Nieuws

Groen met vaart: een duurzaam schip voor de Zeekadetten

Samen gaan we aan de slag om het schip te verduurzamen

Afgelopen zomer leerden we de Zeekadetten kennen. Een groep enthousiaste vaarders met een schip in de Binckhorst. De Zeekadetten willen graag verduurzamen, dus de link was snel gelegd. Zij gingen aan de slag met een aanvraag voor de Energie uit de Wijk-challenge van Gemeente Den Haag en kregen die toegewezen. Dit jaar gaan we van start.

Wat gaan we doen?

Het schip moet duurzamer worden. Dat betekent dat we aan de slag gaan met een windmolen op het schip, zonnepanelen op het dak en komt er een inductiekookplaat. We zorgen ook dat de energievraag van het schip lager wordt. Maar er zijn ook plannen voor een gemeenschappelijke moestuin en een repair café. Plannen genoeg dus. En dat doen we niet alleen, dat doen we samen met bewoners en ondernemers uit de buurt.

Wil je meedoen? Meld je bij projectleider Jos.

Wekelijkse klusdagen en maandelijkse workshops

We willen dat het een project voor en door de buurt wordt. Het is een mooi voorbeeldproject, maar ook een hele goede kans voor de jeugd om te leren over nieuwe techniek. Daarom nodigen we heel Den Haag, maar vooral de bewoners van de Binckhorst en Laak, uit om te komen helpen.

Elke zaterdag is er een klusdag. Dan gaan we aan de slag op het schip. Dit is vooral voor volwassenen die handig zijn. We leren je zelf klussen op te pakken, misschien kun je wel helpen met de installatie van zonnepanelen of zelfs een windturbine als dat lukt.

Voor de kinderen, jongeren en beginnende klussers onder ons, is er elke eerste zaterdag van de maand een workshop. Dan kun je bijvoorbeeld leren lassen. Iedereen mag meedoen. We willen graag laten zien dat nieuwe technologie leuk is.

Kinderen zijn de toekomst

Er is een personeelstekort in de energietransitie. We hebben heel hard handjes nodig om alle nieuwe zonnepanelen, warmtepompen en andere innovaties te installeren. We hopen kinderen met dit project enthousiast te maken voor een carrière in dit vakgebied. Wij zijn hun eerste aanraking met techniek. “Kinderen zijn de toekomst”, zegt projectleider Jos. “Zij gaan over een paar jaar zorgen dat Nederland voorop loopt in de Energietransitie. Wij bereiden hen er op voor, door aan de slag te gaan met verschillende technische activiteiten. Zoals lassen bijvoorbeeld.”

Partners uit de buurt

We willen graag een groot netwerk uit de buurt betrekken. Ben jij een bewoner, ondernemer of organisatie uit Stadsdeel Laak en wil je meedoen? Meld je dan snel aan! We gaan graag met je in gesprek.

Wil je niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Duurzaam Den Haag.

Ik help je graag
Tom Egyedi
Bij mij kun je terecht voor: ondersteuning van bewoners in buurt Spoorwijk, energiecoöperaties en het Haags Klimaatakkoord
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht