Energie opwekken en gebruiken

10 tips voor een energiezuinig koophuis

Begin met het Isoleren van je huis. Probeer vervolgens op je aardgas te besparen. Minder aardgas betekent een lagere CO2-uitstoot en energierekening. Want wist je dat aardgas gemiddeld 55% van je energierekening bepaalt?

Wil je helemaal los gaan met het energiezuinig maken van je koophuis? Dat kan met deze 10 tips!

  1. Vloerisolatie
    Deze investering verdien je meestal binnen enkele jaren terug. Bovendien zorgt het voor meer comfort en minder koude voeten. Hoeveel kost het voor jouw huis?
  2. Dakisolatie
    Omdat warmte altijd opstijgt, is een geïsoleerd dak een goede manier om ervoor te zorgen dat je minder warmte verliest. Ga je je dakbedekking binnenkort vervangen? Neem dan gelijk de isolatie mee. Hoeveel kost dit en wat is de besparing?
  3. Spouwmuurisolatie
    Interessant voor woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1976, waarbij de ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur (spouw) vaak nog niet gevuld is. Als spouwmuurisolatie niet mogelijk is kan je ook kiezen voor isolatie van de binnen of buitengevel.
  4. HR++/+++ glas
    Dubbelglas is een bekende manier van energie besparen. Maar er zijn inmiddels heel veel soorten dubbel en zelfs trippel glas. Met het juiste glas blijft het goed warm binnen en verlaag je je energierekening. Weten hoeveel gas jij verliest door je glas?
  5. Koken op inductie
    Inductie is niet alleen een energiezuinige manier van koken, maar heeft ook veel voordelen ten opzichte van koken op gas. Het is sneller, veiliger en makkelijker schoon te maken!
  6. Zonnepanelen
    Ze zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld en onmisbaar als je zonder aardgas gaat wonen. Hoeveel zonnepanelen passer er op jou dak?
  7. Kijk bij ketelvervanging of een (hybride) warmtepomp mogelijk is
    Warmtepompen zorgen op een milieuvriendelijke manier voor de verwarming en warm water. Een hybride warmtepomp heeft er naast ook nog een HR-ketel op gas bij. Deze zorgt op hele koude dagen voor de verwarming, en verwarmt je tapwater. Wat zijn de voor en nadelen?
  8. Maak gebruik van verhuis- en verbouwmomenten
    Als je toch gaat verbouwen, is de extra investering voor bovenstaande maatregelen vaak lager. Bovendien heb je dan maar één keer het gedoe van een verbouwing. Maak gebruik van dit logische soort momenten om jouw huis voor te bereiden!
  9. Kies groene stroom
    Kies ook altijd voor échte groene stroom.
  10. De overheid én de gemeente Den Haag stimuleren energiebesparing onder andere door verschillende subsidies voor je Haagse woning.
Ik help je graag
Anouk Dehue
Bij mij kun je terecht voor: communicatie, de ondersteuning van bewonersinitiatieven en onze stadsgesprekken.
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht