Groen

Buurtteam Ho(e)fkade vergroent Schilderswijk Noord

Op 4 straten werden geveltuintjes aangelegd

Blije gezichten aan het einde van de geveltuinenactie op de Koningstraat, Wellingtonstraat, Waterloostraat en de Westerbergstraat in Schilderswijk-Noord. De tuintjes zijn er gekomen dankzij initiatief van de 78-jarige straatbewoner Greet. Samen met het buurtteam Ho(e)fkade kijkt ze met voldoening terug op afgelopen zaterdag 18 mei. 'Eindelijk is het groen en mooi hier. Ik blijf tot mijn 100e knokken voor mijn wijk!".

Wens voor meer groen

Al 48 jaar woont Greet in de Koningstraat en ze heeft zich altijd ingezet voor de Schilderswijk. Ze praat veel met de bewoners in haar buurt en hoorde om haar heen de wens voor meer groen. Samen met de opbouwwerker van de wijk verzamelde ze een lijst van geïnteresseerden. Die nam ze mee naar het maandelijks overleg van de bewonersorganisatie, waar Duurzaam Den Haag ook aanwezig was. Zo is het balletje gaan rollen. “In je eentje kan je het nooit doen, je hebt altijd hulp en mensen nodig, anders lukt het niet”, vertelt Greet.

Bewoner Greet met een deel van het Duurzaam Den Haag team

Groen fleurt de wijk op

Zelf woont Greet op 1 hoog. Haar balkon staat vol met bloemen. “Ik krijg veel complimenten over mijn vrolijke balkon, maar het mag in onze straten ook veel groener dan het nu is. Groen is gezellig en het fleurt de wijk op. Meer groen laat zien dat het hier ook positief is. Ik hoop dat alle buurtbewoners onze actie hebben gezien en enthousiast zijn om ook bij te dragen aan de buurt. Dat is de bedoeling. Steen voor steen komt onze wijk positiever op de kaart.”

Bekijk de foto's via de afbeeldingen slider hieronder. Klik rechtsboven voor meer foto's.

Hulp krijgen bij de aanleg

Een geveltuin aanleggen is niet heel veel werk, maar je moet er wel even iets voor doen. Zeker als je slecht ter been of al wat ouder bent, zoals een aantal bewoners in de buurt, is het heel welkom als je bij de aanleg hulp krijgt. Die extra handen kwamen van het buurtteam Ho(e)fkade en Stichting Present. Buurtteam Ho(e)fkade is in 2023 opgericht en bestaat uit enthousiaste bewoners uit Schilderswijk-Noord. Zij zetten zich in voor een mooie, schone, groene en duurzame buurt. Het buurtteam doet dit met steun van Duurzaam Den Haag.

Groen verbindt de buurt

Volgens Marleen van het Buurtteam verbindt groen mensen met elkaar. “Het samen aanleggen is verbindend en doordat bewoners de tuintjes zelf verzorgen, komen mensen elkaar tegen op straat en leren ze elkaar kennen. Hopelijk zorgt dat er ook voor dat andere buurtgenoten beter voor de straat zorgen en het zwerfafval afneemt’, aldus Marleen. De groenbeheerder van gemeente Den Haag zorgde voor planten. Financieel droegen Jumbo Holland Spoor via de actie ‘Betere Buurt’ en HaagWonen bij.

Bekijk de foto's via de afbeeldingen slider hieronder. Klik rechtsboven voor meer foto's.

Wil je ook een geveltuin?

Kan jouw straat of tuin ook meer groen gebruiken? Doe mee en lever jouw tegels in voor gratis planten. Organiseer een actie bijvoorbeeld met je straat, school of organisatie. Of ga zelf aan de slag en ruil tegels in voor gratis plantjes.

Dit artikel is geschreven met medewerking van Merijn Grieken voor Het Haagse Groen.
De foto's zijn gemaakt door Arnaud Roelofsz.

Ik help je graag
Nikol Guljelmovic
Bij mij kun je terecht voor: groen in versteende wijken, voedsel en regentonnenacties
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht