Groen

Heb je een fruitboom? Snoei 'm in het voorjaar!

Zo doe je dat

De actie Bomen voor Den Haag is al drie jaar een groot succes. Haagse bewoners, organisaties, scholen en bedrijven kunnen met deze actie een gratis boom aanvragen voor op eigen grond. Ook dit jaar gaan we weer bomen uitdelen! Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Dan ben je als eerste op de hoogte over wanneer je je kan aanmelden voor een gratis boom.

Fruitboom gekregen? Snoei 'm nu!

De appelboom is één van de bomen die is uitgedeeld. Heb je deze ontvangen? Dan kun je de boom het beste in februari snoeien. Andere fruitbomen snoeien, zoals een perenboom, kan van november tot eind maart als de sapstroom in de boom stilligt.

Hoe moet ik de boom snoeien?

Je snoeit een fruitboom zodat er zoveel mogelijk zonlicht op de horizontale takken met bloesems en vruchten komt. Het hart van de kroon moet open en luchtig blijven. Let op: werk niet bij vorst en vochtig weer en zorg dat je gereedschap scherp, schoon en ontsmet is. Dode, dunne, elkaar kruisende takken en dubbele eindknoppen kun je ook in de zomer weghalen.

De boom snoei je de eerste jaren in de goede vorm. De appelboom die wij hebben uitgedeeld is al een jaar oud en wordt dus voor het tweede jaar gesnoeid. In het tweede en derde snoeijaar doe je het snoeien volgens deze tekening:

Figuur 1 Appelboom snoeien 2e en 3e jaar

Snoeien in het tweede jaar

  • Kies vier of vijf goede hoofdtakken uit die min of meer in een denkbeeldige cirkel staan en snoei ze op zo’n 1,5 meter
  • Ze moeten een beetje omhoog groeien
  • Zorg dat per eindschuit drie à vier knoppen overblijven
  • De laatste knop van een tak wijst altijd naar buiten
  • Hou in gedachten dat er in de komende jaren meerdere lagen van hoofdtakken komen

Hoe snoeien?

  • Niet te veel in één keer, ieder jaar zo’n 20%
  • Verwijder zijtakjes die geen knoppen dragen en takjes die horizontaal omhoog groeien
  • Verwijder takken die de lichtinval op andere takken wegnemen

Het snoeien van fruitbomen is vakwerk. Zoek een filmpje op internet of vraag advies bij een moestuin- of natuurvereniging. Die bieden vaak ook een cursussen aan. Succes!

Ik help je graag
Reena Jagram
Bij mij kun je terecht voor: de buurt Schilderswijk-Noord, energie besparen, acties voor bewoners en Bomen voor Den Haag.
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht