Gratis kleding ruilen vanuit huis

Inge legt uit hoe je aan de slag gaat met een kledingketting

Wil jij je garderobe opfleuren zonder een cent uit te geven? Je kledingkast opruimen en anderen blij maken met kledingstukken die je niet meer draagt? Of wil je gewoon contact maken met mensen uit je buurt? Dan is een kledingketting (The Clothing Loop) een leuke, gratis én duurzame oplossing. Wij spreken initiatiefnemer Inge uit Leidschenveen. Zij startte een kledingketting bij haar in de buurt.

Hoe werkt een kledingketting

Het idee is simpel. Per buurt vorm je met een aantal adressen een logische route, als een ketting. Elk adres is een schakel van deze ketting. Je vult een grote tas met kleding die je zelf niet meer draagt en geeft de tas door aan het volgende adres. Komt de tas bij jou? Dan is het tijd om te shoppen. Pak er uit wat je leuk vindt en stop er wat moois voor terug. Daarna breng je de tas naar het volgende adres op de route. Zo ruil je gratis kleding vanuit huis en ben je ook nog eens duurzaam en circulair bezig.

Inge (rechts) geeft de kledingtas door aan deelnemer Sigrid

Leden zoeken en de route bepalen

Inge startte de ketting met vriendinnen en kennissen uit de buurt. Ook bracht ze de ketting onder de aandacht via een lokale Facebookgroep. Hierdoor kreeg ze al snel meer deelnemers.
“Als coördinator van de kledingketting ontvang ik bericht als een nieuwe deelnemer zich aanmeldt. Deze moet ik dan goed- of afkeuren. Eigenlijk keur ik het altijd goed. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd én kleding!”

Voor de route van de ketting gebruiken zij de app van The Clothing Loop. Daarin kun je bijvoorbeeld zien van wie je de tas krijgt en aan wie je hem door kunt geven. Inge licht toe: "Als coördinator is deze app ook heel fijn, op basis van de deelnemende adressen bepaalt de app de beste route. Dat scheelt mij veel werk.”

Appen over duurzame kleding

Inge vertelt verder: “Ook hebben wij een WhatsAppgroep. Daar kun je laten zien wat je uit de tas hebt geshopt. Dat is onwijs leuk. Sommige deelnemers hebben een complete outfit uit één tas weten te shoppen. Zelf ben ik enorm blij met een lange rib-broek. Ik was al een tijdje op zoek naar zo'n broek en toen vond ik hem ineens in de tas!”

Inge met een rib-broek uit de kledingketting

“Daarnaast worden in die groep ook evenementen gedeeld die te maken hebben met kleding. Denk aan het Repair Café in De Verkeerstoren. Het is heel leuk om samen met deelnemers zo bewust om te gaan met kleding, daarin maken we echt een verschil.”

Wie mag meedoen?

De ketting die Inge beheert is een vrouwenkledingketting. "Als je de maten XS, S, M of L hebt en in onze buurt woont, kun je meedoen. Verder hebben we nog een paar regels waar we ons allemaal aan houden. Kleding moet bijvoorbeeld altijd schoon en van goede kwaliteit zijn."

"Voor mijn twee kinderen doe ik mee aan een aparte kinderkledingketting. Daar zijn meerdere tassen voor verschillende maten in omloop, extra handig want kinderen groeien snel uit hun kleding. En je hebt meteen een netwerk. Toen de winterjas van mijn zoontje kapot ging, kon ik na een oproepje in de app zelfs kiezen uit een aantal jassen!”

Zelf aan de slag

Wil je zelf ook deelnemen aan een kledingketting of wil je een kledingketting opzetten? Kijk dan op de website van The Clothing Loop. Op deze website vind je alle actieve kledingkettingen in en rondom Den Haag, maar ook over heel de wereld.

Ik help je graag
Amber van der Lans
Bij mij kun je terecht voor: energiebesparen, circulariteit en de wijk Moerwijk.
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht