Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 12 jul. 2018

Groene fietstour voor Molenwijkers

Deel pagina:

Groene fietstour voor Molenwijkers

Op vrijdag 29 juni werd op initiatief van stichting Jij Maakt Het Verschil een bijzondere fietstour georganiseerd door Molenwijk. Bewoners konden aan boord stappen van de ‘theefiets’, een tienpersoonsfiets waarbij zittend aan een tafel de fiets in beweging werd gebracht. Gemaakt door kunstenaar Dirk van Lieshout. Doel van de tour? Bewoners enthousiast maken om te gaan fietsen en de wijk te ontdekken!

Linde Veger, van Duurzaam Den Haag, is initiatiefnemer van het project. Linde: ‘Met de tour willen we migranten kennis laten maken met fietsen. Veel volwassenen uit deze buurt hebben nooit leren fietsen. Dat wordt in het land van herkomst soms als een teken van armoede gezien, daar wordt vooral met auto’s gereisd. In sommige landen is het ook niet netjes voor vrouwen of gewoon te gevaarlijk omdat het verkeer er niet op gericht is’. De vrouwen aan boord hebben het naar hun zin. Er wordt gelachen en gekletst en om de beurt op de pedalen getrapt. Af en toe wordt er hard gezwaaid of geroepen naar een passerende buurvrouw of een buurman die uit het raam hangt. De meeste passagiers hebben al eerder fietsles gehad maar niet iedereen fietst zelfstandig. Sommige deelnemers hebben nog niet genoeg vertrouwen of vinden het moeilijk om hun balans te houden. Het aanschaffen van fietsen is vaak ook een probleem. Sommigen durven dat niet omdat ze bang zijn dat deze gestolen wordt. Fietslerares Pervin Cirak-Sahin fietst ook mee. Sinds 2015 geeft ze fietsles aan migranten, in Molenwijk maar ook in Rijswijk en het Centrum van Den Haag. Pervin: ‘Ik vind het heel belangrijk dat mensen goed leren fietsen. Dat ze actief en gezond bezig zijn en naar buiten gaan. En fietsen is veel goedkoper dan het openbaar vervoer.’  

Groene ontdekkingen

Vanaf het verzamelpunt bij Wijkcentrum Cromvlietplein fietsen we naar de Kloostertuin. Daar vertelt stadsboer Eleman Musa over het ontstaan van de tuin en over de kruiden, het fruit en de bloemen die er groeien. Gevlucht vanuit Sudan volgde Eleman een studie aan de Agrarische Hogeschool in Larenstein, waarna hij stadsboer werd van de Kloostertuin. Hij is een rolmodel voor de buurt, een mooi voorbeeld voor hoe je als bewoner een duurzaam initiatief opzet waar de hele wijk van kan profiteren en aan mee kan doen.
We genieten gezamenlijk van een verse lunch uit de tuinen fietsen door naar de Molenweide. Een bekende plek voor de dames, een aantal van hen komt hier regelmatig om eieren of melk te kopen. Er wordt uitleg gegeven over de verschillende afvalverzamelbakken, waarom en hoe het gescheiden wordt. De groep wordt verrast met handige afval-gadgets en dan is het tijd om terug te gaan naar het Cromvlietplein.

Fietsles na de zomervakantie

Bewoners die het fietsen verder willen oppakken, of die het nooit eerder hebben gedaan en eens willen proberen, worden uitgenodigd mee te doen met de fietslessen van Mooi Welzijn. De lessen vinden plaats na de zomervakantie. Inschrijven kan bij de wijkcentra aan de Betsy Perkstraat en aan het Cromvlietplein. Voor meer informatie kunnen zij bellen met Linde Veger 06-43273942.

Nieuwe Energie en Groen in de Buurt

De Molenwijk/Noordpolderbuurt is een van de drie buurten waar Duurzaam Den Haag aan de slag gaat met het project Nieuwe Energie en Groen in de Buurt. Samen met bewoners wordt gekeken hoe we daar met elkaar voor een mooie, gezonde buurt kunnen zorgen. Bijvoorbeeld door straten en daken groener te maken en door de huizen aan te sluiten op schone energiebronnen. Meer weten over het project? Lees hier verder

De fietstour is een inititatief van stichting Jij maakt het Verschil, in samenwerking met Mooi Laak, Duurzaam Den Haag en de Fietsersbond. Het werd gefinancierd met behulp van de subsidie Duurzaamheid van Gemeente Den Haag, Fonds 1818 en stichting Haёlla en de van Bylandt stichting.

Fietstour Molenwijk Den Haag

De theefiets- vol enthousiaste bewoners!

Fietstour Molenwijk

De eerste dames aan boord van de tienpersoonsfiets.

Kloostertuin Den Haag

Stadsboer Eleman Musa vertelt over de Kloostertuin.

Kloostertuin Den Haag

De kruiden worden bekeken, geroken en geproefd.

Kloostertuin Den Haag

Lunch in de Kloostertuin.

Fietstour Molenwijk Den Haag

Op weg naar Stadsboerderij de Molenweide.

Stadsboerderij Molenweide Den Haag

Bij stadsboerderij de Molenwide ontvangen we ‘glastassen’ om glaswerk mee naar de afvalbakken te vervoeren.

Meer blog

Joris Wijsmuller nieuwe directeur-bestuurder Duurzaam Den Haag en Klimaatfonds

Joris Wijsmuller nieuwe directeur-bestuurder Duurzaam Den Haag en Klimaatfonds

Vertrekkend directeur Heleen Weening is heel blij met haar nieuwe opvolger

Lees verder
'Help mensen met hun problemen, dan komt duurzaamheid vanzelf'

'Help mensen met hun problemen, dan komt duurzaamheid vanzelf'

Voorlopers verduurzamen toch wel, die hoef je niet te helpen. De grote massa, daar gaat het om. Dat...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht