Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 18 nov. 2021

Tijdens het Grote Straatberaad gingen bewoners met elkaar in gesprek

Over duurzaamheid en meer in Spoorwijk, Laak Centraal en Moerwijk

Deel pagina:

Tijdens het Grote Straatberaad gingen bewoners met elkaar in gesprek

Afgelopen zaterdag was het tijd voor het Grote Straatberaad. In de buurten Laak Centraal, Spoorwijk en Moerwijk gingen wij in gesprek met bewoners over duurzaamheid in hun buurt. Wat vinden zij belangrijk? En wat kunnen we doen om de buurten gezelliger en duurzamer te maken?

Laak Centraal

Onze drukke dag begon in Laak Centraal. In het gezellige Adam Vadercentrum, de thuisbasis van ons buurtteam, spraken we met een groep enthousiaste bewoners over vier verschillende onderwerpen: zwerfafval en overconsumptie, klimaatadaptatie, energie- en gasverbruik en het verduurzamen van je woning. Alle vier de groepen spraken met elkaar over mogelijke oplossingen van hun probleem. Hier zijn hele mooie, concrete oplossingen voor gekomen. Denk bijvoorbeeld aan het in kaart brengen van versteende gebieden en deze via Operatie Steenbreek vergroenen om klimaatadaptatie te bevorderen en het opleiden van buurtbewoners tot klimaatcoaches om anderen te helpen te besparen op hun gasverbruik.

Lees hier de straatverklaring van Laak Centraal.

Spoorwijk

Na Laak Centraal raceten we op de fiets naar de volgende locatie: wijkcentrum De Oase. Daar gingen we in gesprek met een kleinere, maar erg fanatieke bewonersgroep. Hier kozen de bewoners voor twee onderwerpen: het afvalprobleem en energieverbruik van bewoners. We spraken over oplossingen op verschillende niveaus. We bekeken zowel de rol van de bewoners als de mogelijke rol van de gemeente. Een van de thema’s die we hier verder uit willen diepen is hoe de gemeente huurders kan ondersteunen bij verduurzaming en hoe we verhuurders kunnen bereiken en activeren. Over de afvalproblemen willen we graag persoonlijk met buurtbewoners in gesprek, zodat er meer betrokkenheid wordt gecreëerd.

Lees hier de straatverklaring van Spoorwijk.


Bewoners uit Moerwijk

Moerwijk

Moerwijk had een mooie gemengde samenstelling van bewoners. Van jong tot oud waren aanwezig! Het was erg leuk om met de kleinsten in gesprek te gaan over wat er in de prullenbak hoort en dat je dat natuurlijk niet zomaar op straat mag gooien. Ondertussen werd er aan de volwassen-tafel gesproken over de Energie Coöperatie die buurtteam Energierijk Moerwijk aan het opstarten is. Via deze coöperatie kunnen bewoners met een kleine portemonnee zich inschrijven voor een gemeenschappelijk zonnepanelenproject. De inleg is erg laag en toch krijgen zij er elk jaar een stukje rendement over, terwijl er ook groene stroom wordt opgewekt: win-win dus!

Lees hier de straatverklaring van Moerwijk.

De buurtteams

In de buurten Laak Centraal, Spoorwijk en Moerwijk ondersteunt Duurzaam Den Haag buurtteams van enthousiaste bewoners die met elkaar de buurt groener en duurzamer willen maken. In deze buurtteams gaan we aan de slag met de resultaten van het Grote Straatberaad. Lijkt het je leuk om mee te denken? Neem dan contact op met de buurtcontactpersoon van jouw buurt!

Hoe nu verder?

Per buurt stellen we op basis van alles wat er besproken is een straatverklaring op. Hierin staat het probleem en wat wij denken dat de oplossing kan zijn. Deze straatverklaringen worden aangeboden aan de landelijke politiek en aan het nationale burgerberaad dat in Amsterdam wordt georganiseerd. Ook bieden we de straatverklaringen aan bij de Gemeente Den Haag en bij de betreffende stadsdeelkantoren. Zo kunnen we op verschillende niveaus aan de slag met het nemen van actie!

Geschreven door:
Anouk van Santen
Anouk van Santen
 -

“Bij mij kun je terecht voor: communicatie en groencampagnes, onder andere Bomen voor Den Haag. Ook ben ik de buurt contactpersoon van Laak Centraal.”

Neem contact op met:
T 0653712510 | anoukvansanten@duurzaamdenhaag.nl |
Bekijk profiel

Meer blog

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

Tijdens de hele maand mei laten we gezamenlijk het gazon groeien en maaien we minder om vlinders,...

Lees verder
Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

De eerste lekkere dagen van het jaar zijn aangebroken. Dat betekent dat iedereen druk bezig is de...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht