Groen

Ruim 300 nieuwe regentonnen voor bewoners van versteende wijken

De regentonnenactie was een groot succes: “De regentonnen zijn groter dan ik had gedacht!” 

Op vier locaties in Den Haag deelden we de afgelopen weken regentonnen uit. Ruim 300 bewoners maakten we blij. Den Haag is een versteende stad. Dit zorgt in de zomer voor extreme hitte en in de winter voor wateroverlast. Het vele regenwater kan dan niet snel de grond in en zorgt voor grote plassen. Bewoners uit de Stationsbuurt, Schilderswijk, Transvaal, Scheveningen Dorp, Laak en het Oude Centrum hebben hier het meeste last van. Daarom konden zij zich aanmelden voor een regenton voor een tientje.

Blije gezichten

De regentonnen werden uitgedeeld bij de Jacobahof in de Schilderswijk, Vadercentrum Adam in Laak, Seelab in Scheveningen en de Helena in het Oude Centrum. Op alle locaties werden we geholpen door enthousiaste vrijwilligers. Dat leverde veel blije gezichten op, zowel bij de ontvangers als de uitdelers van de tonnen. “Ik vind dit zo’n mooie actie, echt heel gaaf dat jullie dit doen. Ik ben blij dat ik hierbij kan helpen.” zegt Christian, die helpt op de laatste uitdeeldag bij de Helena.

Bij de uitdeeldag in Scheveningen kregen we bezoek van wethouder Robert Barker. Samen met onze collega sloot hij de regenton van Seelab aan.

Veel groter dan verwacht

We deelden drie maten tonnen uit: 200, 110 en 35 liter. De grootste zijn zo groot, dat een bewoner meteen grapt dat hij er zelf wel in kan gaan zitten. De kleintjes zijn juist perfect voor mensen met een kleine tuin, of zonder tuin. “Deze past perfect bij mij op het balkon, die grote zijn voor mij juist niet zo handig”, vertelt een blije bewoonster. En een bewoner van het Oude Centrum vertelt enthousiast: “Wij hebben laatst met zijn allen geveltuinen aangelegd in de straat. Deze regenton is perfect om ze te onderhouden. Nu lopen wel steeds met gietertjes op en neer te sjouwen.”

Waarom een regenton

Regentonnen hebben veel voordelen. Regenwater is gratis en je bespaart er kraanwater mee, dus dat is een mooie besparing. Het zorgt er ook voor dat het regenwater niet op straat komt te liggen of het riool in stroomt. Zo heb je minder wateroverlast. In droge periodes kun je het opgevangen regenwater weer gebruiken. “Bij ons staat de stoep altijd helemaal blank als het regent”, vertelt een van de bewoners. Hoe fijn is het dat je dat water kunt hergebruiken! Daarnaast zit er in kraanwater kalk. Het is voor plantjes beter om regenwater te krijgen. Maar ook je autowassen kun je beter met regenwater doen. En heb je een hond? Dan drinkt die vast ook liever water uit de ton.

Samen voor een groene stad

De regentonnen hebben we kunnen uitdelen door onze partners van Tuincentrum Ockenburgh. Samen met andere partners uit de regio, werken we met hen samen om Den Haag te vergroenen. In het tuincentrum vind je het Groen Klimaatplein. Daar kun je zien wat jij zelf allemaal kunt doen om de stad groener te maken.

Wil jij onze volgende acties niet missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Ik ben tijdelijk niet aanwezig. Michiel van Zuijlen is mijn vervanger.
Nikol Dettingmeijer
Bij mij kun je terecht voor: groen in versteende wijken, voedsel en regentonnenacties
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht