Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Buren toveren stenen hofje om tot groene oase mét regentonnen!

Lees hun verhaal

Deel pagina:

Buren toveren stenen hofje om tot groene oase mét regentonnen!

Veertien gezinnen wonen met plezier in de Harry Diesfeldtlaan. Alleen de vele stoeptegels in het hofje was hen een doorn in het oog. Hoe anders is het nu. Plantenbakken, stijlvolle banken, insectenhotels én regentonnen! De bewoners hebben hun straat in Leidschenveen omgetoverd tot een groene oase!

“We proberen het hier leuk te maken voor de beestjes, onszelf en het klimaat”, zegt bewoner Matthijs Zuidberg. “En dat lukt al aardig. Zoemden de bijen voorheen alleen in de lavendel voor onze voordeur, nu vliegen ze de hele straat door.” Ook is het groen van invloed op de warmte. “Dankzij de plantenbakken is de straat koeler en is het in de zomer geen bakoven meer. De stenen maakten het zo heet. Bovendien kan het regenwater beter de grond inlopen.” 

Groen straalt rust uit

Het belangrijkste voor de bewoners is de rust die het groen uitstraalt. “Het is ontspannend en relaxed. En we zijn nog hechter geworden met de straat”, zegt bewoner Daniel Palomo van Es. De buren drinken op de stoep koffie met elkaar en voorbijgangers blijven vaak spontaan staan voor een praatje. “Ze vragen ons of het wel mag van de gemeente en hoe we de vergroening hebben aangepakt.” 

Die aanpak begint bij de actieve buurman Wilco Plug. Een paar jaar geleden mailt hij de groenbeheerder Albert van Leidschenveen-Ypenburg met de wens of het grijs in de straat vervangen kan worden door meer groen. “Hij kwam kijken, besprak de mogelijkheden en gaf groen licht. Er ging een nieuwe groene wereld voor ons open”, vertelt Wilco. 

Bewoner Wilco (links) en Daniel in de Harry Diesfeldtlaan

“Ik appte in de Whatsapp-groep van de straat: ‘Beste buren, ik heb met de gemeente gesproken en de mogelijkheden lijken oneindig! Voelen we daar wat voor?’ Er kwamen meteen goede reacties op”, vertelt Wilco. Niet veel later komen de buren bij elkaar om hun wensen te bespreken. “Zo ontstond een steeds duidelijker lijstje: geen plantenbakken met scherpe hoeken, geen grote bomen, wel paarse bloemen, wintervaste planten en speelruimte voor de kinderen”, zegt Daniel.

Groenbeheerder helpt mee

Via de groenbeheerder komt Wilco in contact met stichting Haagse Tuinbank (de stichting bestaat inmiddels niet meer) die hen kon helpen met het aanvragen van subsidie, het ontwerp van de plantenbakken en de plantkeuze. 

Wilco legt het eindplan voor aan groenbeheerder Albert. “Wij toetsen of het ontwerp, materiaal- en beplantingskeuze akkoord is. Dat zag er prima uit. Wij leggen bij akkoord de plantenbakken en bankjes aan en leveren de aarde en planten. De bewoners zetten ze zelf met elkaar in de grond”, legt Albert uit. 

Door corona liep het beplanten anders. Men mocht door de maatregelen niet samen klussen. “Uiteindelijk heeft een hovenier de planten in de grond gestopt. We waren zo blij met hem. We zagen het elk uur mooier worden. We zijn ongelooflijk trots op het eindresultaat. Het is nu puur genieten voor onze deur”, zegt Wilco trots

Ook Albert is blij met het resultaat. “Het is een project van lange adem, maar die staat of valt met actieve bewoners. Je moet bewoners hebben die de kar trekken. Ik was erg blij met Wilco. Hij zat er bovenop. Het is een misverstand dat je de gemeente mailt met een wens voor meer groen en dat je vervolgens achterover gaat leunen. Nee, het is een buurtinitiatief en een samenspel met de gemeente.” 

Blije bewoner tijdens de regenton actie op de Harry Diesfeldtlaan

Regentonnen voor bewatering planten

Nu de bewoners een groene oase voor de deur hadden werd door Wilco het volgende project gestart: regentonnen fiksen voor al dat groen! Hij klopte aan bij Duurzaam Den Haag en samen met Green2Live, subsidie van Hoogheemraadschap van Delfland en geld van de Nationale Postcode Loterij kwamen er 14 regentonnen in de straat te staan.

Maar dat waren niet de enige regentonnen in de buurt. Op 26 september tijdens Burendag werden er maar liefst 50 regentonnen geleverd op de Harry Diesfeldtlaan voor bewoners rondom die ook graag regenwater wilden opvangen. Een geslaagde regentonactie, mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij! 

Dit artikel is geschreven door Merijn van het Haagse Groen. Meer foto's van de metamorfose kan je bewonderen op www.hethaagsegroen.nl 

Bewoner Daniel met zijn dochtertje tappen water voor de nieuwe plantjes


Meer blog

Met innovatieve oplossingen bespaar je thuis energie en kan je gasloos wonen

Met innovatieve oplossingen bespaar je thuis energie en kan je gasloos wonen

Er komen steeds meer nieuwe slimme oplossingen op de markt die je helpen om eenvoudig energie te...

Lees verder
De Van Swietenstraat is een echte koploper!

De Van Swietenstraat is een echte koploper!

In 2020 heeft Kopgroep2030 samen met de bewoners van de Van Swietenstraat het Energie uit de...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 17.30 uur.

Stuur een bericht