in de lessen. De leerlingen leren in de praktijk waarom groen nodig is en hoe de natuur werkt, waar een appel vandaan komt”, zegt Tom. “We hebben friet gemaakt van aardappelen die we zelf hebben geplant en geoogst. Dat was echt lekker. Toen was ik wel trots”, zegt Nabil, die net als zijn klasgenoot Philip nu thuis ook een moestuin heeft aangelegd.

De scholieren kregen hulp van vrijwilligers van ADO Groen, wethouder Robert Barker van Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu en directeur Joris Wijsmuller van Duurzaam Den Haag. Wethouder Barker: “Het is mooi om met jongeren zo'n lange geveltuin aan te leggen. De komende jaren zet Den Haag volop in om versteende wijken groener te maken. Daar hebben we bewoners, scholen en andere organisaties bij nodig. Juist in versteende wijken is steen eruit en groen erin belangrijk voor mens en dier."

Ook ADO Groen, het maatschappelijke deel van de voetbalclub, hielp mee. Lewis Walker: "Wij vinden het als club heel mooi om hier midden in het hart van Den Haag mee te werken aan de vergroening en de verduurzaming van de stad. Om zo als #ADOgroen mee te werken aan de vergroening in de wijk.

Wethouder Barker met scholieren van het Pleysier College Oosterbeek
Je kunt weer tegels ruilen voor gratis planten

Full swing aan de slag

Den Haag werd in 2021 en 2022 Nederlands Kampioen NK Tegelwippen. Joris Wijsmuller, directeur Duurzaam Den Haag: “Den Haag werd al twee keer Nederlands Kampioen, en we hebben laten zien dat we samen met bewoners het verschil kunnen maken. Ook dit jaar gaan we weer full swing aan de slag voor de titel en een groener Den Haag! Iedereen kan meedoen en bij ons terecht voor plantjes, adviezen en hulp!”

Meedoen met Operatie Steenbreek

Kan jouw straat ook meer groen gebruiken? Doe mee en lever jouw tegels in voor gratis planten. Of organiseer een actie bijvoorbeeld met je buurt of straat straat. Wij helpen je graag.
Tekst: Merijn van Grieken van Het Haagse Groen. Foto's: Arnaud Roelofsz

Ik help je graag
Edwin Cornelissen
Bij mij kun je terecht voor: Operatie Steenbreek, het vergroenen van schoolpleinen en Haags Klimaatakkoord
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht