Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Samen met de straat restafval verminderen

Rondom Haagse Krach Plek ‘Ockenburgh’

Deel pagina:

 Samen met de straat restafval verminderen

Sandra Bonnema woont aan de Georges Bizetstraat, en organiseert daar een restafvalwedstrijd. Met zes andere huishoudens wordt er geprobeerd iedere maand zo min mogelijk restafval te produceren. Daarnaast is ze in huis op meerdere vlakken met duurzaamheid bezig. Zo leert ze bijvoorbeeld haar kinderen om niet teveel water te verspillen.

Komkommerschillen op straat

In juni hadden meeuwen een aantal vuilniszakken op straat opengescheurd. Tussen al die troep zag ik dingen liggen die ik zelf al automatisch scheid van het restafval. Ik kan me komkommerschillen herinneren, en ook glas. Ik heb met Duurzaam Den Haag meegedaan aan de 100-100-100 actie over afval. Ze vroegen of er mensen waren die als vrijwilligers hier verder mee wilden. Toen ben ik gaan nadenken; Hoe kan ik mensen motiveren om beter hun afval te scheiden.

Competitie-element

Zelf raak ik gemotiveerd als iets een competitie-element heeft. Dus ik heb een wedstrijd voor de straat bedacht en aan de gemeente gevraagd om prijzengeld beschikbaar te stellen. Iedere maand kun je vijfentwintig euro aan VVV-bonnen winnen. Via flyers heb ik aandacht gevraagd voor de wedstrijd. In eerste instantie leek het niet te lukken, er was weinig animo. Maar uiteindelijk doen er toch zes huishoudens mee. We wegen gezamenlijk ons restafval. Het huishouden dat het minste restafval heeft, wint het prijzengeld.

We zijn in september begonnen, en gaan tot en met december door. De afgelopen twee maanden is de prijs naar verschillende personen gegaan, dat vind ik wel fijn. We wonen in een hele gevarieerde straat. Voor sommige mensen is het gewoon makkelijker om afval goed te scheiden, bijvoorbeeld omdat ze maar met z’n tweeën zijn. Maar het gaat heel goed. We hebben nu echt al veel minder restafval dan twee maanden geleden. Voor een aantal buurtbewoners heb ik een GFT emmer of bak aangevraagd, dat scheelde al zeer veel kilo's in het restafval. Zo gemakkelijk kan het dus zijn! We hebben nu  al behoorlijk wat kilo’s restafval bespaard. Daar ben ik echt trots op.

Duurzaam in huis

Vroeger waren we thuis niet heel erg bezig met duurzaamheid. Wel moest je zuinig met je spullen omgaan. En sommige dingen deed je gewoon niet, zoals iets in de bosjes weggooien. Dat soort duurzaamheid heb ik wel meegekregen. Maar ik ben er niet altijd bewust mee bezig geweest. Mijn interesse in duurzaamheid is begonnen toen we biologisch gingen eten. Daaruit is het een beetje ontstaan.

We letten op, maar we zijn niet extreem bezig. Natuurlijk doen we altijd de tussendeur naar de gang dicht. We hebben ook niet heel veel apparaten in het stopcontact zitten. Ik wil me in de toekomst nog wat meer in energiebezuiniging verdiepen. We hebben wel een superzuinige ketel, daar hebben we wel op gelet bij de aanschaf. We hebben ook een paar zomers onze eigen groente op onze balkonnetjes gekweekt. Dat was voor onze kinderen ook heel leuk.


Waterverspilling en kinderspeelgoed

Ik probeer mijn jongens wel wat over duurzaamheid mee te geven. Ze zijn nu vijf en drie, maar ze snappen dat ik waterverspilling niet leuk vind. Als ze hun handen gaan wassen, zetten ze het liefst de kraan heel hard aan. De wc trekken ze ook graag meerdere keren door. Maar dat soort dingen vind ik echt niet oké, en dat weten ze heel goed. Dus nu doen ze het soms stiekem.

Regelmatig ga ik naar de kringloop met kinderspeelgoed. De jongens krijgen zoveel. Ik heb mijn ouders inmiddels wel zo ver dat ze niet meer alles nieuw kopen. Het maakt die jongens echt niet uit of het nieuw is of niet.  We hebben ook heel veel andere spullen naar de kringloop gebracht. We hebben opgeruimd met dat boek van Marie Kondo. Het is heel erg makkelijk om veel in huis te verzamelen, maar je hebt het niet nodig. Ik vind bijvoorbeeld kamperen echt een vorm van vrijheid, je hebt dan heel weinig ballast in de vorm van spullen.

Kleiner wonen

We hebben niet zoveel nodig. Daarom willen we naar een kleiner huis. We hebben nu drie verdiepingen, maar de zolder gebruiken we bijna niet. Heel veel mensen vinden het raar dat we kleiner willen wonen. Maar op zolder staat alleen af en toe de was te drogen. Dat vind ik zonde, want er gaat wel energie en warmte naartoe.

We willen wel in de buurt blijven wonen. De oudste zit hier op de basisschool. We zijn hier naartoe verhuist zodat we makkelijk naar het centrum konden, maar ook snel aan zee zaten. Nu is vooral de hoeveelheid groen in de omgeving echt een pluspunt. Landgoed Ockenburgh is echt heel mooi. De villa die daar staat, is heel erg opgeknapt. Ik heb het ook gezien toen het echt nog vervallen was. Het is echt een verschil. Ik wil mensen meegeven dat ze bewust met hun omgeving om moeten gaan. Villa Ockenburgh is daar een mooi voorbeeld van.

Tips van Sandra:

  • Begin met afval scheiden. Dat soort stappen zijn heel makkelijk te maken, en je bent direct duurzaam bezig.
  • Als je zelf iets wil organiseren, ga het gewoon doen. Duurzaam Den Haag en de gemeente kunnen je vaak heel goed helpen met de eerste stappen. 

Meer activiteiten

Doe mee met dit Europese programma en verbeter jouw buurt!
4 nov

Doe mee met dit Europese programma en verbeter jouw buurt!

Den Haag moet verduurzamen. Dat betekent dat de straten in jouw wijk binnenkort misschien wel open...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht