Voedsel

Hoe kun je duurzamer eten? Lees deze zes tips!

Met Tom Voorma van Stadslandbouw Den Haag

Op een vrije middag begon Tom Voorma met het verzamelen van voedselinitiatieven. Inmiddels werkt hij al tien jaar vol passie voor de gemeente Den Haag aan het platform Standslandbouw Den Haag. Met een kaart vol voedselinitiatieven in de stad. Hiermee wil hij bewustwording creëren rondom het thema voedsel. Wij vroegen hem om tips om duurzamer te gaan eten. Want waar begin je?

1) Eet meer plantaardig

Je hoeft niet direct reuzenstappen te zetten. Je kunt al duurzamer eten door vaker te kiezen voor plantaardige opties. Dierlijke producten (vooral rund en zuivel) veroorzaken de grootste klimaatimpact. Vervang een aantal keer per week vlees door bonen of door een vleesvervanger. Een kleine stap, maar met veel impact.

2) Koop lokaal en uit het seizoen

Let in de supermarkt op waar het product vandaan komt. Producten die van buiten Europa zijn ingevlogen of uit een verwarmde kas komen zijn vaak minder duurzaam. Je kunt je ook aansluiten bij lokale voedselinitiatieven, zoals Rechtstreex en Lekkernassûh. Beide organisaties verkopen groente- en fruitpakketten uit de regio. Lekkernassûh organiseert elke woensdagmiddag op verschillende locaties in de stad een versmarkt. Hier kun je jouw groentepakket en andere producten ophalen. Wat dit initiatief volgens Tom zo mooi maakt is dat je vers, lokaal en seizoensgebonden producten koopt. En dat de boer er eerlijk voor wordt betaald.

3) Verspil geen voeding

Rond de 30% van het voedsel wordt nu verspild. Dat is enorm zonde. Probeer minder te verspillen door restjes op tijd op te eten of in te vriezen of er soep van te maken: hét eeuwenoude recept voor restjes. Kijk voor inspiratie eens naar het mooie Haagse initiatief Vers & Vrij.

4) Doe mee met Ons Eten

In Den Haag is volgens Tom een bijzonder initiatief ontstaan, dat heet Ons Eten. Een vereniging van voedselinitiatieven, bewoners en ondernemers die samen werken aan een gezond, duurzaam en lokaal voedselsysteem. Ze organiseren regelmatig leuke activiteiten, zoals fietstochten langs initiatieven in de stad. Iedereen kan zich aansluiten en meedoen.

5) Ga zelf aan de slag met voedsel verbouwen

Je kunt al heel simpel beginnen met het verbouwen van voedsel, zoals kruiden, in je vensterbank. In verschillende wijken zijn ook buurttuinen te vinden - opgezet door bewoners. Midden in de Schilderswijk vind je de prachtige Stadsoase Spinozahof. Meer dan 200 bewoners hebben een voormalig braakliggend bouwterrein omgetoverd tot een duurzame ontmoetingsplek voor iedereen.

Huur je van een woningcoöperatie? Dan kun je ook kijken of zij grond tot hun beschikking hebben waar je zelf een buurttuin kunt beginnen. Je kunt je ook aanmelden voor een seizoenstuintje van de gemeente. Deze tuintjes worden elk jaar opnieuw verloot.

6) Check de Haagse Initiatievenkaart

Er is zoveel te doen in de stad. Bezoek een initiatief in de buurt. Ga langs bij Pluk!, EetbaarPark, de Spinozahof, het Voedselbos Mariahoeve, de Tuinen van Mariahoeve of het Welpje. Het zijn er te veel om op te noemen. Ben je enthousiast geworden over stadslandbouw? Neem een kijkje op de website van Stadslandbouw Den Haag. Hier vind je ook de online initiatievenkaart kaart met alle Haagse initiatieven. Heb je een vraag, stuur een mail naar stadslandbouw@denhaag.nl

Ik help je graag
Jessica Smit
Bij mij kun je terecht voor: online communicatie en alle communicatie rondom groene projecten.
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht