Bewonersorganisatie Vogelwijk Energiek bestaat 15 jaar
We kijken terug en blikken vooruit met (oud)-voorzitters Rutger en Britta
Er gebeurt veel bij Vogelwijk Energiek, de bewonersorganisatie van de Vogelwijk die zich inzet voor een duurzame buurt. In april werd het 15-jarig bestaan gevierd én zijn er drie nieuwe bestuursleden aangetreden. Op een prachtige, zonnige dag kijken we terug op de 12 jaar dat Rutger voorzitter van het bestuur was en kijken we vooruit met nieuwe voorzitter Britta. Wat heeft de groep bewoners bereikt? En wat staat er nog op de planning?
Pionier in Den Haag
Als je Rutger vraagt waar hij trots op is, is dat natuurlijk heel veel. Wat eruit springt, is dat Vogelwijk Energiek goed kan pionieren. Hij vertelt: “Het begon natuurlijk met de adoptie van de windmolen op het havenhoofd, die jarenlang symbool heeft gestaan voor de verduurzaming van de stad. We waren de eerste plek in Den Haag met deelauto’s, we hadden als eerste een coöperatief zonnedak met het postcoderoos-model en hier om de hoek ligt een groep huizen die als een van de eersten samen zonnepanelen hebben ingekocht en hebben laten plaatsen.”
Liefdesverhouding met de wijkvereniging
“Wat ons heeft geholpen is onze nauwe samenwerking met de Wijkvereniging Vogelwijk. Van de 2.200 huishoudens zijn er zo’n 1.800 lid van die vereniging. Wij staan als energie-initiatief bewust los van de wijkvereniging. We wilden ons storten op CO2-reductie met mensen die daar passie voor hebben. Maar de goede verhouding is altijd gebleven. We spelen vragen naar elkaar door en maken gebruik van hun grote netwerk” vertelt Rutger. Britta vult aan: “Ook zijn de Groenverleiders actief in de wijk. Dat is een groepje dat zich bezighoudt met groen in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan daken en tuinen. Dat is een mooi stukje om de puzzel compleet te maken.”
De kracht van een groep
In 15 jaar zijn er verschillende groepsinitiatieven opgestart waarmee een heleboel bereikt is op het gebied van verduurzaming, zo vertelt Britta: “Veel dingen zijn als groep makkelijker. Je kunt mensen beter ontzorgen. Naast collectieve inkoopacties, zijn er vaak ook mogelijkheden om vanuit de overheid subsidies te verkrijgen. Ik heb hier vanuit mijn werk ervaring mee. Dat is voor mij dan ook vrij makkelijk. Veel mensen vinden dat juist erg ingewikkeld.
Vanuit de Groenverleiders zijn we nu bezig met een collectieve wijkactie voor het vergroenen van platte daken. Daarnaast draagt Vogelwijk Energiek bij aan het realiseren van een zonnedak op sporthal Houtrust. Het animo voor beide initiatieven is groot. Niet eens per se door het financiële voordeel, maar juist omdat alles wordt geregeld, van financiering tot realisatie.”
Rondje door de wijk
We wandelen een stukje door de mooie en groene Vogelwijk. Op het Eiberplein blijven we staan. Rutger: “Ik kan hier meteen al drie dingen aanwijzen die leuk zijn om te vertellen. Hier tegenover zie je een rij van vier huizen. Die hebben als een van de eerste VvE’s samen zonnepanelen op het dak gelegd. Daar aan de overkant zie je de paal voor het betaald parkeren, dat hebben we sinds dit jaar. Die paal zorgt voor meer animo voor het autodeel-project. Mensen krijgen er flink extra kosten bij en dat is een goede reden om de tweede auto weg te doen. En als derde een leuk feitje: onder dit plein ligt een grote waterbuffer van de gemeente. Helaas is hij niet in gebruik, omdat de kelders waterschade kregen. Ik zie veel potentieel om hier bijvoorbeeld warmte in op te slaan.”
Deelauto's en potentieel om uitstoot te verminderen
We wandelen verder en komen een ander nieuw bestuurslid tegen. Aan zijn eigen huis heeft Erwin Mulders alles gedaan wat hij kon, dus nu stort hij zich op een volgende uitdaging: een nieuwe deelautogroep opzetten. We hoopten een van de huidige deelauto’s aan te treffen voor zijn huis, maar helaas, deze is in gebruik. Alleen maar goed, besluiten we.
De laatste stop is de Sportlaan. Een stukje Vogelwijk met veel potentieel voor het verminderen van CO2-uitstoot, volgens Rutger. Hij legt uit: “De Sportlaan heeft zo’n 2 kilometer aan gestapelde wooncomplexen. Honderden appartementen. Een aantal daarvan hebben blokverwarming, de rest hebben eigen ketels. Daar ligt een enorm potentieel voor warmtenetten op geothermie of aquathermie van het verversingskanaal.
We gaan deze projecten niet voor de bewoners uitvoeren. Het doel is juist dat ze zelf betrokken raken. Dus hebben we de afgelopen tijd informatieavonden gehouden voor de mensen die hier wonen. Bijvoorbeeld over welke mogelijkheden voor duurzame energie ze hebben en op welke subsidies ze recht hebben. De gemeente heeft de Vogelwijk niet als prioritair gebied aangewezen, maar er ligt hier wel veel potentieel. Dus daar duiken wij nu tussen.”
Tijd voor verandering
Na 12 jaar aan het roer, is het volgens Rutger tijd om plaats te maken: “Ik doe dit al heel lang en met veel plezier. Maar daardoor volgen we erg mijn lijn. Ik vind bijvoorbeeld dat de gemeente met plannen moet komen en dan ook aan de lat staat om die uit te voeren. Maar vanuit de wijk komt steeds meer een ander sentiment. Bewoners willen zelf initiatief nemen en hun eigen ideeën voorleggen. Het mag soms best een beetje schuren met de gemeente. En daar ben ik niet de juiste persoon voor.”
Nieuwe energie ophalen in de wijk
Britta pakt het stokje over: “En ik ben daar juist wel van. Ik ben vanuit mijn werk gewend ideeën op te halen en daarmee aan de slag te gaan. Ik ga actief op zoek naar projecten waar bewoners energie van krijgen. Dat mogen best verschillende projecten tegelijk zijn. Bewoners kunnen hun eigen project trekken met hulp van het bestuur. Dan gaat het bestuur met de gemeente kijken hoe we die ideeën kunnen realiseren, in plaats van dat we wachten tot de gemeente naar ons komt. Dankzij de sterke basis die Rutger en zijn collega’s hebben neergezet, kunnen we daar meteen mee aan de slag.”
De komende tijd wordt er in de Vogelwijk gezocht naar nieuwe projecten. Waar heeft de buurt zin in? Waar zit de energie? Maar er staan ook al een aantal concrete projecten op de planning. Zo is er de wens voor een eigen deelauto, komt er wellicht een groen dak met zonnepanelen op een basisschool en wordt er gekeken naar een buurtbatterij. Op termijn zou een mini-warmtenet ook mooi zijn, maar zo ver zijn ze nog niet.
Wil je je aansluiten bij Vogelwijk Energiek? Kijk dan op hun website.