De Urban Waterbuffer: een van de vele duurzame plekken in Molenwijk
In de buurt zijn meerdere mooie projecten die energie besparen of een oplossing bieden voor het veranderende weer.
Afgelopen vrijdag wandelden we met een groep buurtbewoners, nieuwsgierigen van buiten Den Haag, raadsleden en wethouder Robert Barker door Molenwijk. We werden door Tahira van buurtteam Energierijk Molenwijk/Puntpark meegenomen langs de groene projecten. We eindigden op het Cromvlietpark, waar de nieuwe Urban Waterbuffer werd geopend door de wethouder.
Een duurzaam buurthuis en de energiecoöperatie
De wandeling begon bij het Trefpunt Laakhage. Dit buurthuis is volledig verduurzaamd, met een warmteplafond, warmtepomp en zonnepanelen. Het is nu een voorbeeld voor andere buurthuizen in Den Haag. Ook hoorden we hoe de Energiecoöperatie Molenwijk heeft gezorgd voor de plaatsing van zonnepanelen op het dak van het buurthuis en de sporthal Lipa. Bewoners zonder eigen dak kunnen via dit project toch investeren in schone energie én genieten van de opbrengsten.
Nog meer samenwerkingen in Molenwijk
Vervolgens liepen we naar de Jumbo. Niet om boodschappen te doen, maar om de geveltuin van 40 meter te bekijken. Filiaalmanager Ilias Chohabi: 'Ik wilde graag bijdragen aan de buurt en een voorbeeld zijn door te vergroenen en wateroverlast te verhelpen. Dit project heb ik in samenwerking met het buurtteam uitgevoerd.'
Tahira vertelde ons daarna over de historische molen in Molenwijk en over de samenwerking met De Zeekadetten. Dit project won de Energie uit de Wijk-challenge met hun plan om het schip te verduurzamen. Samen met bewoners van Laak worden zonnepanelen op het dak geplaatst en wordt de motor milieuvriendelijker gemaakt. Dit gebeurt zoveel mogelijk met hulp van vrijwilligers uit de buurt, die elke zaterdag aan het schip werken en deelnemen aan workshops.
De Urban Waterbuffer slaat regenwater op
Na de wandeling opende wethouder Robert Barker de Urban Waterbuffer op het Cromvlietplein. Dit slimme systeem vangt regenwater op, zuivert het en slaat het diep onder de grond op. Joris, directeur van Duurzaam Den Haag: "De Urban Waterbuffer is een mooi voorbeeld van wat de gemeente doet om een buurt weerbestendig te maken. Het zorgt ervoor dat er minder wateroverlast is door wateropslag bij veel regen. En bij droogte kan dit water weer gebruikt worden voor de planten van de kinderboerderij en de moestuin. Bewoners gaan op hun beurt de wateroverlast tegen door geveltuinen aan te leggen, bomen in tuinen te planten en met regentonnen het water op te vangen."
Wat kan je zelf doen?
Ben jij geïnspireerd door deze voorbeelden? Je kunt er ook zelf voor zorgen dat jouw tuin, balkon en buurt het veranderde weer goed aankan. Dat kan met meer groen en door het opvangen van regenwater.
Zo kan je meedoen aan Operatie Steenbreek. Maak bijvoorbeeld een geveltuin of ruil de tegels in jouw achtertuin voor planten en bloemen. En je kunt natuurlijk ook een gratis boom aanvragen. Dat kan zowel voor je eigen tuin, als voor een tuin of plein van een organisatie.
Ook kun je zelf regenwater opvangen met een regenton voor op je balkon of in je tuin. Regelmatig organiseren wij acties waarbij je een regenton kunt aanvragen. Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van deze en andere acties.