Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!
Aangemaakt op: 14 apr. 2022

Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

Zo draag jij met jouw tuin en balkon bij aan een groene stad.

Deel pagina:

Biodiversiteit in de stad: wat kun je zelf doen?

De eerste lekkere dagen van het jaar zijn aangebroken. Dat betekent dat iedereen druk bezig is de tuin of het balkon gebruiksklaar te maken. Eindelijk weer lekker buiten zitten! Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw tuin ook een fijne plek is voor vogels en vlinders?

De versteende jungle van Den Haag
Helaas is Den Haag een van de meest versteende gemeentes van Nederland. Niet een status om trots op te zijn. Het brengt ook nare gevolgen met zich mee. Versteende gebieden worden in de zomer heel heet. Daarnaast kan het water van hevige regenbuien slecht de grond in lopen. Omdat er zo weinig groen is, komen er komen in de stad ook steeds minder vogels, vlinders en bijen voor. En dat terwijl ze zoveel gezelligheid brengen! Kortom: de versteende jungle is niet goed voor mens of dier.

Vergroen jouw tuin of balkon met inheemse plantjes

Gelukkig kun je jouw tuin en balkon zo inrichten dat vogels, vlinders en bijen er ook wat aan hebben! Dat begint natuurlijk met lekker veel planten en bomen. Het liefst inheemse soorten die van nature in onze regio voorkomen. Deze zijn gewend aan het Nederlandse klimaat en hebben dus een grote kans van slagen in jouw tuin. Je kunt je over deze soorten laten informeren bij een tuincentrum, maar we hebben ook een brochure met heel veel tips. Wist je dat vlinders en bijen dol zijn op bloeiende (kruiden)plantjes? Ze zijn afhankelijk van de netwerk en vlinders leggen hun eitjes erop. Den Haag ligt binnen de grenzen van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Jij kunt met jouw tuin aansluiten op de planten en bloemen die groeien in dat park. Hoe je dat doet, lees je hier.

Vogelvriendelijke tuin

Veel vogels zijn in het voorjaar op zoek naar een plek om eieren te kunnen leggen. Hoe ze dat doen, dat verschilt per vogelsoort. Zo heb je de holenbroeders; dat zijn onder anderen kool- en pimpelmeesjes, huis- en ringmussen en spreeuwen. Deze vogels zoeken graag een holletje om hun eitjes in te leggen. Andere vogels – zoals bijvoorbeeld merels – maken liever hun eigen nest van takken in een dichtbegroeide struik of boom.

Voor de holenbroeders kun je nestkastjes of vogelhuisjes ophangen. Ook vogels die graag een nestje bouwen kun je een handje helpen. Vervang jouw schutting bijvoorbeeld door een meidoorn-, sleedoorn-, of ligusterheg. Zo’n heg zorgt voor schuilplekken en voeding voor verschillende vogels en insecten. Je kunt ook in plaats van een stenen wandelpad een speels pad van kiezelstenen of houtsnippers aanleggen. Ook Haagse stadsecoloog Esther Vogelaar schreef laatst een blog over vogels in de stad.

Aan de slag met inheemse plantjes!
Tip! Laat bladeren, takken, een boomstronk of composthoop in de tuin liggen. Egels kunnen er een nestje in maken en het is een heerlijk restaurant voor vogels.


Aan de slag met Operatie Steenbreek

Vanuit onze actie Operatie Steenbreek helpen je graag om jouw eigen tuin, straat of buurt te vergroenen. Als je bijvoorbeeld een geveltuin aanlegt of jouw achtertuin onttegelt, krijg je van ons gratis biologische en inheemse plantjes. We kunnen ook zorgen voor een container in de om de tegels af te voeren. Dat is handig als alle buren samen een actie organiseren.

Niet alleen voor-, achter- en geveltuinen tellen mee. Ook als je een andere mooie plek kent, bijvoorbeeld bij een school of buurthuis, kun je daar contact over opnemen. Vergeet niet alle tegels die jij hebt gewipt aan te melden bij het NK Tegelwippen. Vorig jaar hebben we de Gouden Schep gewonnen bij deze landelijk vergroeningswedstrijd tussen Nederlandse gemeentes.

Geschreven door:
Anouk van Santen
Anouk van Santen
 -

“Bij mij kun je terecht voor: communicatie en groencampagnes, onder andere Bomen voor Den Haag. Ook ben ik de buurt contactpersoon van Laak Centraal.”

Neem contact op met:
T 0653712510 | anoukvansanten@duurzaamdenhaag.nl |
Bekijk profiel

Meer blog

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

'Maai mei niet' voor bloemen en bijen

Tijdens de hele maand mei laten we gezamenlijk het gazon groeien en maaien we minder om vlinders,...

Lees verder
Nieuw gezicht bij buurtteam Energierijk Molenwijk

Nieuw gezicht bij buurtteam Energierijk Molenwijk

Buurtteam Energierijk Molenwijk/Puntpark is opgezet en gegroeid onder de vleugels van buurtman Tom...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht