Terug naar de pagina
Heb je vragen? Bel 070 - 3643070 of mail ons!

Stadslandbouw

Duurzaam Den Haag brengt stadslandbouw in kaart

Deze pagina is niet geüpdate sinds 2015Mensen in steden verbouwen steeds vaker zelf hun gewassen of willen dat gaan doen. Met stadslandbouw worden alle initiatieven bedoeld voor het duurzaam produceren van groenten en fruit in en om de stad, zowel voor eigen gebruik als voor de verkoop. Dat kan zijn een particulier volkstuintje, een gezamenlijke buurtmoestuin in het park, stadsakkers op een braakliggende grond of kassen in een leegstaand kantoorpand. Kortom, standslandbouw en stadstuinieren kennen vele vormen.

Stadslandbouw is populair omdat consumenten steeds vaker bewuste keuzes maken over eten en natuurlijke producten. Bovendien heeft het tuinieren ook een sociale functie: zowel gevestigde organisaties, politiek en burgers zien kansen om stadslandbouw in te zetten voor een betere en socialere leefomgeving en levensstijl. Het thema sluit daarom goed aan op veranderingen in de samenleving zoals meer burgerparticipatie, preventieve gezondheidszorg, schaalverkleining en verduurzaming.

Stadslandbouwkaart Den Haag
Ook in Den Haag neemt stadslandbouw en -tuinieren een grote vlucht. Op diverse locaties in de stad zijn inmiddels projecten te vinden. Soms duidelijk zichtbaar, maar vaker nog op plekken waar je makkelijk voorbij loopt, of op plaatsen waar je het misschien niet verwacht. We proberen al die initiatieven zo goed mogelijk in kaart te brengen. Letterlijk. Onderstaande afbeelding leidt je naar de Haagse Krach kaart, een overzicht van duurzame projecten in de stad. De groene stippen zijn locaties van stadslanbouwinitiatieven. Mis je een initiatief op de kaart? Laat het ons weten!

Haagse Krach-kaart


Advies & tips
Wil je zelf aan de slag met stadslandbouw of -tuinieren?
In een paar stappen ben je al op weg:


  1. Kijk naar mogelijkheden in jouw eigen wijk? Wellicht zijn er initiatieven in de buurt waar je bij aan kunt haken. Klik hier voor initiatieven in Den Haag.
  2. Bedenk wat je wilt.
  3. Is het terrein geschikt?
  4. Ga in gesprek met gemeente, woningbouwvereniging of andere initiatiefnemers.
  5. Indien van toepassing: controleer de bodemkwaliteit.

Kijk hier voor het volledige stappenplan dat de gemeente Den Haag heeft opgesteld

Infobladen en links
Nog niet de informatie gevonden die je zocht of wil je verder de diepte in? Bekijk dan onderstaande documenten en links naar andere websites.


De gemeente Den Haag: stadslandbouw en voedselstrategie
De groeiende aandacht en initiatieven voor voedsel en de verbouw ervan wil de gemeente Den Haag stimuleren. De gemeente Den Haag wil meer aandacht voor de herkomst van voedsel en heeft daarom een voedselstrategie opgesteld.

Voor meer gemeentelijke informatie over stadslandbouw kun je mailen naar Tom Voorma: stadslandbouw@denhaag.nl.

Stedennetwerk Stadslandbouw is een landelijk netwerk van gemeentelijke pioniers in de stadslandbouw. De website bevat onder andere een overzicht van interessante onderzoeksrapporten en studies.

Wat kunnen wij voor je betekenen?
Ben je op zoek naar initiatieven bij jou in de buurt? Of wil je ons attent maken op een project bij jou in de buurt? Duurzaam Den Haag biedt graag een podium aan stadslandbouwinitiatieven uit de stad.

Duurzame Haagse activiteiten

Bekijk alle activiteiten

Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht