Energie besparen

Zoutwaterlampen, een fietsgenerator en ledlampen

Ruud is een echte pionier: hij is bezig een eigen accu te ontwikkelen

Ruud Poot woont aan de De Vriesstraat in Bezuidenhout. Hij heeft op dit moment een energierekening van 30 euro per maand, maar dat vind hij eigenlijk nog te hoog. Het liefst zou hij al zijn energie zelf opwekken. Daarom is hij bezig om een eigen accu te ontwikkelen, waarin hij onder andere de energie van zijn zonnepaneeltjes op kan slaan.

Een tijdje geleden heb ik een campertje gekocht. Daar zaten al zonnepaneeltjes op. Dat is voldoende voor zo’n kleine ruimte, maar zulke paneeltjes geven niet genoeg energie voor een heel huis. Dus ik ben gaan uitzoeken hoe ik energie kan opslaan. Via youtube kan je heel veel vinden, bijvoorbeeld over andere manieren van energie opwekken.

Nikola Tesla als inspiratiebron
Je komt via youtube natuurlijk terecht bij Nikola Tesla. Iedereen denkt direct aan die auto, maar die man heeft veel meer gedaan. Hij was bezig aan een toren die iedereen draadloos van energie zou kunnen voorzien. Ik heb zelf een kleine tesla coil in de keuken staan. En via Nikola Tesla kom je bij andere mensen en bedrijven die bezig zijn om energie op te wekken. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan de Quantino, een auto die op zout water rijdt. Een tesla is voor mij niet te betalen. Maar als zo’n zoutwaterauto in Nederland te koop is, dan koop ik hem.

Zoutwateraccu’s
Ik heb nu ook een paar lampen op zout water. Het is heel simpel, ik hoef ze alleen af en toe bij te vullen. Dat soort dingen vind ik leuk. Ik wil graag de energie die ik zelf opwek opslaan in een grote accu die ik kan gebruiken wanneer ik dat zelf wil. Een zoutwateraccu is daar heel geschikt voor. Ik denk dat ik over een jaartje wel een accu gebouwd heb. Misschien met alleen zout water, of van een combinatie met citroensap of appelazijn.

Ik wek zoveel mogelijk zelf mijn energie op. In de tuin staan zonnepaneeltjes, en ik heb een fiets omgebouwd tot energiegenerator. En soms kan het ook met kleine handige dingetjes. Ik heb bijvoorbeeld een Biolite Campstove gekocht. Daarmee kun je met een paar takjes al genoeg hitte produceren om op te koken. Het geeft ook licht, en je kunt er je telefoon aan opladen. Die hebben we in de zomer echt veel gebruikt. Kijk, al dat soort energie zou ik in zo’n accu willen opslaan.

Energierekening omlaag brengen Tot die tijd probeer ik mijn energierekening zo laag mogelijk te krijgen. Ledverlichting heeft zo 30 tot 40% op mijn energierekening bespaard. Dat kan ik echt iedereen aanraden. Als ik ’s avonds de hond uitlaat, zou ik af en toe wel eens bij mensen willen aanbellen als ik al die gloeilampen zie.

Ruuds tips aan andere mensen:

  • Ga je verdiepen. Laat je informeren. Er is ontzettend veel te vinden op internet en via youtube. Dan kom je dingen tegen waar je eerst helemaal niet over had nagedacht, maar waar je wel wat mee kunt.
  • Led-verlichting. Dat maakt echt veel uit.
Hoi!

Heb je een vraag? Je kan ook met ons appen. We zijn op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 15.00 uur.

Stuur een bericht