Energie opwekken en gebruiken

Wek duurzame energie op in de Schilderswijk

Word bestuurslid van de nieuwe energiecoöperatie in jouw buurt

Wij zoeken bestuursleden voor de nieuwe energiecoöperatie in de Schilderswijk. Samen met jouw buren ga je duurzame energie opwekken. De opbrengst hiervan investeren jullie terug in de buurt. Op deze pagina leggen we je uit wat het inhoudt en hoe je bestuurslid kunt worden.

Wat is een energiecoöperatie?

Dit is een groep bewoners die samenwerkt aan het opwekken van duurzame stroom in hun eigen wijk. Bijvoorbeeld via zonnepanelen op het dak van een school of gymzaal. De opbrengst van de stroom wordt teruggegeven aan leden van de energiecoöperatie. Dat zijn bewoners die meedoen met het project. Ook wordt de opbrengst geïnvesteerd in projecten in de wijk.

Naast het opwekken van duurzame stroom kan een energiecoöperatie zich ook bezighouden met energie besparen. Bijvoorbeeld door bewoners uit de wijk tips te geven via energiecoaches die langskomen of door workshops over energie besparen te organiseren. En een energiecoöperatie kan ook gezamenlijke inkoopacties organiseren, bijvoorbeeld voor het isoleren van de woningen.

Wat is een coöperatie?

Een coöperatie is een organisatie met een bestuur en leden. Iedereen uit de wijk kan lid worden van de energiecoöperatie. Binnen een coöperatie nemen de leden samen beslissingen. Dat gebeurt tijdens een Algemene Ledenvergadering (ALV). Het bestuur is dus niet de baas, maar houdt wel de dagelijkse gang van zaken in de gaten.

Waar komen de zonnepanelen in mijn wijk?

We zijn in gesprek met buurthuis De Mussen. Op hun dak mogen we zonnepanelen plaatsen. De opbrengst van deze stroom, kunnen we gebruiken voor projecten in de wijk. Daar hebben we wel een energiecoöperatie en dus een bestuur voor nodig. We kijken samen naar andere zonnedaken en/of projecten in de buurt.

Buurtteam schilderswijk west

Wat gebeurt er met het geld dat we verdienen met de opgewekte stroom?

Het geld dat we verdienen met de opgewekte stroom, wordt verdeeld over de leden van de coöperatie. Een deel wordt ook geïnvesteerd in duurzame projecten in de wijk. Leden verdienen op deze manier hun inleg snel terug. Jullie kiezen zelf tijdens de ALV in welke projecten jullie willen investeren. Bijvoorbeeld in panelen voor een nieuw dak, gordijnen voor bewoners of een moestuin in de wijk.

Wat doet een bestuurslid van een coöperatie?

De bestuursleden zijn samen verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de coöperatie. Het bestuur maakt plannen en je zorgt dat ze worden uitgevoerd. Samen houden jullie de financiën bij en beheren jullie de ledenadministratie. Het is dus belangrijk dat je deze dingen leuk vindt.

Het bestuur heeft een voorzitter, secretaris en een penningmeester nodig. Gemiddeld ben je met 2 tot 4 uur per week bezig.. Je komt 1 keer per maand of per 6 weken samen voor een bestuursvergadering. Daarnaast werken jullie als bestuur samen aan projecten van de energiecoöperatie.

Als bestuurslid kan je het volgende:

  • Je bent een teamspeler en je vindt het leuk om met anderen samen te werken
  • Je woont in de Schilderswijk en zet je graag in voor jouw buren
  • Je vindt schone energie en energie besparen belangrijk
  • Je hebt bestuurlijke ervaring of wil die graag opdoen
  • Je bent goed in organiseren of draagt daar graag aan bij

Heb je vragen over de rollen binnen het bestuur van de energiecoöperatie? Neem dan contact op met Joey.

Zonnepanelen op dak Museon

Op welke manier ondersteunt Duurzaam Den Haag mij en de energiecoöperatie?

Je hoeft het niet alleen te doen. Wij helpen je graag. We hebben al ervaring met energiecoöperaties. Zo hebben wij geholpen bij het oprichten van de energiecoöperaties in Moerwijk, Molenwijk, Spoorwijk en Laak Centraal. Het oprichten kost tijd en er moeten een aantal dingen geregeld worden, waar Duurzaam Den Haag bij helpt.

Daarnaast hebben wij goede contacten bij de gemeente en andere organisaties die kunnen helpen bij het opzetten van nieuwe projecten van de energiecoöperatie. We vinden het belangrijk dat bewoners profiteren en dat iedereen mee kan doen. En dat bewoners aan het stuur zitten. Samen met het bestuur zorgen we voor een goede start van de energiecoöperatie.

Neem contact op met Joey

Heb je vragen of wil je bestuurslid worden? Neem dan contact op met Joey via joey@duurzaamdenhaag.nl of bel 06 43 10 70 43

Ik help je graag
Joey ten Cate
Bij mij kun je terecht voor: ondersteuning van bewoners in Morgenstond-West, Bouwlust-Vrederust, Jong DDH en energiecoöperaties
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht