Groen

Bewoners krijgen gratis boom: 'Meer groen om duizend-en-een redenen goed'

Wethouder Anne Bruins en Joris Wijsmuller planten bomen bij Buurttuin Moerwijk

Dit artikel is geschreven door Merijn Grieken van Het Haagse Groen

Onze stad krijgt dankzij de actie ‘Bomen voor Den Haag’ weer meer groen. Bewoners, scholen, ondernemers en sportclubs vroegen bijna 1.500 bomen aan. De komende tijd delen de gemeente en Duurzaam Den Haag de gratis bomen uit. “Meer groen is om duizend-en-een redenen goed."

Voor de Actie ‘Bomen voor Den Haag’ van de gemeente en Duurzaam Den Haag kunnen bewoners vanaf het voorjaar een gratis boom aanvragen. Bewoners, scholen, ondernemers en sportclubs vroegen bijna 1.500 bomen aan. Die worden nu uitgedeeld.

Een van de buurten waar veel bomen zijn aangevraagd is het Regentessekwartier. Willem en Heleen van het Haagse Groenbedrijf delen daar de gratis bomen uit. In alle vroegte rijden ze de wijk door. In hun vrachtauto liggen tientallen bomen, zakken tuinaarde en palen om de boom mee vast te zetten. En natuurlijk een A4 met plantinstructies.

Eten van eigen oogst

Het eerste adres is van Annie en Asim en vier kinderen aan de Dibbetstraat. Het gezin heeft net ontbeten. In hun tuin staan al onder meer een peren- en pruimenboom. “Oh wat leuk! Nu hebben we er een appelboom bij!”, roept Annie. “In de tuin telen we onze eigen groenten- en kruiden. We eten graag zo veel mogelijk van eigen oogst. Onze voorouders leefden nog veel meer met de natuur dan wij doen.”

Daarnaast wonen opa en oma met wie ze tuinieren in hun aangrenzende tuinen. Fareh Khan en Parveen, die een perenboom ontvangen, maken zich zorgen om het klimaat. “In mijn thuisland Pakistan zie je grote overstromingen door klimaatverandering. Daarom weten goed hoe belangrijk meer groen is. Bomen zijn, vooral in de stad, heel erg hard nodig”, zegt Fareh Khan met het boompje in zijn hand.

Duizend-en-een redenen

Even later komt de bus met bomen aan bij Maud in De Constant Rebecquestraat. “Het is een ontzettend goed initiatief van de gemeente om de stad groener te maken. Ik wil daar graag aan meedoen. Voor stadse begrippen heb ik een grote tuin die we net vernieuwd hebben: minder tegels, meer groen. Daar past deze bloesem mooi bij.”

In de Roggeveenstraat neemt bewoner Hedde blij verrast een appelboom in ontvangst. Zijn vrouw had de boom aangevraagd. “Is dit een Elstar? Te gek. Hartstikke tof! Daar kunnen we lekker appeltaart van maken!", zegt hij. "Zonder gekheid: Hoe meer groen, hoe beter. Groen is in een versteende omgeving om duizend-en-een redenen belangrijk. We gaan ervan genieten. Bedankt!”

Wethouder Anne Mulder en onze directeur Joris planten een boom

Buurttuin Moerwijk

Michel, Peter en Annelies van Buurttuin Moerwijk krijgen tien fruitbomen. De toegewijde vrijwilligers ontvangen deze uit handen van Joris Wijsmuller, directeur van Duurzaam Den Haag, en Anne Mulder, wethouder Buitenruimte. De buurttuin aan de Guntersteinweg heeft als motto ‘Voor elkaar, met elkaar’. De oogst van tomaten, courgettes, appelen, andijvie en rabarber gaat naar de vrijwilligers en de buurtbewoners.

"We geven onze oogst weg. Je wilt niet weten hoeveel mensen hier in armoede leven! Mensen kunnen ons eten goed gebruiken. Wij zijn daarom extra blij met de appel-, peren en kersenbomen. Alles wat we daarvan oogsten, gaat terug naar de wijk. Of we maken er met de buitenschoolse opvang appelmoes of appelflappen van", zegt Michel, die zich al elf jaar met hart en ziel inzet voor de tuin. Hij is naarstig op zoek naar nieuwe vrijwiligers.

Peter en Michel van buurttuin Moerwijk

Mooi voorbeeld

Volgens Joris Wijsmuller van Duurzaam Den Haag is Bomen voor Den Haag een mooi voorbeeld van een actie waarbij steeds meer bewoners en buurtinitiatieven duurzaam doen. "Door letterlijk en figuurlijk de handen uit de mouwen te steken, dragen bewoners bij aan een groenere stad. Daarmee inspireren zij ook hun vrienden, familie en buren. Volgend jaar hopen we nog meer bomen uit te mogen delen in de versteende buurten van Den Haag. Want juist daar valt zo veel te winnen.”

Mooier, beter leefbaar

Anne Mulder, wethouder Buitenruimte, is ontzettend blij dat er zoveel bewoners, scholen, ondernemers en sportverenigingen een gratis boom hebben aangevraagd. “Met iedere boom die wordt geplant, maken we onze stad weer mooier, beter leefbaar en klaar voor toekomst. Want bomen geven schaduw in de steeds warmere zomers, zuigen het regenwater op bij flinke buien en dragen bij aan de biodiversiteit in onze stad. We willen Den Haag dus graag groener maken, maar we kunnen het niet alleen. Daarom delen we ook volgend jaar weer bomen uit”, zegt Mulder.

Waarom meer bomen?

Doel van de actie Bomen voor Den Haag is om de stad groener te maken en het bladerdak tot 2030 met 5 procent te vergroten. Hoe groter het bladerdak, des te groter de bijdrage van bomen aan de kwaliteit van leven in onze stad. Bomen leveren bijvoorbeeld een bijdrage aan de gezondheid, biodiversiteit en helpen bij klimaatverandering.

Wil jij ook een boom? Dat kan!

De Actie Bomen voor Den Haag is een succes. In 2021 deelde gemeente Den Haag ook al ruim 1.400 bomen uit. Dit jaar was de belangstelling weer groot. Daarom zetten we volgend jaar de actie door. Hou ons in de gaten voor de nieuwe inschrijvingen.

Ik help je graag
Anouk van Santen
Bij mij kun je terecht voor: ondersteuning van bewoners in Laak Centraal, communicatie en bewonersgroepen zichtbaar maken
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht