Nieuws

Alles wat je wilt weten over een groen dak in Den Haag

Dit zijn de veelgestelde vragen over groene daken

2021 is het Jaar van het Dak! Met als doel om zo veel mogelijk Haagse daken te verduurzamen. Op donderdag 25 november hebben we hierover een inspirerende en informatieve netwerkbijeenkomst gehad. Tijdens de bijeenkomst hebben bewoners de kans gehad om al hun brandende vragen te stellen aan lokale ondernemers, aan bewoner Annechien en aan Gert-Jan van gemeente Den Haag over het aanleggen van zonnepanelen en groen daken.

Kijk de netwerkbijeenkomst terug

De veelgestelde vragen over een groendak

Wat zijn de effecten van een groendak op de isolatie?

Een groendak is niet alleen mooi. Het is ook goed voor de isolatie van jouw woning. Door een groendak te plaatsen wordt het in de woning zomers minder warm en in de winter hoef je minder te stoken.

Kan je een groendak combineren met zonnepanelen?

Tijdens de bijeenkomst waren er veel vragen over de combinatie van zonnepanelen en groene daken. Een logische vraag is of het een invloed heeft op het andere. De zonnepanelen hebben geen negatieve invloed op de plantjes van het groendak. Rondom de zonnepanelen wordt er een kleine ruimte overgehouden zodat het sedum en de zonnepanelen niet in direct contact liggen met elkaar. De plantjes kunnen het wat moeilijker hebben dan de rest, maar met de juiste verzorging blijven ze in leven.

Hoe verzorg je een groendak?

De plantjes die op het dak liggen hebben minimale verzorging nodig. Bij periodes van lange droogte is het belangrijk dat de plantjes water krijgen. En af en toe moet onkruid en gras worden verwijderd. In het voorjaar is het belangrijk om biologische mest te geven. Als het dak moeilijk begaanbaar is kan je vragen aan de groenprovider of zij een onderhoudservice hebben.

Zit er garantie op een groendak?

Een groendak is een flinke investering en daarom is het fijn om te weten wat de garantie is. Wij hebben navraag gedaan bij EnergyGuards en daar is de afspraak dat het sedum binnen een half jaar aan moet slaan en een bezettingsgraad van zo'n 85% minimaal moet kennen. Als dat niet het geval is heelt EnergyGuards het dak aan. De garantie voorwaarden kunnen per provider verschillen, dus zoek het goed uit!

Is er subsidie voor een groendak en zonnepanelen?

Voor de aanleg van groendaken en zonnepanelen zijn er momenteel verschillende subsidies beschikbaar. Die hebben wij hieronder op een rijtje gezet:

Voor particulieren:

Voor instellingen zonder winstoogmerk:

Hulp bij het vergroenen van je dak

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het vergroenen van je dak?

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht