Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

De Debatmobiel op de Binckhorst en meer dan 40 andere plaatsen

Deel pagina:

De Debatmobiel op de Binckhorst en meer dan 40 andere plaatsen

Liane Lankreijer is één van de oprichters van de Debatmobiel: de open, groene wagen die dienst doet als ontmoetingsplek op verschillende plekken in de stad. De wagen is ingericht met planten en bankjes zodat bewoners met elkaar in gesprek kunnen in een groene, natuurlijke omgeving. De mobiele wagen is één van de resultaten van de HK1000: een bijeenkomst waarbij ruim 700 bewoners praatten over het leefbaar en groener maken van de stad. Inmiddels heeft de debatmobiel al op zo’n 50 plekken gestaan: veel in woonstraatjes in Segbroek, maar ook op het Spui, in het Statenkwartier, het Zeeheldenkwartier, de Stationsbuurt en op de Binckhorst. 

Haagse Krach vanaf de Debatmobiel op de Binckhorst 
Liane: ‘Op dit industrieterrein in verandering maakte de Debatmobiel zichtbaar dat de buitenruimte van ‘samen’ is en dat we samen de omgeving veel prettiger kunnen maken. Niet alleen om te wonen, maar ook voor ontmoetingen tussen bedrijven om te komen tot een circulaire economie. Tijdens de Binck top op 6 oktober viel het op dat veel gesprekken gingen over de behoefte aan meer zichtbaarheid en verbinding tussen de verschillende projecten en ondernemers op de Binck. Hieruit stond het idee van een Openluchtmuseum voor de Toekomst. Ik hoop dat het lukt om enthousiastelingen te vinden die de eerste onderdelen van het Openluchtmuseum willen bouwen en gebruiken. Op hun eigen manier de openbare ruimte innemen. Een soort Debatmobielen, maar dan passend bij de Binckhorst: industrieel- ambachtelijk, innovatief en een beetje ruw. 

Visie van een toekomstige Binckhorst-bewoner: 
"Samen doen, dat is leuk. Een ‘bravador’ op een paard, zoals de kolonisten alles achter zich lieten en iets nieuws gingen beginnen aan de andere kant van de oceaan, dapper. Je kan hier iets unieks maken, je eigen voetsporen achterlaten, creatief zijn. En laat die hoge gebouwen die er ook komen dan in ieder geval ‘cool’ groen zijn. Groen is belangrijk want mensen zijn veel gelukkiger in een groene omgeving. Dat kan hier (op de Binck) met dakterrassen en een groene kade, maar je moet die industrie niet wegstoppen, dat is juist ècht, het verbindt je met de dingen die gemaakt worden. Dingen samen bouwen maken een plek eigen en van samen."

Waar vind je de wagens nu? 
Liane: ‘Er zijn 3 debatmobielen en iedereen mag er zo op, ze staan immers in de openbare ruimte. Op de Fultonstraat in #1 kan je ervaren hoe een straat kan samenwerken, hier organiseert een bewoonster bijvoorbeeld ‘soep met ballen’: elke vrijdag mag de straat bij haar komen eten en kletsen. In de Buijs Ballotstraat staat #2, hier zijn veel spelende kinderen op straat en buren die samen dromen van een groenere straat. Op het Regentesseplein staat #3, gezellig in het hart van de buurt. Vanaf het voorjaar kan je de karren weer lenen voor je eigen straat, of zelf een (tijdelijke) plek creëren want de gemeente geeft vanaf dit voorjaar officieel experimenteerruimte aan alle bewoners om hun straat te veranderen (mits er draagvlak bij de buren is natuurlijk). 

Wil je meer weten over de debatmobiel? Lees hier verder…

Meer activiteiten

Doe mee met dit Europese programma en verbeter jouw buurt!
4 nov

Doe mee met dit Europese programma en verbeter jouw buurt!

Den Haag moet verduurzamen. Dat betekent dat de straten in jouw wijk binnenkort misschien wel open...

Lees verder

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht